DATA - De Provincie Groningen heeft op 11 juli haar advies op het instemmingsbesluit 2018 voor het Groninger gasveld aan Provinciale Staten gezonden (agendapunt 3.2.c). In de vele bijlagen zit op bladzijde 27 van bijlage 2 (pdf) een interessante passage met betrekking tot de productiecapaciteit:
Figure 3-5 compares the production to the available capacity in each region (under the unlikely assumption that all clusters remain available). The downward spikes in the region capacities are related to planned shutdowns of production clusters for maintenance and inspections, while the seasonal fluctuation in capacity is a reflection of the fact that the ambient temperature influences the efficiencies of the coolers and hence the total compressor efficiency. Another observation that can be made is that the production capacity is relatively constant through time for most regions. The South-East region shows a notable decline in capacity until 2022, after which the decline is halted and eventually capacity starts to increase again. This behaviour is a function of the reservoir pressure in the direct vicinity of the production clusters within each region. A declining reservoir pressure yields a declining production capacity, whereas an increasing reservoir pressure yields an increase in production capacity.
In normaal Nederlands vertaal ik dat als het Groninger gasveld raakt ver leeg en dat het onwaarschijnlijk dat de oude productiecapaciteit wordt gehaald. Ik vraag me dan wel meteen af wat de waarde is van voornemen van Minister Wiebes om in 2030 de gaskraan in het ongedefinieerde Groninger gasveld dicht te draaien. Het lijkt er op dat het gasveld bij de huidige productiesnelheid voor die tijd sowieso (bijna) leeg zou zijn.
Met dank aan mijn Groningse bronnen, die er deze zomer een dagtaak aan hebben om alle stukken van het instemmingsbesluit en het Wetsvoorstel Instituut Mijnbouwschade Groningen door te spitten.
Reacties (2)
Het vrijwillig dichtdraaien van de gaskraan was toch een prachtig gebaar van de Haagse politiek naar de Groningers.
Nu blijkt dat de kraan wagenwijd open blijft staan en dat de tank gewoon leeg is in 2030.
Op de website van de NAM (waar jij mij ooit over tipte) staan de metingen van de gasdruk in het Groninger veld.
De laatste meting (die gepubliceerd is) dateert van mei 2016..
De link naar “bladzijde 27 van bijlage 2 (pdf)” werkt niet meer zoals voorheen.
Het document in kwestie kreeg er bovendien een Errata bij op de tweede pagina, waardoor de in het artikel geciteerde passage niet langer op blz. 27, maar op blz. 28 staat van het gewijzigde document, dat werd uitgebreid van 93 pagina’s naar in totaal 108 pagina’s.
Het document is (nog) te vinden op de website van NAM onder:
https://nam-onderzoeksrapporten.data-app.nl/reports/download/groningen/en/3bebaa86-70cd-4d72-bf22-2346796d69ac
En tevens via:
https://web.archive.org/web/20230715060554/https://nam-onderzoeksrapporten.data-app.nl/reports/download/groningen/en/3bebaa86-70cd-4d72-bf22-2346796d69ac