“Karakter topbankier bepaalt risico’s”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Volkskrant bericht over Brits onderzoek waaruit blijkt dat niet bonussen, maar het karakter van bankiers bepalend is voor risicovol gedrag van banken. Koren op onze molen natuurlijk, want ha, dat wist iedereen al van die schurken…

Dat de hoogte van de bonus an sich niet bepalend is verbaast me niet zo. Ik denk wel dat de hoogte van de bonus ten opzichte van de bonus van anderen wel bepalend is, want daarmee wordt het competitie om status.

Ik heb het onderzoek er niet op nagezocht, maar dat karakterverhaal riekt erg naar pseudo-wetenschap: je deelt bankiers in in categorieen op basis van risicovol gedrag, en he, de categorie met het meest risicovolle gedrag neemt inderdaad de meeste risico’s. Deel de bankiers in op schoenmaat en inderdaad blijkt dat de categorie met de grootste schoenmaat de grootste voeten heeft.

Dus veel hebben we niet aan zulk soort onderzoek.

Open artikel

Reacties (3)

#1 Lennart

Voor zover ik heb kunnen nagaan baseren ze zich op dit artikel uit 2013 (!!!):
https://www.researchgate.net/publication/228309013_CEO_Bonus_Compensation_and_Bank_Default_Risk_Evidence_from_the_US_and_Europe

Waarom het nu, 3 jaar later, plotseling tijd is om er een artikel over te schrijven blijft onduidelijk. Wat ook onduidelijk blijft, is waarom er niet gekeken wordt naar de enorme verzameling andere studies die er naar het effect van bonussen zijn gedaan. Het is niet helemaal mijn vakgebied, maar er is echt heel veel meer dan deze ene studie, en het meeste daarvan wijst in een hele andere richting dan deze ene studie …

Wat is dat tegenwoordig met de Volkskrant ? Misschien moeten ze het maar gewoon Staatskrant gaan noemen, want de laatste tijd lijken ze alleen maar geintresseerd te zijn in het beschermen van de huidige coalitie. Dat CPB rapport over het onderwijs werd ook al kritiekloos overgenomen, en dan hebben we het maar niet over het blijven verzwijgen van ambtsmisdrijven van onze premier en vice-premier …

#2 Mario

@1

‘Volksvodje’, tevens niet geschikt om vis in te verpakken.

Heb je trouwens een aantal bronnen voor hetgeen je stelt?

maar er is echt heel veel meer dan deze ene studie, en het meeste daarvan wijst in een hele andere richting dan deze ene studie …

#3 Lennart

Dit geeft wel een mooie ingang:
https://en.wikipedia.org/wiki/Performance-related_pay#Research

Maar goed, dat betekent natuurlijk niet dat je geen persoonlijkheidseffecten kunt meten, natuurlijk. Echter, om op basis van 1 studie al die andere studies te negeren lijkt me nogal onverstandig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*