Netflix corrigeert documentaire op aandrang Poolse premier

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Netflix gaat de documentaire serie ‘The Devil Next Door‘ aanpassen na klachten van de Poolse premier  Mateusz Morawiecki.

De serie gaat over het optreden van nazi-kampbeul John Demjanjuk. Volgens Morawiecki suggereren kaarten in de documentaire ten onrechte dat Polen een aandeel had in de Duitse concentratiekampen.

 

0

Reacties (13)

#1 Bolke

Maffe polen, de hele wereld weet dat de Polen zo anti-semitisch waren als de pest in die tijd en dat er meer dan genoeg polen waren die de Duitsers assisteerden in hun poging de joden uit te roeien., wie proberen ze voor de gek te houden?

#2 beugwant

@1: Sterker, als ik mij een cliché antisemiet voor de geest zou halen, zie ik geen zwart nazi-uniform, maar een paapse Pool. Die megadocumentaire Shoa van Claude Lanzmann, is die eigenlijk op Netflix te zien?

#3 Bismarck

In dit geval mag er ook wel (letterlijk!) een kanttekening geplaatst worden. De kaart die in de docu gebruikt wordt, laat namelijk een situatie zien die nooit bestaan heeft, want mixt grenzen/landen van van nu met die van tussen 1945 en 1989 en plaatst daarin concentratie- en vernietigingskampen van tijdens WO2. Dat is gewoon erg onzorgvuldig (en tenenkrommend voor iedereen met wat historisch besef). Ik vraag me bij het zien ervan in ieder geval meteen af met wat voor kwakhistorici Netflix zich ingelaten heeft.

#4 Bolke

@3:

The Netflix spokeswoman said that five maps showing modern-day Polish boundaries would be altered to include further context. The maps were taken from United States and Israeli television coverage of Demjanjuk’s trial in the 1980s, when he was convicted of crimes against humanity and sentenced to be hanged. The Israeli Supreme Court later overturned the decision.

Staat in je eigen link

#5 Frank789

@3: De vraag is of er wel historici bij betrokken zijn geweest, die zullen wel erg duur zijn.
Hier een beter overzicht van Polen vóór en ná WOII.
https://i.pinimg.com/originals/5d/8e/64/5d8e640c3980190ac4bed815805282e3.png

Ik heb wel eens geklaagd bij Discovery dat ze in hun WOII documentaires (die wss door een of ander extern productiemaatschappijtje voor een appel en een ei gemaakt zijn) de 2 Flevopolders op de kaart van Nederland lieten zien. Wat op zich wel wrang is, want Engelse bommenwerpers gebruikten het IJsselmeer als zichtbaar baken en als route waarboven ze ten minste niet vanaf de grond beschoten konden worden.

Ook lieten ze zien dat de Duitsers op Walcheren ingesloten zaten met doodleuk een kaart met daarop de Oosterscheldekering waarover ze natuurlijk makkelijk hadden kunnen ontsnappen.

Hoe antisemiet de Polen ook waren, het waren natuurlijk géén Poolse concentratiekampen. Kamp Vucht en Westerbork noemen we ook geen “Nederlandse doorgangskampen”.

#6 Bismarck

@4: De kaarten beschrijven ook niet de staatkundige situatie van de jaren ’80, dus het is en blijft ontzettend onzorgvuldig gebruik van onjuiste kaarten, dat terecht een kanttekening behoeft. Daar doet enig Pools antisemitisme uit de jaren ’40 (of heden ten dage) niets aan af.

#7 Jos van Dijk

Niemand die het vreemd vindt dat dit in Polen een zaak is die door de premier zelf wordt afgehandeld?

#8 Bolke

@5: de meeste kamp bewakers in die contreien waren locals en geen Duitsers, er is in die regio nooit door de betrokken landen het boetekleed aangetrokken of fatsoenlijk onderzoek gedaan naar het eigen handelen.

Zo zijn er nog steeds jaarlijks manifestaties die de Baltische SSers ‘eren’.

De term ‘hand in eigen boezem’ steken is daar volledig onbekend.

#9 Frank789

@8: Hoeveel Nederlanders werkten er in Vught of Westerbork?
Was Vught of Westerbork een initiatief van de Nederlandse overheid?

Zouden er doorgangskampen geweest zijn zonder de Duitse bezetting?
Zouden er concentratiekampen geweest zijn zonder de Duitse bezetting?
Ik denk 99.99% van niet, en dan zijn het dus Duitse kampen. Dat er in Nederland en Polen SS’ers in de kampen gewerkt hebben maakt ze niet Nederlands of Pools.

“Het kamp kende een binnen- en een buitenbewaking. Die laatste taak viel toe aan de vierde en vijfde compagnie van het zogenaamde SS-Wachtbataljon Nordwest, dat op 1 januari 1942 speciaal was opgericht voor de buitenbewaking van interneringskampen. Het Wachtbataljon was onderdeel van de Landstorm Nederland, dat weer een onderdeel was van de Waffen-SS, waarin Nederlandse mannen dienst namen.”
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/hoe-een-17-jarige-uit-overijssel-kampbewaker-werd-in-vught

“Misschien slecht ter been, maar niet seniel lopen in Nederland nog altijd ongestraft oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog rond. Vaak betreft het leden van SS-Wachbataillon NordWest waarvan de 3300 leden werkzaam waren als kampbewakers. Ze schoten op wie wilde vluchten en ze maakten deel uit van executiepelotons, zoals bij concentratiekamp Vught. Ook werkten Nederlandse kampbewakers in vernietigingskamp Auschwitz.”

https://www.trouw.nl/opinie/de-nederlandse-staat-moet-geen-oorlogsmisdadigers-beschermen~b58e33af/

#10 Bolke

@9:

Hoeveel Nederlanders werkten er in Vught of Westerbork?

Geen idee, maar noem mij eens een premier van Nederland die dat feit heeft ontkent, of nog erger die een bijeenkomst of herdenking bij woont van Nederlanders in SS dienst.

Was Vught of Westerbork een initiatief van de Nederlandse overheid?

Westerbork was een Nederlands kamp dat overgenomen is door de Duitsers.

Zouden er concentratiekampen geweest zijn zonder de Duitse bezetting?

De Nederlandse regering in ballingschap had een concentratiekamp voor politieke gevangenen in Suriname ten tijde van WO2

Dat er in Nederland en Polen SS’ers in de kampen gewerkt hebben maakt ze niet Nederlands of Pools.

Klopt, maar het maakt je wel medeplichtig aan.

“Misschien slecht ter been, maar niet seniel lopen in Nederland nog altijd ongestraft oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog rond. Vaak betreft het leden van SS-Wachbataillon NordWest waarvan de 3300 leden werkzaam waren als kampbewakers. Ze schoten op wie wilde vluchten en ze maakten deel uit van executiepelotons, zoals bij concentratiekamp Vught. Ook werkten Nederlandse kampbewakers in vernietigingskamp Auschwitz.”

En die dienen gewoon vervolgd te worden.

Nogmaals het probleem zit niet in het feit dat ze mede plichtig zijn, het feit zit er in dat ze gewoon glashard ontkennen dat ze medeplichtig zijn.

Er worden in die landen gewoon standbeelden opgericht voor mensen waarvan men WEET dat ze bij de SS hebben gezeten.

https://www.jta.org/2018/04/17/global/nazi-ss-veterans-hold-annual-march-square-latvia-woman-fighting-back

https://www.bbc.com/news/world-europe-48186346

https://www.haaretz.com/world-news/europe/.premium-the-woman-who-accuses-her-lithuanian-hero-granddad-of-murder-in-the-shoah-1.6897840

Nogmaals, die landen zijn nooit ter verantwoording geroepen na Wo2 (daaraan is de USSR uiteraard mede schuldig)

#11 beugwant

@3: Die kwakhistorici zullen waarschijnlijk mensen zijn geweest die wel met een strakke productiedeadline konden werken.

@5: Bestaan er eigenlijk wel Amerikaanse producties waar de kaarten wèl kloppen?

@8: Voor de Baltische staatjes waren het dan ook vooral elitesoldaten die hen -in elk geval zolang het duurde- van de Russen bevrijdden. Als er voor hen al een kampconnotatie was/is, wordt die daardoor geheel overschaduwd.

#12 Frank789

@10: [ Klopt, maar het maakt je wel medeplichtig aan. ]

Oh? Dat kon je niet meteen zeggen?
Lekker kinderachtig om dan als afleiding een zootje open deuren in te gaan trappen terwijl je heus wel weet wat ik bedoel.

Als het je gaat om erkenning van medeplichtigheid, concentreer je dan daarop, maar ga niet lopen argumenteren dat de kampen door locals bewaakt zijn, zoals hier te lande dus ook.

#13 Jos van Dijk

Hier nog een treffende citaat in dit verband:

Wat de nationale populisten kenmerkt is dat ze zich nooit verontschuldigen voor iets wat hun natie ooit in haar geschiedenis heeft gedaan. Je gedragen als een schurk, terwijl je je voordoet als slachtoffer is de schertsvertoning die nationalistische populisten kenmerkt.

Ivan Krastev en Stephen Holmens, Falend Licht; hoe het westen de Koude Oorlog won, maar de vrede verloor (over Midden- en Oost-Europa sinds 1989; bespreking volgt later)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*