Medailles voor Srebrenica-Soldaten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Medailles voor Srebrenica-Soldaten

Liever een monument van schande zoals in het artikel wordt gesuggereerd…

0

Reacties (10)

#1 micha

Blijkbaar is de (militaire) top zo tevreden over het resultaat dat ze er medailles voor geven? Even simpel, de missie is een fiasco. Daar geef je geen medaille voor. Daar wil je lijkt me ook geen medaille voor. Dit is een aanfluiting en een klap in het gezicht van de overlevenden.

Steun betuigen aan de militairen. Geef ze een brief waarin je als leiding de schuld aanvaard.

#2 Packet Storm

De troepen hebben ook geen medaille gekregen, maar een draaginsigne.

Ik vind het nog steeds verbazend dat iedereen zo valt over de Nederlandse troepen, terwijl je nooit iemand hoort over de Fransen.

Stukje uit het artikel:
An independent report into the killings in 2002 largely cleared the Dutch forces of blame but did accuse the Dutch Government of sending troops into an impossible situation. The Dutch were lightly armed and when they requested air support from the French general in charge of UN forces, none came.

Met luchtsteun zou het al een moeilijke opgave geweest zijn, zonder luchtsteun was het gewoon onmogelijk om de Serven te verslaan.

Vind het slotwoord wel prachtig van het artikel:

Lord Ashdown of Norton-sub-Hamdon, who was the International High Representative in Bosnia until January said that while he understood the angry response from Bosnians to the award, he thought it was misguided.

?All Nato troops who served in Bosnia were awarded a campaign medal,? he said. ?The people really to blame for this massacre were not the poor bloody infantry on the ground nor the UN, but the leaders of the Western world who decided not to protect the safe havens,? he said.

#3 Joost

Waarvan akte.

Kan die Bosnische nou haar mond houden?

#4 micha

En een draaginsigne is geen medaille? Vorig jaar werden er ook medailles uitgedeeld waaronder draaginsignes.

Dus als het te moeilijk wordt dan hoef je mensen niet meer te beschermen? Wat dat betreft had de serven het goed met de papieren tijger. Voor de duidelijkheid, ik heb niets tegen de troepen maar zeker wel wat tegen de top. Het afschuiven op een “onvoorspelbare” tegenstander is veel te simpel.

#5 Jan Jaap

Als je daar staat met licht geschut tegen een zwaar bewapende overmacht, je hebt eigenlijk geen schietrecht en je krijgt geen ‘airsupport’, wat moet je dan? Je dood vechten?

Het hele probleem zit veel hogerop dan de lokale militaire top of zelfs de Nederlandse regering (alhoewel die het wespennest had moeten herkennen). De VN verklaarde bepaalde gebieden ‘veilig’, liet iedereen erheen vluchten en beschermde ze vervolgens niet (behalve wat lichtbewapende soldaten voor de ‘show’). Dat zijn de schuldigen.

#6 micha

Wil je een echt antwoord op dat eerste stuk?

Nederland maakte deel uit van die show/valkuil waardoor deze mensen geen kans hebben gehad. Zeggen dat het probleem nog hoger is in mijn ogen dan ook een gevalletje afschuiven.

#7 Obscura

Het punt is niet dat Nederland als participerend land van die operatie geen blaam treft -dat treft t natuurlijk wel-, maar dat die SOLDATEN ‘on the ground’ geen schuld dragen en naar eer en geweten hebben gehandeld.
Maar ik vind ook dat de slachtoffers genoegdoening moeten krijgen, zoals TT, middels een Monument van Schande (omdat de internationale gemeenschap zijn belofte niet nakwam en de veilige haven liet vallen in de handen van moordenaars, nadat de inwoners van de veilige haven eerst alle wapens was afgenomen door die internationale gemeenschap).

#8 Packet Storm

@4
Het grote verschil tussen een draaginsigne en een medaille is dat een draaginsigne niets meer en minder is dan: “Ik was in Srebrenica”. Een medaille is meer een beloning “Ik was in Srebrenica en ik heb keigoed gevochten”.

Een draaginsigne ziet er ook meer uit als een soort knoop.

@5
Precies.
De Nederlandse regering is grotendeels verantwoordelijk. Ik zou er veel minder moeite mee hebben als er gezegd wordt: “Nederland heeft het verkloot” dan zoals nu: “Dutchbat heeft het verkloot”

#9 Mark

@5: is dood vechten geen optie voor soldaten? En zouden daadwerkelijke vijandelijkheden niet alsnog luchtsteun veroorzaken?

Ik zeg niet dat het had gemoeten, maar het als optie uitsluiten…

#10 micha

@8: nep, de boodschap van de draaginsigne is een steunbetuiging voor de inzet in Srebrenica: Bedankt voor je inzet in Srebrenica. >> Ik ben beloond voor mijn inzet in Srebrenica.

De discussie of een draaginsigne nue wel of niet een medaille zou zijn is een tijdelijk woordspelletje om de uitreiking ervan te minimaliseren. Tot op heden is een draaginsigne altijd als een medaille gezien…

http://www.onderscheidingen.nl/nl/medailles/herinnering/militair.html

http://www.defensie.nl/actueel/toespraken/2005/2/20050629_toespraakveteranendag.aspx

@9: Vraag me af wat de reactie was als het nederlandse slachtoffers waren geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*