Niemand krijgt meer een vaste baan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (38)

#1 Taco Zip

Maar de vakbonden leven nog in de 20e eeuw en voeren gewoon old skool actie aktie. Want daar geloven ze nog in de schijnzekerheid van een vast contract voor de magazijnmedewerker.
http://nos.nl/artikel/348494-publieksvriendelijke-acties-bij-ah.html

#1.1 su - Reactie op #1

Meh, als dat zo is dan leeft de regerende klasse daar ook in gezien hun verregaande repressie van het stakingsrecht.

#1.2 Taco Zip - Reactie op #1.1

Repressie van het stakingsrecht? En dat terwijl de schoonmakers op dit moment een nieuw nederlands record staken aan het neerzetten zijn.
Je hebt gelijk over die regerende klasse maar dan vooral omdat o.a. pensioenleeftijd, hypotheekrente-aftrek nog steeds naar 20e eeuwse normen zijn.

#2 Bismarck

Kleine nuance: Niemand krijgt meer meteen een vast contract. Er worden eerst contracten voor bepaalde tijd afgesloten, waarop bij wederzijds welbevinden een vast contract kan volgen. Nou moet ik zeggen dat we bij onze instelling al meer dan een decennium niet anders gewend zijn.

#2.1 Taco Zip - Reactie op #2

Die nuance had ik ook al gezien en ik vroeg me af wie er in hemelsnaam ooit de afgelopen vijftien jaar ergens direct in vaste dienst is gekomen.

#2.2 L.Brusselman - Reactie op #2.1

ik,na de 2 maanden proeftijd die gebruikelijk is…

#2.3 Taco Zip - Reactie op #2.2

Oh ja, ik had moeten zeggen dat potentiële nobelprijswinaars niet hoeven te reageren.
Maar serieus, twee maanden, echt? Ik ken niemand die niet met minstens een halfjaar-contract is begonnen.

#2.4 L.Brusselman - Reactie op #2.3

Maar ik was dan ook een gewone arbeider .De baas is inmiddels overleden ,hoop niet dat het de laatste was.

#2.5 Rob - Reactie op #2.3

Als zojuist afgestudeerde en allochtoon kreeg ik anderhalf jaar geleden direct een vast contract voor onbepaalde tijd. Kleine details: er zat wel een proeftijd van 12 maanden aan vast (dat kan in België) en de werkloosheid in België is wat hoger dan in NL.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #2.3
  • Vorige reactie op #2.3
#2.6 aynranddebiel - Reactie op #2.3

Same here. Vast contract na twee maanden proeftijd, direct na afstuderen. Voor zover ik weet biedt mijn werkgever nog steeds vaste contracten aan. Ik had geen idee dat dat zo zeldzaam was.

#2.7 cerridwen - Reactie op #2

Maar 80% van de tijdelijke contracten wordt niet omgezet in een vast contract. Dus er lijkt mij dat er wel degelijk zekerheid verdwijnt.

Ook is een daling van 97% vrij spectaculair te noemen.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #2
  • Vorige reactie op #2
#2.8 Yevgeny Podorkin - Reactie op #2

Aanhakend en aanvulling op “waarop bij wederzijds welbevinden een vast contract kan volgen” en #15: na 3 opeenvolgende (jaar)contracten voor bepaalde tijd is een bedrijf verplicht iemand een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Er zijn bedrijven die deze oplossing hebben bedacht: gewoon 3 maanden naar huis sturen (WW) waarna de hele cyclus weer opnieuw begint. Bedrijven waarvan bekend is dat er op zich voldoende werk en vacatures zijn…UWV keurt dit kennelijk allemaal goed.

#3 Taco Zip

@6: Je bedoelt: iemand die écht iets kan? Die zou ik ook direct vastleggen.

#3.1 kevin - Reactie op #3

Bedoel je hiermee te zeggen dat mensen die ergens voor gestudeerd hebben niets kunnen? Lazer toch op met dat anti-intellectuelengezeik.

#3.2 Taco Zip - Reactie op #3.1

Oei, open zenuw geraakt?

#3.3 parallax - Reactie op #3.1

Als je denkt dat studeren een garantie is voor ‘iets kunnen’ dan moet je je inderdaad aangesproken voelen.

#4 Bismarck

@11: Deze cijfers gaan natuurlijk niet over België. Ik ben zelf bij mijn huidige werkgever pas aan een vast contract gekomen na jaren uitzend-lijntjes, dan een tweejarig en daarna een éénjarig contract. Met andere woorden, pas toen het wettelijk niet anders kon (behalve me gedag zwaaien), kreeg ik een vast contract. En dan heb ik nog geluk gehad. Sinds bijna twee jaar is er een aannamestop, hetgeen betekent dat iedereen die op dat moment zat met een tijdelijk contract (en in principe bij het tekenen daarvan in het vooruitzicht was gesteld van een vast contract) na afloop de laan uit ging. Zo heb ik dus al enkele nieuwe collega’s al weer na kort vaarwel kunnen zeggen.

#4.1 benjbenj - Reactie op #4

Inderdaad. Waar ik werk hetzelfde verhaal. En ongetwijfeld maakt deze ontwikkeling op veel andere plaatsen eveneens opgang.

#5 Emile M

Misschien hebben hier wel de oorzaak van de dalende aantallen hypotheken en de neergang van de huizenprijs te pakken. Rutte, doe er wat aan…

#6 TisMeWat

Medewerkers die voorheen voor 30 euro per uur in dienstverband werkten, worden via de achterdeur eruit gezet, en via de voordeur, constructie uitzendbureau, voor 15 euro per uur weer “aangenomen”.

Zo doet men dat in ondernemend Nederland.

#6.1 mulato - Reactie op #6

Zo doet ondernemend Nederland omdat zowel de hardwerkende als de handophoudende Nederlander geen cent teveel wil betalen voor producten en diensten.
Die roverheid moet maar zorgen voor een goede samenleving.

#7 L.Brusselman

Heb het vermoeden dat het loon dat betaald moet worden ook van grote invloed is.Een eenvoudig werkman verdient heel wat minder dan een afgestudeerde of hbo’er.Vandaar dat de werkgever wat minder risico loopt bij het aannemen van laagbetaalden.(moet wel toegeven dat de wens hier de vader van de gedachte is)

#7.1 Taco Zip - Reactie op #7

Ach ja, die arme eenvoudige werkman. Ik ken genoeg hoger opgeleiden die qua salariëring beter loodgieter waren geworden.

#7.2 L.Brusselman - Reactie op #7.1

Als zelfstandig loodgieter misschien, in loondienst is het geen vetpot.
Bovendien is een loodgieter geen eenvoudig werkman maar een specialist,om je loodgieter te mogen noemen moet je een opleiding volgen.

#7.3 Slimme Henkie - Reactie op #7.1

Naar de gemiddelden gekeken ligt dat natuurlijk anders..

#7.4 Bismarck - Reactie op #7

Bij mijn werkgever maakt het in ieder geval niet uit. Dezelfde procedure wordt gebruikt, of het nu gaat om MBO of universitair werk/denkniveau. Onder MBO niveau worden mensen al helemaal niet meer in dienst genomen, dat (bewaking, schoonmaak, catering, drukwerk) is allemaal uitbesteed.

#7.5 mulato - Reactie op #7.4

Heb je voor schoonmaak of catering inmiddels al een MBO-diploma nodig…?

#7.6 Bismarck - Reactie op #7.5

Ik beweer van niet (onder MBO niveau). Wel even lezen voor je een slimme opmerking denkt te maken.

#8 Slimme Henkie

Bij mijn werkgever wordt je contract als je goed werk levert toch wel verlengt. De overige 70% ligt er binnen twee jaar uit. Dat was voor de crisis niet anders.

#9 parallax

Ik heb een beetje het idee dat veel mensen nog steeds denken dat

1) studeren ‘succes garandeert’
2) vakmensen slecht verdienen

HBO’ers en academici verdienen (N=veel) tegenwoordig amper €1900 bruto. En daar komt niet veel bij naarmate de tijd vordert.

Tip voor studeerders: zorg dat je iets kunt wat de rest niet kan.

#9.1 Rob - Reactie op #9

Volgens mij zit je daar wel erg laag met het getal, zelfs voor net afgestudeerden. In mijn omgeving varieerde het een beetje van 2200-2600 startbedrag (even de tandartsen uitgezonderd) en na 1-3 jaar hangen er veel rond de 3000.

#9.2 su - Reactie op #9.1

Ik werk samen met universitair afgestudeerden die onder de 3000 in de maand zitten na 15 jaar stijgen in loonschalen.

#9.3 Rob - Reactie op #9.2

Autch.

#9.4 Slimme Henkie - Reactie op #9.2

En die hebben in de tussentijd wel promotie gemaakt? Dat kan toch nooit? In welke branche is dat?

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #9.2
  • Vorige reactie op #9.2
#9.5 su - Reactie op #9.2

Ow, wacht.. Is wel netto.

#10 Harm

Goh, ze betalen in Brazilie slechter,
maar de arbeidsvoorwaarden zijn blijkbaar beter.

Voorbeeld: hier ben je verplicht om een tijdelijk contract na 2 maanden om te zetten in een vaste arbeidsrelatie en iemand die ooit een proeftijd bij een bedrijf heeft gehad, mag nooit een tweede maal een proeftijd krijgen bij hetzelfde bedrijf. Uitzendburo’s horen niet tot de wettelijke mogelijkheden
(voorzover ik weet – 19 en 21).

#11 Hans Verbeek

Je kunt natuurlijk ook voor een vaste baan als jager-verzamelaar kiezen, zoals de Inuit, de San, de Lappen enz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*