Het CETA-handelsverdrag is officieel van kracht. Volgens Lilianne Ploumen is zo’n verdrag een middel om de wereldhandel te verduurzamen. Maar de handelsregels omtrent mens en milieu in het Europees-Canadese mega-akkoord zijn niet meer dan ‘slappe voornemens’. Mede dankzij verzet uit Nederland zelf.
Nu is dat niet echt verrassend volgens europarlementariër Bas Eickhout:
Voor handelsambtenaren is milieu per definitie een handelsbarrière.
Daarom zijn de duurzaamheidshoofdstukken in CETA niet meer dan een intentieverklaring met goede voornemens. Terwijl de handelsbepalingen wel juridisch vastgelegd en dus afdwingbaar zijn.
Reacties (7)
Niet verbaasd. Toch nog steeds teleurstellend. Alles voor die 0,1% economische groei op de korte termijn, en na ons de zondvloed. Letterlijk. Manmanman.
@2 jepz. +1.
En waarom weten we dat nu pas?
@4: Daarom zijn onderhandelingen geheim.
@5: Mag ik mijn gasten straks nog wel wat tomaten uit eigen tuin meegeven, of was dat een ander geheim verdrag? Ik probeer mijn hoofd er bij te houden, maar de zaken worden zo nodeloos complex gemaakt dat de neiging om botweg met de onderbuik te stemmen ook bij mij terrein wint. We kunnen niet allemaal onderzoeksjournalist zijn, maar als je telkens weer leest wat er allemaal stiekem bekokstoofd wordt, zou dat wel moeten…
Ik zou het @0 trouwens een beetje gek vinden als CETA uitsluitend (of zelfs maar grotendeels) door handelsambtenaren is uitonderhandeld. Het verdrag gaat namelijk over heel veel meer (arborechten, consumentenbescherming, milieu, IP- en patentrechten, de rol van de overheid bij nutsvoorzieningen, de inrichting van de rechtspraak, …).