Mantelzorg moreel verplicht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Zorginstelling De Vierstroom kan familie niet dwingen tot mantelzorg, maar voert druk op om familie aan te sporen tot de een “morele verplichting” van de familie om minimaal vier uren per maand te zorgen voor, onder andere, koffie schenken, koken, spelletjes doen en wandelen.  Die vier uren per maand blijken voldoende om de bewoners een “blos op de wangen”  te toveren. De organisatie krijgt uit het AWBZ-geld wel wat dagbesteding en geestelijke verzorging vergoed.

Open artikel

Reacties (14)

#1 Bismarck

Ik heb zo mijn twijfels over de vrijwilligheid, zeker als je zoiets leest als “één zoon had er geen zin in en heeft voor zijn moeder een ander verpleeghuis gezocht”. Dan krijg ik het idee dat die moeder het verpleeghuis uit is gepest.

Daarnaast zie ik ontduiking van verantwoordelijkheid (“de ‘blos op de wangen’, zoals de bestuurder het noemt, moeten de mensen om de bewoner heen op de gezichten van de bewoners zien te krijgen. Want het is niet alleen te duur dat door betaalde krachten te laten doen, het is volgens Van den Oever ook raar dat allemaal in hun handen te leggen”), terwijl wel een vergoeding wordt opgestreken (“De organisatie krijgt uit het AWBZ-geld wel wat dagbesteding en geestelijke verzorging vergoed”).

#2 Niet JeZus

Via GeenStijl, deze keer helemaal met ze eens:

Wat wij ons dan weer afvragen: hoe haalt de Vierstroom het in haar botte harses om het woord ‘moreel’ in de mond te nemen tegenover families van zorgafhankelijken? De instelling prijkt op nummer 34 in de ZorgGraaiTop50. Topman Jeroen van den Oever roofde een salaris van 224 500 euro in 2012, en rijdt een waggie van de zaak van €57 292. Hoe de dementerende hel durft zo’n instelling ‘morele dwang’ uit te oefenen op families van haar cliënten? Hoe kun je rondrijden in 2 verpleegstersjaarsalarissen en met een vroom smoel beweren “Het is zonneklaar dat de meeste mensen er geen moeite mee hebben als we zeggen dat het de gewoonte is minimaal vier uur per maand iets te doen.” Duizend patiënten, x 4 uur per maand, is 4K gratis arbeidsuren per maand. Van mensen die daarnaast ook gewoon in hun onderhoud moeten voorzien. De zorg is zo dood- en doodziek. Jeroen van den Oever, je bent een gewetenloze bokkenlul. Hier is ons moreel appél aan jou: Steek die morele verplichting in je graaiende reet en zorg godverdomme voor je patiënten in plaats van voor je banksaldo.

#3 kevin

Onbetaalde onvrijwillige arbeid is slavernij. Mensen vragen of ze hun moeder wat vaker komen opzoeken is natuurlijk prima, maar dit is gewoon goedkope arbeidskrachten bij elkaar chanteren.

#4 Bismarck

@2: Beetje off topic, maar de bezoekers van GS zijn in grote meerderheid wel enorme griezels.

#5 Hans Verbeek

Mantelzorg was vroeger de enige zorg die ouderen kregen voordat de bejaardenzorg geïnstitutionaliseerd werd.
Kinderopvang wordt ook niet meer gesubsidieerd, zodat steeds meer ouders weer zelf voor hun kinderen zullen gaan zorgen….. net als vroeger.
En door reshoring keert de maak-industrie langzamer weer terug naar NL.
We kunnen niet terug naar het verleden hoor ik vaak. Maar de toekomst gaat steeds meer op het verleden lijken.

#6 zmmmmmmc

De momentopname in dit artikel zou nog wel eens danig anders uit kunnen pakken. Natuurlijk reageert eenieder “enthousiast”, dat is nou eenmaal het sociaal-wenselijke antwoord. Maar over een paar maanden, als het buiten weer koud is en je eigenlijk niet zo’n zin hebt om naar buiten te gaan, dan wordt dit dringende verzoek van het verzorgingstehuis precies dat: dwang. Dat zou wel eens zwaarder kunnen gaan wegen dan het gewone idee dat je toch weer eens naar oma moet.

Je kunt niet tegelijkertijd zorg institutionaliseren en vervolgens als commercieel instituut een beroep doen op je “financiers” om nog even wat vrijwilligerswerk te komen doen. Het idee is helemaal zo gek nog niet, in de praktijk is dit waarschijnlijk geen lang leven beschoren.

Bovendien wekken dit soort vragen de indruk dat die oudjes aldaar zielig en eenzaam zijn. Ook al is dat zo, die indruk wil je gewoon niet wekken. Da’s net als met “positieve discriminatie”; misschien is het wel goed om ergens een tekort aan vrouwtjes of negertjes weg te werken, maar het hele idee om dat zo te doen is dusdanig denigrerend dat het een smetvlek is op iedereen uit die groepen.

Deze self-fullfilling prophecy gaat ons waarschijnlijk enkel verveelde bejaarden en stijgende zorgkosten opleveren…

Bij sommige dingen is het zo dat erom vragen het allerslechtste is wat je kunt doen. Kinderen die vragen worden immers overgeslagen. Dit is ook zoiets. Wees in godsnaam slim, lok dat vermaak gewoon naar binnen. Zet een voetbaltafel of biljart neer, lok de lokale hanggroepjeugd en dan zijn ze heus niet te beroerd om hun publiek af en toe een kopje koffie te brengen. Om maar een vergezocht idee te opperen. Dat is trouwens misschien wel het grootste probleem: al die bejaardenoorden zitten in van die serene omgevingen met strak gemaaide gazonnetjes, ver van alle andere mensen.

#7 P.J. Cokema

@6: Je zou natuurlijk ook de werkoze jongeren een baan in die tehuizen kunnen geven. Dure oplossing, maar de overhbeid kan zich dan wel op de borst slaan dat ze ondanks de crisis de werkloosheid weet te beteugelen.

Je draagt wel een uitstekend idee aan. “Outsiders” moet je niet isoleren, maar middenin de samenleving zetten. En dan vooral voorzien van leuke, aantrekkelijke faciliteiten. Die ook nog eens betaald kunnen worden door bedrijven die hun potje MVO-gelden op moeten maken.

Ik vrees dat zulke ideeën echter anders “benut” zullen worden. Werkloze jongeren die in de winter als tegenprestatie sneeuw moeten schuiven. En dat dan doen door een bejaarde in een rolstoel voor zich uit te duwen. Want die moet zo nodig een frisse neus halen.
Vind niet iedereen leuk, maar dat wordt met de mantel der liefde verplichte mantelzorg bedekt.

#8 Niet JeZus

@4: Het gebeurt ook zelden dat GeenStijl en ik het met elkaar eens zijn. Maar GS bekijkt dingen vanaf een andere kant (soms ietwat grofgebekt) en dat kan verhelderend zijn voor jezelf.

#9 zmmmmmmc

@PJ Cokema, #7 Mee eens. Maar m.i. is maar een klein deel van de werkloze jongeren geschikt voor dat werk. En het zou natuurlijk geen werk moeten zijn.

Ik vind jouw idee ook wel leuk; geef me zo’n sneeuwveger met zo’n ronddraaiende borstel, zet er een bejaarde op in een verwarmd karretje en ik ben meer dan bereid om daar eens lekker mee door de buurt te crossen;-)

Vergelijkbaar kan men natuurlijk rolstoelen ter beschikking stellen voor een rolstoelrace in de gang van het bejaardentehuis. Etc.

#10 anton

@5: Met dien verschil dat wij nu, via de belastingen op onze arbeid, het salaris van die bokkenlul moeten ophoesten. Was het vroeger toch beter.

Eruit flikkeren die eikel en daarvoor in de plaats 8 fte verzorgers aantrekken.

#11 Spam

@5 maar kinderen nemen is een keuze. dat je daar zelf voor moet willen zorgen is niet zo’n raar idee.

als iemand zijn/haar ouders niet wil of kan verzorgen, lijkt me dat zijn/haar goed recht. en ik verwacht van onze overheid dat deze hulpbehoevende ouderen goed helpt. daar betaal ik belasting en premies voor. en als dat niet genoeg is, betaal ik graag meer.

#12 Henk van S tot S

Stel dat je niet in een te kleine woning zit en je verzorgd een van je hulpbehoevende ouders of wie dan ook, wordt de AOW gekort wegens gezamenlijke huishouding.
Voor mensen met een wat ruimer inkomen op zich geen probleem (hoewel die vaak het hardste krijsen), maar voor menigeen komt dat erg demotiverend over ;-)

#13 Bismarck
#14 Henk van S tot S

Sorry ik was wt kort door de bocht en strikt genomen aan het lu….

Voorwaarden zijn :
1. U heeft beiden de AOW-leeftijd
2. Er is sprake van duurzame intensieve zorg, omdat de medische situatie naar verwachting stabiel zal blijven of verslechteren
3. U behoudt allebei uw eigen woning én draagt hiervoor de financiële lasten
4. U woonde niet samen voordat er sprake was van intensieve zorg
4. U blijft niet samenwonen als er geen intensieve zorg meer nodig is.

Het probleem zit hem in punt 3.
Voor veel mensen is het een probleem om om die woning aan te houden en voldoende geld over te houden om de verzorgende redelijk te compenseren.

Dus niet echt een handige zet van het Rijk:
Veel extra mensen belanden daarom in de dure zorginstellingen; tel uit je winst.

Ik heb trouwens niet gekeken hoe het met de A.O.W. zit, als een “niet A.O.W.-er’ een A.O.W.-er verzorgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*