Klimaatakkoord nog ver weg

Er komt dit jaar nog geen Nederlands Klimaatakkoord.

De onderhandelingen verlopen zo moeizaam dat naar alle waarschijnlijkheid een derde onderhandelingsronde in het voorjaar van 2019 nodig is. Dat zeggen diverse onderhandelaars tegen het FD (€)

Tientallen vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven, vakbonden, brancheorganisaties en non-gouvernementele organisaties zoals actiegroepen onderhandelen sinds begin dit jaar aan zogeheten Klimaattafels over een Klimaatakkoord. Aanvankelijk zouden de handtekeningen eind dit jaar worden gezet, maar dat wordt niet gehaald. In december ligt er waarschijnlijk wel een ontwerpakkoord, maar dat vereist verdere uitwerking. ‘Er is dus een derde onderhandelingsronde nodig om tot een definitief akkoord te komen’, aldus een van de onderhandelaars.

Het opstellen van plannen en strategieën om te bepalen of, hoeveel en waar nieuwe windmolens en zonneparken moeten komen, duurt langer dan verwacht…. Een te lage prijs, de belangrijkste inkomstenbron van windparken [op zee] die zonder subsidie worden gebouwd, brengt verdienmodellen in gevaar…..Afvang en opslag van CO₂ blijven een heikel punt, net als een heffingen op CO₂. Nederland moet zich niet uit de markt prijzen, vinden met name grote industrieconcerns.

[tekst Carel Grol en Bert van Dijk, FD]

Open waanlink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren