Mitch Henriquez kwam om door politiegeweld

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dat laat het OM in een persconferentie vandaag weten. Ze komt tot die conclusie op basis van pathologisch onderzoek.

“Volgens het rapport kan het overlijden van het slachtoffer zeer waarschijnlijk worden verklaard door een bij hem ontstaan zuurstoftekort”, zo las hoofdofficier Kitty Nooy voor: “Het is aannemelijk dat dit zuurstoftekort een gevolg is van het optreden van de politie.”

De vijf betrokken agenten zijn geschorst en officieel aangemerkt als verdachten in de zaak.

Eerder meldde het OM via een persbericht dat Henriquez onwel was geworden in de arrestantenwagen, tijdens de rit naar het bureau. Al snel doken er echter videobeelden op waaruit bleek dat Henriquez reeds buiten westen was voordat hij de arrestantenbus in werd gesjouwd.

Volgens diverse ooggetuigen was Henriquez een beetje aan het dollen, toen hij werd besprongen door een aantal agenten die hem met een wapenstok op het hoofd sloegen en in een wurggreep legden.

Dat het slachtoffer van Arubaanse afkomst is, doet nogal wat mensen vermoeden, dat er racisme in het spel is.

Afgelopen nachten was het onrustig in bepaalde wijken van Den Haag. Rond bureau De Heemstraat liep een protest maandagnacht uit op rellen.

Open artikel

Reacties (18)

#1 Grûtte Pier

Mitch was dus al dood op het moment van de filmpjes…
Inplaats van hulp te verlenen hebben deze wouten het lijk als een stuk kadaver in het busje gegooid!

Wat is dat trouwens met ‘verzet tijdens arrestatie’?
Wanneer 6 van die bullebakken op mij beginnen in te hakken ga ik m’n vage lijf ook beschermen. Is dat fout?

#2 Prediker

Mitch was dus al dood op het moment van de filmpjes…

Aangezien er een foto is van de man in een ziekenhuisbed aan de beademing, lijkt me dat een onjuiste conclusie.

Wanneer 6 van die bullebakken op mij beginnen in te hakken ga ik m’n vage lijf ook beschermen. Is dat fout?

Ja.

#3 Arjan

Hier wordt goed gehandeld door het OM. Niet direct tot conclusies springen, de zaak onderzoeken en daarna de juiste actie ondernemen en daar duidelijk over communiceren. Echter: wat zou er gebeurt zijn als er GEEN beeldopnames door het publiek waren gemaakt? Waren de agenten dan hiermee weggekomen, was het dan “onverklaarbaar onwel na de arrestatie” geweest? In de VS is het al een doorslaand succes: bodycams voor agenten. Het beschermt de agent tegen valse beschuldigingen, en de mensen op straat voor buitensporig politiegeweld. Dit lijkt me een mooie aanleiding om dit ook serieus in Nederland te overwegen.

#4 Olav

@3:

In de VS is het al een doorslaand succes: bodycams voor agenten.

Het wachten is op berichten over weggeraakte fotorolletjes, als u begrijpt wat ik bedoel.

#5 Frank789

@2: Als je geen adem krijgt ga je automatisch proberen los te komen. Is dat fout? Nee.

Dat loswringen wordt dan ten onrechte geïnterpreteerd als ‘verzet’. Met een nekklem kun je ‘verzet’ uitlokken als je kwaad wilt.

#6 Grûtte Pier
#7 Frank789

@6: Menig agent is al betrapt omdat hij vergat zijn dashcam uit te zetten. Altijd beter dan niks.

Bovendien kunnen agenten veel meer profiteren dan verdachten. Het gedrag van een verdachte staat immers ook op video en een rechter kan veel beter beoordelen of er opzet of ongeluk in het spel was of brutale sarrende verdachten. Als een verdachte ontkent of zegt dat de agent hem verkeerd heeft verstaan is er steeds weer die video.

Niks is zaligmakend, maar alle beetjes helpen en degenen met het geweldsmonopolie kunnen we maar beter controleren.
Ook ‘good cops’ die voorheen gedwongen werden met hun meppende collega’s mee te liegen kunnen nu zeggen “sorry, staat al op video. Of wil je soms beweren dat toevallig al onze 5 camera’s het niet deden?”

#8 su

De rol van het Openbaar Ministerie in deze casus….stuitend. Wat een wanvertoning. Geloofwaardigheid van een erwt hebben ze nu.

#9 Prediker

Met een nekklem kun je ‘verzet’ uitlokken als je kwaad wilt.

Geniepig, hè? Je maakt een verkeerde opmerking tegen een agent, wordt besprongen door drie of vier sportschooltypes en in een paar gemene klemmen gelegd, en vervolgens neemt men jouw ‘verzet’ (meestal doet het ook nog pijn) als een rechtvaardiging om die klemmen nog wat strakker aan te zetten.

Vervolgens wordt jou ‘verzet bij arrestatie’ aangerekend.

Wat mij betreft zou er dus wel wat kritischer naar de geweldsinstructie gekeken mogen worden.

#10 Frank789

@9: Als je iemand snoeihard op zijn Kuiten mept lijkt het mij een natuurlijke reactie dat je dat lichaamsdeel weg probeert te trekken van de plek waar het gevaar dreigt.
Kan de agent ook als verzet typeren en verder blijven slaan.

Ik hoop dat er nog een filmpje van het voorafgaande opduikt, kan er eindelijk een einde aan al dat gespeculeer komen.

#11 Joop

De familie van de omgekomen man schijnt de politie niet te haten vanwege deze schokkende gebeurtenis, zeker voor hen, volgens RTL Z.

Andere mensen zien dat volkomen anders en zien het als rechtvaardiging voor nog hardere opstelling tegenover politie.

#12 Joop

Verslaggever rechtzaken

Chris Klomp ‏@chrisklomp · 3 min.3 minuten geleden
Vonnis Rishi is voor zaak #Mitch interessant. Rechter achtte mishandeling met dodelijke afloop namelijk bewezen. Maar dader niet strafbaar

http://www.nu.nl/binnenland/3661023/agent-rishi-doodschoot-vrijgesproken-van-doodslag.html (december 2013, ook Den Haag)

#13 Frank789

@12: “Een aantal factoren heeft ertoe geleid dat het schot fataal uitpakte, waaronder stress en het feit dat zowel Rishi als de schietende agent in beweging was op het moment dat de kogel werd afgevuurd.”

En als jij per ongeluk op een invalideparkeerplaats parkeert of je bijstandsformulier verkeerd invult dan krijg je zonder tussenkomst van een rechter honderden euro’s straf.

#14 Amateur Commenter

@9: Bij KMAR hebben ze de nek klem altijd zwaar ontmoedigd, juist omdat het zeer gevaarlijk is voor de arrestant en een nek klem met uiterste precies moet worden uitgevoerd. Ik kijk dan ook met enige verbazing hoe makkelijk wordt aangenomen dat een nek klem blijkbaar een acceptabele vorm binnen het uitvoeren van aanhouding is.

#16 jan1

heel vervelend en wrang. Mitch heeft de poolitie uitgedaadgd in een week dat er allerlei anslagen waren. “wie ben jij mmet je pistool” en “ik heb een waapen”. in die zin is Mitch gewoon een terrorist die ook een bomgordel had kunnnen hebben..

#17 Prediker

@16 Ach kom, hij werd etnisch geprofileerd door de politie, reageerde daarop met een sarcastisch grapje (dat zijn piemel zijn wapen was) en moest dat met de dood bekopen.

Maar natuurlijk is dat zijn eigen fout en niet die van de politie (die professioneel genoeg zou moeten zijn om de-escalerend op te treden ipv iemand een coma in te worgen).

#18 McLovin

@17: Ja inderdaad eigen fout, we kunnen nog veel leren van dictatoriale staten waar men nog gewoon respect heeft voor de politie!!!! Goed gedaan agenten! aanpakken dat tuig!
Go WIlders!
[/Einde Televaag reaguurder modus]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*