Leven in zee gehalveerd na decennia van uitputting en vervuiling

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Living Blue Planet Report van WNF schetst alarmerend beeld.

Het leven in de oceanen is de afgelopen veertig jaar alarmerend afgenomen. De populaties vissen, zeezoogdieren, reptielen en zeevogels in en rond zee zijn met gemiddeld 49 procent gedaald. Visbestanden van soorten die wereldwijd veel worden gegeten, zoals tonijn, zijn zelfs met driekwart ingestort. Daarnaast is het oppervlakte koraal, mangrovebossen en zeegrasvelden sterk afgenomen, terwijl die gebieden fungeren als kraamkamers voor de zee.

Dat staat in het Living Blue Planet Report dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag internationaal uitbrengt. De speciale oceaneneditie van het Living Planet Report verschijnt vlak voordat de Verenigde Naties eind deze maand de duurzame ontwikkelingsdoelen tegen armoede goedkeuren. Het WNF roept de lidstaten op om bescherming en herstel van de oceanen daarin een belangrijke rol te geven. Een groot deel van de bevolking in met name arme landen is voor haar voedsel en inkomen afhankelijk van een gezonde zee met voldoende vis.

0

Reacties (8)

#1 simpel

computermodel?

#2 Roland

Opmerkelijke stabilisatie tussen 1988 en 2010

#3 frankw

Ik heb zelf, helaas, nog al wat gebieden gezien in de laatste twintig jaar. En echt, het is net zo alarmerend als dat er wordt geschetst. Er kan niet genoeg aandacht zijn voor de wereldwijde ramp die NU en voor onze ogen afspeelt. Tegen e tijd dat klimaatverandering echt een probleem is hebben we al geen natuur meer om ons nog zorgen over te maken.

#4 Anton

Achteruitgang draagkracht zeemilieu in onze eigen achtertuin gevolg van milieubeleid.
http://climategate.nl/2011/06/16/waarheid-op-wad-4-achteruitgang-vogels-ten-opzichte-jaren-80-al-in-1993-voorspeld/
Minder beestjes in en op het water is in dit geval natuurlijker dus beter. Tot zover de relevantie van het opgeroepen angstbeeld ‘Afname met 49%’.

#5 9″ Nails

@4: Climategate aanhalen als serieus te nemen bron… Je moet maar durven.

#6 Sjap

@4: Echt wat bezielt je nou om dit een beetje te gaan debunken? Waarom?

#7 nome

Oh jee, het is de waarheid, want we* geloven alles wat organisaties met twee of drie letters beweren. Alsof iedere vis c.s in de oceanen is geteld, middels (wetenschappelijke, want magische) statistiek. Want nee, geen 50% ‘reductie’, want dàt geloven wij* nou net weer niet. Het is allemaal geloof, van het goedgelovige soort, waar we* zo aan gehecht zijn.

Uiteindelijk geloven we* zelfs dat er maar één oplossing voor alle ellende in de wereld is. De drastische reductie van de wereldbevolking, zoals die al decennia wordt gepropageerd door organisaties met twee of drie letters, moet de oplossing van àlle problemen zijn, want iets dat effectiever is kunnen we* ons (binnenkort) niet voorstellen.

* ‘Wij’, de schaapmensen.

#8 Anton

@6: Het WNF is een PR bureau wat het moet hebben van dramatische verhalen voor goedgelovige sukkeltjes. Daarom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*