Dus oerwoud wordt gekapt zodat ze sojabonen en suikerriet kunnen planten, waar dan biodiesel en ethanol van wordt gemaakt. En de linkse milieubeweging heeft dit niet zien aankomen?
Ben er deze keer kalm en rustig onder gebleven. Volgens het doktersrecept @schuur: ab-so-lu-te rust wind je niet op laat het verstand zegevieren. Als iederéén zich achter zijn computertje onredelijk hierover ging opwinden verstoorden we de delicate balans van het regenwoud nóg verder in de put nietwaar. Voor cynisch populisme ga je maar naar GS…
Zo.
Alles het hele leven draait namelijk om de balans hè. En omdat onze voedselvoorziening uit het lood dreigt te geraken heerst nu op dat front weer ff evenwicht. Ja, en Don Quichot was ook maar een gestoorde…alleen maar respect voor onze moderne helden Adelino Ramos, Jose Claudio Ribeiro da Silva en Maria do Espirito Santo da Silva.
Het geluk de kiloknallers lachen ons nu weer toe…
#4
Yevgeny Podorkin
Tjerk.
Zie je niet dat je er aldus per saldo op termijn altijd bij inschiet?
Jij wilt vermenigvuldigen met 0.
Dat kenniet.
#5
Harm
@1 waaruit concludeer je dat de linkse milieubeweging dat niet heeft zien aankomen?
Ik veronderstel dat jij rechts bent en bezorgd bent dat de kap van het oerwoud verder door gaat?
@2
29-05-2009 16:30
Pagrisa será incluída no cadastro dos que mantiveram trabalhadores em condição análoga à de escravo.
impedida de negociar seus produtos – álcool combustível e açúcar cristal – com seus principais clientes e grandes distribuidores que aderiram ao Pacto Nacional Pela Erradicação do Trabalho Escravo, como a Petrobras, por exemplo. O Pacto proíbe o estabelecimento de relações financeiras e comerciais com empresas incluídas no cadastro.
Er bestaat blijkbaar een nationale overeenkomst om aan dit soort praktijken een einde te maken. Firma’s die deze overeenkomst ondertekenen zijn gehouden geen zaken meer te doen met firma’s die in het kader van die overeenkomst als “zondaars” geregistreerd worden.
#6
MP
Tjerk, die heeft het wel aan zien komen zou ik denken, volgens mij is de milieubewegeing niet een voorstander van biofuels. Mocht dat wel zo zijn geef me dan wat referenties, anders is dit weer een mythe over de milieubwegeing gebruikt door rechts om te framen.
#7
Bismarck
@1: De linkse milieubeweging wordt afgeslacht waar je bijstaat, maar dat hindert jou duidelijk niet om het nog warme lijk even na te trappen, met een onzinnige insinuatie nota bene. Je zult wel vergenoegd zijn van je zelf, niet?
#8
Rene
@4: Je kan prima vermenigvuldigen met 0.
#9
Yevgeny Podorkin
Ja jij ik niet en leg alle gevestigde wiskundige theorieën er maar naast 0 bomen = 3 x niks ergo vermenigvuldigen met Ø = gelul…
#10
Rene
Ik zal iedereen, inclusief jou en mij, een plezier doen door daar niet verder op in te gaan. Zo ben ik dan immers ook wel weer.
Een staaltje misselijkmakende framing van Tjerk op #1.
In de jaren ’80 en ’90 heeft een deel van de miliebeweging geopperd dat biofuels een hernieuwbare energiebron zou kunnen worden. In de jaren ’00 werd al snel duidelijk dat er grote problemen aan (eerste generatie) biofuels kleven: landconversie: natuur naar landbouw, concurrentie met voedselproductie en de CO2 winst blijkt bij de eerste generatie nihil of zelfs negatief. Een deel van de milieubeweging heeft zich toen al snel volledig tegen biofuels gekeerd, het andere deel heeft als burgemeester in oorlogstijd constructief meegewerkt aan het opstellen van duurzaamheidscriteria (ja ik heb ook met Cramer aan tafel gezeten). Wie deze duurzaamheidscriteria correct toepast moet in veel gevallen concluderen dat biofuel productie niet kan. Energie uit reststromen is wel een goede optie.
In Brazilie wordt met name suikerriet verbouwd in het Zuiden rondom Sao Paulo en richting de Pantanal voor interne biofuel consumptie. Het hele Braziliaanse wagenpark rijdt op ethanol. Export van biofuel begint de laatste 5 jaar te stijgen. Van soja kan je ook biofuel maken, maar op dit moment wordt het hoofdzakelijk verbouwd voor de voedselproductie. Het Amazonewoud wordt primair bedreigd door: houtkap gevolgd door veeteelt en daarna pas soja(landbouw), maar ook in ernstige mate door hydropower voor de mijnbouwsector en de warme douches van de Brazilianen (in Brazilie doucht iedereen elektrisch, aangezien ze geen Slochteren hebben).
..en verder wat Bismarck zegt. Daarom is de opmerking van Tjerk zo misselijkmakend. De subsidie van natuurorganisaties wordt de komende 3 jaar met 70% gekort, collega’s in Brazilie worden ondertussen abgeknallt, de ontbossing gaat na de economische crisis weer in volle kracht door en zo’n joker als Tjerk komt dan met zo’n kutopmerking… *kots*
#12
Tjerk
#11
Het is toch de milieubeweging geweest die uit opportunisme jarenlang Al ‘ethanol’ Gore heeft gesteund? Laten we daar wel eerlijk over zijn.
#13
Bismarck
@12: Even los van het feit dat (alleen Amerikaanse) mensen maar één keer op Al Gore hebben kunnen stemmen, ben ik erg benieuwd naar dat opportunisme. Het alternatief (Bush) bleek op alle fronten niet echt fantastisch. Ik mis de eerlijkheid van jouw kant volledig.
#14
Tjerk
#13
En wel een Nobelprijs en Academy Award gewonnen. We moesten allemaal zijn DVD’s bekijken en naar zijn lezingen gaan. Wat waren we blij met Gore, want eindelijk stond klimaat & milieu centraal in de media. Dat terwijl Gore toen al 15 jaar lang de grootste voorvechter van ethanol in Amerika was!!
#15
piet
@14
In Amerika wordt de ethanol voornamelijk van mais gemaakt. Eigenlijk als een soort verkapte subsidie aan de boeren. Is nog een hele onrendabele vorm van ethanol maken ook, bijvoorbeeld (riet)suiker heeft een veel hoger rendement.
Maar ethanol uit voedingsstoffen halen is sowieso heel verkeerd. Als jij dat zo nodig op het bordje van de ‘milieumaffia’ wil schuiven, soit. Ik heb wel meer merkwaardige conclusies van ‘Tjerk’ gezien hier.
Ethanol uit restmaterialen halen (in Frankrijk wordt veel wijn op die manier ‘doorgedraaid’ om de boeren tevreden te houden, naast de traditionele stook uit het pulp bijvoorbeeld), daar valt weinig op af te dingen. Met algen kan ook van alles.
Je kan allerlei dingen vergisten die niet te vreten zijn (’t riool zit er vol mee).
Maar eigenlijk hoort biobrandstof bij plofmotoren, en daar zijn ook steeds betere alternatieven voor.
’t Is alleen jammer dat vooruitgang altijd tegengewerkt en belachelijk gemaakt wordt door belanghebbenden.
En sukkels als Tjerk.
#16
Bismarck
@14: Ik neem aan dat je met we jij en je vrouw bedoelt? Ik ben nooit gedwongen om een DVD of lezing van Al Gore te zien (en heb beide ook niet gedaan), noch ben ik ooit blij met de man geweest. Ik begrijp dat jij wel met hem wegloopt, omdat het je ideale stropop is, maar je projecteert nu wel bijzonder hevig en dat alles om maar van het topic af te geraken dat je de moord op iemand uit de milieubeweging misbruikt om de milieubeweging in een zwart daglicht te zetten.
#17
Tjerk
#15
Exxon heeft anders $600 miljoen geinvesteerd in een project dat fotosynthese met algen onderzoekt. Dat is 3 keer zoveel als dat Solazyme vorige week ophaalde met hun IPO.
#18
Harm
@Carlos schrijft:”In Brazilie wordt met name suikerriet verbouwd in het Zuiden rondom Sao Paulo en richting de Pantanal voor interne biofuel consumptie. Het hele Braziliaanse wagenpark rijdt op ethanol.”
Ik weet niet precies waar die cijfers op gebaseerd zijn, maar in Ceara, Rio Grande do Norte, Paraiba en Pernambuco staat het ook vol met suikerriet, behalve natuurlijk in de “sertâo”, omdat het daar te droog is. Dat is al eeuwen zo. De voornaamste handelswaar van de westindische compagnie was destijds al suiker.
Het Braziliaanse wagenpark rijdt voor het grootste deel op een mix van benzine en alcohol. Vroeger werd reeds vast 22%-24% alcohol door de benzine gemengd. Tegenwoordig heeft het grootste deel van de verkochte auto’s een zogenaamde “flex” motor, die benzine en alcohol in elke willekeurige mengverhouding verdraagt.
Voor de consument is het niet werkelijk interessant meer om alcohol te tanken. Een wagen rijdt 30% minder kilometers op een liter alcohol en de prijzen zijn tegenwoordig zodanig dat het lood om oud ijzer is.
Het milieu wordt weliswaar vaak als argument gebruikt, maar het programma is oorspronkelijk ingevoerd om Brazilie onafhamkelijk te maken van importen en ik heb sterk de indruk dat dat nog steeds de belangrijkste beweegreden is.
Electriciteit wordt in Brazilie inderdaad voor het grootste deel opgewekt door waterkracht. Het zou me verbazen als die electrische douches meer dan 1% van het totale verbruik uitmaken. Er zijn inderdaad vergevorderde plannen voor een reusachtige nieuwe waterkrachtcentrale in het Amazonegebied, omdat het welvaartsnivo behoorlijk aan het stijgen is en dus de consumptie van electriciteit toeneemt. Ook zijn windmolenparken sterk in opkomst, met name in Ceara zijn er veel gebouwd. De regering heeft bovendien een programa om afgelopen plekken van elektriciteit te voorzien door middel van zonneenergie. Overigens valt de consumptie van electriciteit per hoofd van de bevolking natuurlijk volledig in het niet bij wat in West-Europa en de VS gebruikelijk is.
Natuurlijk valt er nog een hoop te doen, bijvoorbeeld omdat het electricteitsnet primitief en verouderd is, maar al met al is de energiepolitiek van de huidige Braziliaanse regering niet onverstandig te noemen. En in plaats van met de vinger naar anderen te wijzen, zouden Westeuropa en de VS er beter aan doen hun consumptie te minderen.
Harm, waarop ik mij baseer dat kan ik niet exact zeggen maar het zijn nogal wat rapporten die ik over deze problematiek heb gelezen en aan heb meegeschreven. Tevens spreek ik regelmatig met betrokkenen in Brazilië en de sector.
verder een goede nuancering dat Braziliaanse auto’s flexauto’s zijn, dat weet ik wel maar je kan niet alles in een comment proppen. net zo goed met die warme douches, uiteraard waarschijnlijk maar een procentje maar het staat wat mij betreft symbool voor de toennemende welvaart daar in Brazilië.
#20
Harm
@19 Carlos, zou het ook kunnen dat de grond rond São Paulo beter geschikt is, of het klimaat anders (meer regenval)? Hier aan de kust staat alles vol, maar als je 30km het binnenland in gaat zijn de omstandigheden al drastisch veranderd. Ik weet dat niet, want ik ben ook geen deskundige op dat gebied, maar het is wel de eerste indruk die je krijgt.
Electrische douches een symbool voor de toenemende welvaart? Zo had ik het nog nooit gezien. Daarvoor zijn ze te goedkoop lijkt me (en behoorlijk onveilig). Het zou me niets verbazen als over niet al te lange tijd zonneboilers een statussymbool zouden zijn.
Wat het meeste opvalt is, dat vroeger op alle dorpspleintjes een televisie stond, waar mensen gezamelijk konden kijken. Nu heeft iedereen zijn eigen schotel op het dak staan. Geen schoteltje, maar een schotel: 1.60m – 2.20m diameter.
Hier in Barra ging dat als volgt: Eerst kon iedereen gewoon met een antenne TV kijken, omdat het dorp geld bijeen had gelegd voor een “repetidora”. Toen kwam er een andere burgemeester, de repetidora verdween en een gemeenteraadslid begon in zijn winkel schotels te verkopen. Honderden, duizenden….
Uitstekend voorbeeld hoe de plaatselijke (niet nationale) politiek in de praktijk werkt.
Harm, suikerriet heeft veel water nodig, wellicht dat delen van het Noordoosten te droog zijn? Maar bepalend voor de vestiging van nieuwe suikerriet plantages is de aanwezigheid van een verwerkingsfabriek. Suikerriet moet namelijk binnen 24 uur worden verwerkt. Pas als er een nieuwe fabriek (mill) wordt gebouwd overwegen de boeren om over te schakelen op sugar cane. Dit proces kan overigens andere (voedsel) landbouw verdringen, zodra er een nieuwe fabriek is stijgen de grondprijzen (want sugar cane is winstgevend) en worden voedselgewassen door energiegewas vervangen.
Bovendien is het natuurlijk handig om de biofuel te hebben waar de meeste mensen wonen / auto’s rijden. Als je deze twee kaarten over elkaar legt dan ondersteunt vdat onze beide verhalen, en is sugar cane in het Noorden ook niet zo onlogisch ;-)
Over het verdringen van voedselgewas door energiegewassen gesproken:
Kleine persoonlijke anecdote, enige tijd geleden ben ik voor een Egyptische klant op zoek gegaan naar een leverancier van rietsuiker, dus voor menselijke consumptie, omdat hun Indische leveranciers te kampen hadden met tekorten. Zoekende op de Braziliaanse markt, als zijnde (één van) de grootste rietsuikerproducenten, kwam ik met name rietsuikerplantages tegen die, al dan niet gekoppeld aan raffinaderijen, vrijwel exclusief verbouwden voor de ethanolproductie, niet voor voedsel. Een enkele grote speler als Cargill levert wel voor de voedselindustrie, maar het meeste geteelde suikerriet komt ten goede aan de eigen energiemarkt.
(Door mondiale schaarste en hoge prijzen op dat moment (termijnmarkthandel) zijn we overigens niet aan leveren toegekomen.)
Reacties (22)
Dus oerwoud wordt gekapt zodat ze sojabonen en suikerriet kunnen planten, waar dan biodiesel en ethanol van wordt gemaakt. En de linkse milieubeweging heeft dit niet zien aankomen?
The Times: Sugar cane ‘slaves’ freed in Amazon.
Ben er deze keer kalm en rustig onder gebleven. Volgens het doktersrecept @schuur: ab-so-lu-te rust wind je niet op laat het verstand zegevieren. Als iederéén zich achter zijn computertje onredelijk hierover ging opwinden verstoorden we de delicate balans van het regenwoud nóg verder in de put nietwaar. Voor cynisch populisme ga je maar naar GS…
Zo.
Alles het hele leven draait namelijk om de balans hè. En omdat onze voedselvoorziening uit het lood dreigt te geraken heerst nu op dat front weer ff evenwicht. Ja, en Don Quichot was ook maar een gestoorde…alleen maar respect voor onze moderne helden Adelino Ramos, Jose Claudio Ribeiro da Silva en Maria do Espirito Santo da Silva.
Het geluk de kiloknallers lachen ons nu weer toe…
Tjerk.
Zie je niet dat je er aldus per saldo op termijn altijd bij inschiet?
Jij wilt vermenigvuldigen met 0.
Dat kenniet.
@1 waaruit concludeer je dat de linkse milieubeweging dat niet heeft zien aankomen?
Ik veronderstel dat jij rechts bent en bezorgd bent dat de kap van het oerwoud verder door gaat?
@2
29-05-2009 16:30
Pagrisa será incluída no cadastro dos que mantiveram trabalhadores em condição análoga à de escravo.
impedida de negociar seus produtos – álcool combustível e açúcar cristal – com seus principais clientes e grandes distribuidores que aderiram ao Pacto Nacional Pela Erradicação do Trabalho Escravo, como a Petrobras, por exemplo. O Pacto proíbe o estabelecimento de relações financeiras e comerciais com empresas incluídas no cadastro.
Er bestaat blijkbaar een nationale overeenkomst om aan dit soort praktijken een einde te maken. Firma’s die deze overeenkomst ondertekenen zijn gehouden geen zaken meer te doen met firma’s die in het kader van die overeenkomst als “zondaars” geregistreerd worden.
Tjerk, die heeft het wel aan zien komen zou ik denken, volgens mij is de milieubewegeing niet een voorstander van biofuels. Mocht dat wel zo zijn geef me dan wat referenties, anders is dit weer een mythe over de milieubwegeing gebruikt door rechts om te framen.
@1: De linkse milieubeweging wordt afgeslacht waar je bijstaat, maar dat hindert jou duidelijk niet om het nog warme lijk even na te trappen, met een onzinnige insinuatie nota bene. Je zult wel vergenoegd zijn van je zelf, niet?
@4: Je kan prima vermenigvuldigen met 0.
Ja jij ik niet en leg alle gevestigde wiskundige theorieën er maar naast 0 bomen = 3 x niks ergo vermenigvuldigen met Ø = gelul…
Ik zal iedereen, inclusief jou en mij, een plezier doen door daar niet verder op in te gaan. Zo ben ik dan immers ook wel weer.
Een staaltje misselijkmakende framing van Tjerk op #1.
In de jaren ’80 en ’90 heeft een deel van de miliebeweging geopperd dat biofuels een hernieuwbare energiebron zou kunnen worden. In de jaren ’00 werd al snel duidelijk dat er grote problemen aan (eerste generatie) biofuels kleven: landconversie: natuur naar landbouw, concurrentie met voedselproductie en de CO2 winst blijkt bij de eerste generatie nihil of zelfs negatief. Een deel van de milieubeweging heeft zich toen al snel volledig tegen biofuels gekeerd, het andere deel heeft als burgemeester in oorlogstijd constructief meegewerkt aan het opstellen van duurzaamheidscriteria (ja ik heb ook met Cramer aan tafel gezeten). Wie deze duurzaamheidscriteria correct toepast moet in veel gevallen concluderen dat biofuel productie niet kan. Energie uit reststromen is wel een goede optie.
In Brazilie wordt met name suikerriet verbouwd in het Zuiden rondom Sao Paulo en richting de Pantanal voor interne biofuel consumptie. Het hele Braziliaanse wagenpark rijdt op ethanol. Export van biofuel begint de laatste 5 jaar te stijgen. Van soja kan je ook biofuel maken, maar op dit moment wordt het hoofdzakelijk verbouwd voor de voedselproductie. Het Amazonewoud wordt primair bedreigd door: houtkap gevolgd door veeteelt en daarna pas soja(landbouw), maar ook in ernstige mate door hydropower voor de mijnbouwsector en de warme douches van de Brazilianen (in Brazilie doucht iedereen elektrisch, aangezien ze geen Slochteren hebben).
..en verder wat Bismarck zegt. Daarom is de opmerking van Tjerk zo misselijkmakend. De subsidie van natuurorganisaties wordt de komende 3 jaar met 70% gekort, collega’s in Brazilie worden ondertussen abgeknallt, de ontbossing gaat na de economische crisis weer in volle kracht door en zo’n joker als Tjerk komt dan met zo’n kutopmerking… *kots*
#11
Het is toch de milieubeweging geweest die uit opportunisme jarenlang Al ‘ethanol’ Gore heeft gesteund? Laten we daar wel eerlijk over zijn.
@12: Even los van het feit dat (alleen Amerikaanse) mensen maar één keer op Al Gore hebben kunnen stemmen, ben ik erg benieuwd naar dat opportunisme. Het alternatief (Bush) bleek op alle fronten niet echt fantastisch. Ik mis de eerlijkheid van jouw kant volledig.
#13
En wel een Nobelprijs en Academy Award gewonnen. We moesten allemaal zijn DVD’s bekijken en naar zijn lezingen gaan. Wat waren we blij met Gore, want eindelijk stond klimaat & milieu centraal in de media. Dat terwijl Gore toen al 15 jaar lang de grootste voorvechter van ethanol in Amerika was!!
@14
In Amerika wordt de ethanol voornamelijk van mais gemaakt. Eigenlijk als een soort verkapte subsidie aan de boeren. Is nog een hele onrendabele vorm van ethanol maken ook, bijvoorbeeld (riet)suiker heeft een veel hoger rendement.
Maar ethanol uit voedingsstoffen halen is sowieso heel verkeerd. Als jij dat zo nodig op het bordje van de ‘milieumaffia’ wil schuiven, soit. Ik heb wel meer merkwaardige conclusies van ‘Tjerk’ gezien hier.
Ethanol uit restmaterialen halen (in Frankrijk wordt veel wijn op die manier ‘doorgedraaid’ om de boeren tevreden te houden, naast de traditionele stook uit het pulp bijvoorbeeld), daar valt weinig op af te dingen. Met algen kan ook van alles.
Je kan allerlei dingen vergisten die niet te vreten zijn (’t riool zit er vol mee).
Maar eigenlijk hoort biobrandstof bij plofmotoren, en daar zijn ook steeds betere alternatieven voor.
’t Is alleen jammer dat vooruitgang altijd tegengewerkt en belachelijk gemaakt wordt door belanghebbenden.
En sukkels als Tjerk.
@14: Ik neem aan dat je met we jij en je vrouw bedoelt? Ik ben nooit gedwongen om een DVD of lezing van Al Gore te zien (en heb beide ook niet gedaan), noch ben ik ooit blij met de man geweest. Ik begrijp dat jij wel met hem wegloopt, omdat het je ideale stropop is, maar je projecteert nu wel bijzonder hevig en dat alles om maar van het topic af te geraken dat je de moord op iemand uit de milieubeweging misbruikt om de milieubeweging in een zwart daglicht te zetten.
#15
Exxon heeft anders $600 miljoen geinvesteerd in een project dat fotosynthese met algen onderzoekt. Dat is 3 keer zoveel als dat Solazyme vorige week ophaalde met hun IPO.
@Carlos schrijft:”In Brazilie wordt met name suikerriet verbouwd in het Zuiden rondom Sao Paulo en richting de Pantanal voor interne biofuel consumptie. Het hele Braziliaanse wagenpark rijdt op ethanol.”
Ik weet niet precies waar die cijfers op gebaseerd zijn, maar in Ceara, Rio Grande do Norte, Paraiba en Pernambuco staat het ook vol met suikerriet, behalve natuurlijk in de “sertâo”, omdat het daar te droog is. Dat is al eeuwen zo. De voornaamste handelswaar van de westindische compagnie was destijds al suiker.
Het Braziliaanse wagenpark rijdt voor het grootste deel op een mix van benzine en alcohol. Vroeger werd reeds vast 22%-24% alcohol door de benzine gemengd. Tegenwoordig heeft het grootste deel van de verkochte auto’s een zogenaamde “flex” motor, die benzine en alcohol in elke willekeurige mengverhouding verdraagt.
Voor de consument is het niet werkelijk interessant meer om alcohol te tanken. Een wagen rijdt 30% minder kilometers op een liter alcohol en de prijzen zijn tegenwoordig zodanig dat het lood om oud ijzer is.
Het milieu wordt weliswaar vaak als argument gebruikt, maar het programma is oorspronkelijk ingevoerd om Brazilie onafhamkelijk te maken van importen en ik heb sterk de indruk dat dat nog steeds de belangrijkste beweegreden is.
Electriciteit wordt in Brazilie inderdaad voor het grootste deel opgewekt door waterkracht. Het zou me verbazen als die electrische douches meer dan 1% van het totale verbruik uitmaken. Er zijn inderdaad vergevorderde plannen voor een reusachtige nieuwe waterkrachtcentrale in het Amazonegebied, omdat het welvaartsnivo behoorlijk aan het stijgen is en dus de consumptie van electriciteit toeneemt. Ook zijn windmolenparken sterk in opkomst, met name in Ceara zijn er veel gebouwd. De regering heeft bovendien een programa om afgelopen plekken van elektriciteit te voorzien door middel van zonneenergie. Overigens valt de consumptie van electriciteit per hoofd van de bevolking natuurlijk volledig in het niet bij wat in West-Europa en de VS gebruikelijk is.
Natuurlijk valt er nog een hoop te doen, bijvoorbeeld omdat het electricteitsnet primitief en verouderd is, maar al met al is de energiepolitiek van de huidige Braziliaanse regering niet onverstandig te noemen. En in plaats van met de vinger naar anderen te wijzen, zouden Westeuropa en de VS er beter aan doen hun consumptie te minderen.
Harm, waarop ik mij baseer dat kan ik niet exact zeggen maar het zijn nogal wat rapporten die ik over deze problematiek heb gelezen en aan heb meegeschreven. Tevens spreek ik regelmatig met betrokkenen in Brazilië en de sector.
Maar hier, de Amerikanen houden alles zoals altijd goed in de gaten:
http://www.usda.gov/oce/weather/pubs/Other/MWCACP/Graphs/Brazil/BrazilSugarcane.pdf
in het Noorden staat ook suikerriet, maar het leeuwendeel van de productie vindt plaatst in het Zuidoosten rond Sao Paolo, dit rapport spreekt van een verhouding 15% Noordoost tegen 85% Zuidoost, pagina 5:
http://www.gronabilister.se/file.php?REF=39461a19e9eddfb385ea76b26521ea48&art=376&FILE_ID=20060511084611.pdf
verder een goede nuancering dat Braziliaanse auto’s flexauto’s zijn, dat weet ik wel maar je kan niet alles in een comment proppen. net zo goed met die warme douches, uiteraard waarschijnlijk maar een procentje maar het staat wat mij betreft symbool voor de toennemende welvaart daar in Brazilië.
@19 Carlos, zou het ook kunnen dat de grond rond São Paulo beter geschikt is, of het klimaat anders (meer regenval)? Hier aan de kust staat alles vol, maar als je 30km het binnenland in gaat zijn de omstandigheden al drastisch veranderd. Ik weet dat niet, want ik ben ook geen deskundige op dat gebied, maar het is wel de eerste indruk die je krijgt.
Electrische douches een symbool voor de toenemende welvaart? Zo had ik het nog nooit gezien. Daarvoor zijn ze te goedkoop lijkt me (en behoorlijk onveilig). Het zou me niets verbazen als over niet al te lange tijd zonneboilers een statussymbool zouden zijn.
Wat het meeste opvalt is, dat vroeger op alle dorpspleintjes een televisie stond, waar mensen gezamelijk konden kijken. Nu heeft iedereen zijn eigen schotel op het dak staan. Geen schoteltje, maar een schotel: 1.60m – 2.20m diameter.
Hier in Barra ging dat als volgt: Eerst kon iedereen gewoon met een antenne TV kijken, omdat het dorp geld bijeen had gelegd voor een “repetidora”. Toen kwam er een andere burgemeester, de repetidora verdween en een gemeenteraadslid begon in zijn winkel schotels te verkopen. Honderden, duizenden….
Uitstekend voorbeeld hoe de plaatselijke (niet nationale) politiek in de praktijk werkt.
Harm, suikerriet heeft veel water nodig, wellicht dat delen van het Noordoosten te droog zijn? Maar bepalend voor de vestiging van nieuwe suikerriet plantages is de aanwezigheid van een verwerkingsfabriek. Suikerriet moet namelijk binnen 24 uur worden verwerkt. Pas als er een nieuwe fabriek (mill) wordt gebouwd overwegen de boeren om over te schakelen op sugar cane. Dit proces kan overigens andere (voedsel) landbouw verdringen, zodra er een nieuwe fabriek is stijgen de grondprijzen (want sugar cane is winstgevend) en worden voedselgewassen door energiegewas vervangen.
Bovendien is het natuurlijk handig om de biofuel te hebben waar de meeste mensen wonen / auto’s rijden. Als je deze twee kaarten over elkaar legt dan ondersteunt vdat onze beide verhalen, en is sugar cane in het Noorden ook niet zo onlogisch ;-)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/SugarcaneYield.png
http://www.chenyingke.com/2011/1556/8-population_density_2000_brazil/
Over het verdringen van voedselgewas door energiegewassen gesproken:
Kleine persoonlijke anecdote, enige tijd geleden ben ik voor een Egyptische klant op zoek gegaan naar een leverancier van rietsuiker, dus voor menselijke consumptie, omdat hun Indische leveranciers te kampen hadden met tekorten. Zoekende op de Braziliaanse markt, als zijnde (één van) de grootste rietsuikerproducenten, kwam ik met name rietsuikerplantages tegen die, al dan niet gekoppeld aan raffinaderijen, vrijwel exclusief verbouwden voor de ethanolproductie, niet voor voedsel. Een enkele grote speler als Cargill levert wel voor de voedselindustrie, maar het meeste geteelde suikerriet komt ten goede aan de eigen energiemarkt.
(Door mondiale schaarste en hoge prijzen op dat moment (termijnmarkthandel) zijn we overigens niet aan leveren toegekomen.)