’Nederlandse aanpak banken masochistisch’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dat beweert althans Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW:

In Nederland moest ABN Amro door de Staat worden gered en ING werd met miljardensteun van de overheid overeind gehouden. De regels voor de financiële sector zijn aangescherpt, het toezicht is verbeterd en de bankiersbonussen worden aangepakt. De crisis heeft de financiële sector enorme imagoschade bezorgd.

De Boer vindt het nu welletjes en springt in de bres voor de gepijnigde sector. „Met een historie van meer dan vierhonderd jaar kan het niet zo zijn dat zeven magere jaren ons stekeblind maken voor de betekenis van de financiële sector voor de welvaart in Nederland.”

Met treffend commentaar van tipgever McLovin:

Bernard Wientjes was achteraf gezien zo erg nog niet in vergelijking met dit figuur/deze karikatuur. Sinds Hansje vorig jaar de nieuwe voorzitter is geworden van het werkgeverslobbyensemble is hij middels stevige en vaak ook redelijk onzinnige dan wel asociale uitspraken in de media vooral bezig zijn eigen positie te versterken binnen het ondernemerswereldje.

Terwijl iedere ietwat kritisch geest ondertussen wel door heeft dat de banken niks geleerd hebben en vrolijk doorgaan alsof er nooit crisis is geweest beweert Hansje: “We hebben van de neergang geleerd. Er is vanuit de sector zelfreinigend vermogen ontstaan.” Banken met zelfreinigend vermogen… mijn god, dan ben je of te dom voor die functie of je liegt moedwillig de boel aan elkaar.

Open artikel

Reacties (3)

#1 nome

Hoe was het ook alweer, eerlijkheid is verraad?

#2 Matthijs2

Het zal liegen zijn.

#3 AndreSomers

Nederland zou een maximum groote aan financiële instellingen moeten opleggen, gerekend over het totale concern. Kom je daar boven: opbreken in onafhankelijke delen. Als je dat vastlegt op bijvoorbeeld 0,25x BNP, dan is geen enkele van die instellingen meer “too big to fail”. Overnameprooi worden ze niet, want dan zou het concern direct over die grens gaan.

De Boer beweert ook dat de financiele wereld weer gezien zou moeten worden als “groeisector”. Weet hij dan niet dat economieën met een (te) grote financiële sector juist een structureel lagere groei laten zien dan economieën die niet gebukt gaan onder een topzware sector die geen waarde toevoegd, maar juist waarde verdampt? Banken zijn nodig, maar heel grote banken zijn dat niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*