Polen beschuldigt Poetin

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Polen ziet Poetin achter migrantencrisis aan de grens met Wit-Rusland.

Loekasjenko zou namens het Kremlin uit zijn op een ‘hybride oorlog’. Polen verdedigt zich aan de grens met 12.000 militairen tegen de ‘eeuwige vijand’. De Poolse premier Morawiecki zei gisteren in het parlement:

“Dit is de meest recente aanval van Loekasjenko, die een uitvoerder is. Degene die dit mogelijk maakt is president Poetin, die vastberadenheid toont in een scenario voor de wederopbouw van het Russische rijk, het scenario waartegen wij, alle Polen, ons krachtig moeten verzetten”.

Ook Horst Seehofer, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken wees naar Moskou.

Intussen hebben Polen, Duitsland, noch de EU een antwoord op de crisis aan de grens waar al minstens tien mensen van kou, honger en dorst zijn omgekomen. The Border Group – een groep NGO’s die actief is in het grensgebied – riep de Poolse regering op om een humanitaire corridor te creëren en de media, maatschappelijke groeperingen en medici toe te laten tot de gesloten zone.

Polen heeft hulp van andere landen en van de Europese grenswacht Frontex afgewezen. EU-vice-president Margaritis Schinas zou de komende dagen naar de belangrijkste landen van herkomst en doorreis worden gestuurd “om ervoor te zorgen dat ze optreden om te voorkomen dat hun eigen onderdanen in de val trappen die door de Wit-Russische autoriteiten zijn gezet.”

Felix Bender keert zich op Social Europe tegen het beeld dat migranten door Loekasjenko/Poetin als ‘wapens’ worden ingezet tegen de EU:

De term ‘weaponized migration’ is volkomen misplaatst. Dat het verschijnen van een paar duizend asielzoekers aan de buitengrens van de EU gelijk staat aan een hybride aanval op de EU, komt niet alleen neer op het behandelen van mensen als objecten in plaats van als subjecten, maar met dat frame neemt men in feite ook de retoriek van de Wit-Russische dictator over. Het is moreel weerzinwekkend en strategisch verkeerd….[Migranten] verschijnen niet langer in de eerste plaats als personen die internationale bescherming zoeken tegen politieke vervolging in hun eigen land, maar als bedreigingen zelf…..Het beeld van ‘weaponized migration’ denigreert asielzoekers en formuleert en legitimeert daarmee immorele politieke reacties.

Tot slot een citaat uit een persbericht van de Europese fractie van GroenLinks:

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, stelde woensdag in een persconferentie met de Poolse premier dat de EU wellicht kan betalen voor het bouwen van grenshekken en muren. GL Europarlementslid Tineke Strik: “Het illegaal terugduwen van asielzoekers en het bouwen van muren zijn niet de oplossing voor dit geopolitieke conflict. De provocaties van Belarus moeten worden beantwoord met sterkere sancties. Maar voor de mensen die nu vastzitten aan de grens is het bieden van humanitaire hulp en toegang tot een asielprocedure de enige uitweg. Europa moet laten zien dat we op een geordende manier snel kunnen beoordelen welke mensen een vluchtelingenstatus moeten krijgen en wie er terug moet keren naar zijn of haar land van herkomst. Dit kan als we gezamenlijk optreden.”

+1

Reacties (3)

#1 Joop

Nou waren er geruchten dat de migranten uit Istanbul aangevlogen worden. Een-tweetje Erdogan Poetin?

Zo jammer, leuren met mensen…

#2 KJH

‘De provocaties van Belarus moeten worden beantwoord met sterkere sancties.’

Kan dat nog?

#2.1 Joop - Reactie op #2

Poetin lacht. Zo vindt hij Belarus nog meer aan zich vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*