Moeten we nou wel of niet volkoren bammetjes eten?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

OPINIE - Voeding is net als voetbal: 16 miljoen mensen, 16 miljoen meningen.

Open artikel

Reacties (9)

#1 Anoniem

Dat ze in een pagina-lang artikel over dit onderwerp niet eens even uit kunnen leggen wáárom een hoge glycemische index dik zou maken is toch behoorlijk zwak.

#2 klukkluk

@1 Het staat er anders precies:

Het verschil tussen hoge en lage glycemische index en langzame of snelle calorieën doet er niet zo veel toe, zegt Katan. Ons lichaam is een bankrekening. Of je op een dag tien keer snel een tientje stort of in één keer 100 euro: het saldo op het einde van de dag is hetzelfde: 100 euro meer. Zo gaat het ook met calorieën: alles wat binnenkomt, wordt opgeslagen als het niet wordt verbrand.

Oftewel, je wordt niet dikker van een hoge glycemische index…

#3 DJ

@2, een dieet rijk aan voedsel met een hoge GI en de gezondheid daarvan is zeer afhankelijk van de ‘dagbesteding’ … zeer eens met Kok, ben het met Katan onees dat all calories are created equal – maar meer blijft meer
koop kleinere bordjes, de rest is een lang verhaal

#4 Anoniem

@2 Nou de theorie is dus dat voedsel met een hoge glycemische index je bloedsuiker eerst snel omhoog en dan snel omlaag gooit waardoor je meer honger krijgt. En aangezien mensen niet die perfect rationele en perfect gedisciplineerde wezens zijn die een bepaald aantal calorieën eten die allemaal gelijk zijn, maar hun leven geregeerd wordt door allemaal hormonale impulsen zoals dus honger, zou het dus wel degelijk uitmaken of je langzame of snelle koolhydraten eet.

En met die theorie hoef je het niet eens eens te zijn, maar als je er een paginalang artikel over schrijft in een krant dan mag je hem toch iig wel even uitleggen.

#5 gronk

alles wat binnenkomt, wordt opgeslagen als het niet wordt verbrand.

Da’s de theorie. In de praktijk werkt het net even iets anders, omdat je stofwisseling steeds effectiever wordt naarmate je ouder wordt: op m’n 25e werd die friet shoarma niet opgeslagen, terwijl-ie op m’n 35e wel omgezet wordt in buikvet.

#6 knelistonie

@gronk “Da’s de theorie. In de praktijk werkt het net even iets anders, omdat je stofwisseling steeds effectiever wordt naarmate je ouder wordt: op m’n 25e werd die friet shoarma niet opgeslagen, terwijl-ie op m’n 35e wel omgezet wordt in buikvet.”

Biologisch-functioneel beschouwd is dit een eitje. Aan werkelijk alle standaard te verzinnen redeneringen waarom dit zo is wordt hier voldaan.

#7 gronk

@6:nou, vertel?

#8 Rob

@5 Trainen zal je!
@6 Huh?

#9 gronk

@rob: ja, nu moet ik trainen. Of veel minder eten. Maar dat hoefde ik toen niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*