‘Partner NSA-journalist had levensbedreigende informatie’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (14)

#1 Matthijs2

Publiceer maar die info, dan kunnen we dat beoordelen.

#2 Olav

Wat er niet bij staat is dat vandaag een rechter had bevolen dat ze de in beslag genomen spullen voorlopig niet mogen doorzoeken, totdat over de rechtmatigheid van die inbeslagneming is geoordeeld.

Tenzij het om de nationale veiligheid gaat, want dan mag het wel. How convenient.

http://www.theguardian.com/world/2013/aug/22/david-miranda-court-victory-data-police

Ondertussen blijven de onthullingen komen:

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/exclusive-edward-snowden-leaks-reveal-uks-secret-middleeast-web-surveillance-base-8781082.html

#3 Basszje

Dat laatste zinnetje is echt bizar: ” The injunction permits the authorities to “inspect, copy, disclose, transfer, distribute” the data in the protection of national security or for investigating whether Miranda himself “is a person who is or has been concerned in the commission, preparation or instigation of acts of terrorism”.

Ze onderzoeken dus een terrorist, terwijl je op je vinger kan natellen dat hij niet van plan was een bom ergens te plaatsten oid.

#4 Andy Cap

Inside Story : Is the UK intimidating journalists?

http://www.youtube.com/watch?v=HLhCD4Kefaw

#5 Niet JeZus

Is er nu werkelijk zoveel veranderd, of krijgen we nu het ware gezicht van in naam democratische overheden iets duidelijker te zien?

#6 Bismarck

@1: Dat lijkt me de enige juiste reactie. Ik neem aan dat Miranda niet de enige kopie bij zich had.

#7 Andy Cap

@5: Je wordt niet meer gelijk als aluhoedje weggezet,
dat is veranderd.

#8 Matthijs2

Het loopt gewoon compleet uit de hand. Er is nauwelijks iets over van checks en balances. Overheden en geheime diensten doen maar waar ze zin in hebben, zonder enige rechtmatigheid of controle. Je kunt als burger in een “vrij” land opgepakt worden zonder enig proces, zonder aanklacht, zonder recht op een advocaat, je spullen worden ingenomen, je kunt gemarteld worden, langdurig opgesloten, hele bevolkingen worden massaal zonder gronden afgeluisterd , etc etc.

Dat alles in zogenaamde vrije democratische rechtstaten.

En daarnaast helpt het allemaal niets om terrorisme te bestrijden. Ik durf wel te stellen dat het terrorisme juist sterk aanwakkert. Als zelfs wij, brave sargasso burgers (rijtjeshuis, 9-5 baan en tussendoor beetje posten hier, toch?) al sterke gevoelens van onmacht en agressie voelen opkomen, wat doet dat wel niet voor de geestelijk wat minder stabiele figuren? Ik heb nota bene nog nooit een snelheidsbekeuring gehad, betaal m’n belasting netjes en toch krijg ik al stiekeme fantasiën hoe ik zo’n drone van Opstelten uit de lucht kan schieten (AIVD: grapje natuurlijk!). Hoe moet dat wel niet zijn voor een geradicaliseerde moslim of mentaal instabiele lone wolf?

Natuurlijk moet terrorisme bestreden worden. Maar we moeten gewoon accepteren dat het nooit helemaal uit te roeien is. En dat als je te ver gaat in het bestrijden van de kwaal, de negatieve bijverschijnselen nog erger worden dan de ziekte zelf.

#9 pedro

@5: de overheden zijn en blijven in zekere zin democratisch (bij ons een parlementaire democratie in een constitutionele monarchie), maar leger en geheime diensten zijn niet democratisch.

@8: dat is altijd al zo geweest, maar het wordt erger naarmate we die diensten meer vrijheden geven, want dan worden allerlei zaakjes, die ze tot dan toe in het geniep moesten doen, legaal. Voor de rest ben ik vrijwel het met je eens: het helpt niet tegen terrorisme. Het zorgt alleen voor steeds meer controle op de brave burgers.

#10 Gladiool

@9: Dit is juist het einde van de brave burgers en daarom steeds meer controle (niet per se in deze volgorde).

#11 Olav

@8:

Ik heb nota bene nog nooit een snelheidsbekeuring gehad, betaal m’n belasting netjes en toch krijg ik al stiekeme fantasiën hoe ik zo’n drone van Opstelten uit de lucht kan schieten (AIVD: grapje natuurlijk!). Hoe moet dat wel niet zijn voor een geradicaliseerde moslim of mentaal instabiele lone wolf?

Je lijkt te geloven dat je géén mentaal instabiele lone wolf bent die nader in de gaten moet worden gehouden. Gelukkig weet de AIVD wel beter sinds je opmerking over het neerhalen van staatseigendom. Over zulke dingen maak je geen grapjes, vriend.

Ik zou voorlopig even geen vliegreizen plannen als ik jou was.

#12 Gladiool

En nu we weten dat Olav voor de AIVD werkt kan hij vast wel even inseinen wanneer ze een bezoekje aan Matthijs2 gaan brengen.

#13 Matthijs2

Haha :)
(ik lach nog zolang het kan, zal binnenkort wel afgelopen zijn …)

#14 Peter

“Het afgelopen decennium is er in het Westen een juridisch monstrum geschapen dat een regelrechte bedreiging vormt voor de meest basale grondrechten van ons allemaal.
Yes we can als er gestemd moet worden, no we won’t als de electorale buit eenmaal binnen is. Geaccepteerde corruptie.

Het is de hoogste tijd dat de journalistiek, namens de burger, zijn tanden laat zien en de politieke klasse hier zonder enige terughoudendheid en scrupules over ondervraagt. Zonder zwijgrecht. En zonder recht op een spindoctor. Negen uur achter elkaar, desnoods. Verdenkingen genoeg.”

http://www.groene.nl/2013/34/verdenking

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*