Kan een Likoedman in Nederland vice-premier worden?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

PVV’er Markuszower: oud geval van wapenbezit en een AIVD-melding hoeven ministerschap niet te blokkeren

Hij staat bekend om radicale teksten over vluchtelingen en ‘gestoorde’ rechters, de AIVD omschreef hem ooit als integriteitsrisico. En toch zou PVV-Kamerlid Gidi Markuszower (46) minister van Asiel en Migratie kunnen worden. Hoe zit het met de screening van kandidaten voor het kabinet?

Een terechte vraag van Het Parool. De AIVD waakt over de democratie en de rechtsstaat en let op mogelijke dreigingen uit het buitenland. In het verleden heeft de dienst in dat kader ook Geert Wilders gevolgd vanwege zijn intensieve contacten met Israëlische diplomaten en politici.

Ter herinnering een artikel van Huib Modderkolk en Tom Krelingh in de Volkskrant van 2 december 2016. Enkele citaten:

In de bijna twintig jaar dat Wilders in de Kamer zit, steunt hij het land onveranderlijk. Hij reist er talloze malen heen, bezoekt er invloedrijke personen en kan binnenlopen bij het hoofdkantoor van het Israëlische leger in Tel Aviv. Hij onderhoudt goede contacten met de ambassade in Den Haag, de inmiddels overleden oud-premier Ariël Sharon is een van zijn politieke voorbeelden.

Wilders neemt – als hij in 2004 voor zichzelf begint – Elliott Wagschal als beleidsmedewerker in dienst. Dat is opmerkelijk, want Wagschal komt rechtstreeks van de Israëlische ambassade.

Een andere opmerkelijkheid is het frequente bezoek van de Israëlische ambassadeur Harry Kney-Tal (2005-2011) in de beginjaren van de PVV. PVV’ers zien hem soms wekelijks met zijn assistent naar de Tweede Kamer lopen. Het leidt tot een aanvaring met Kamerlid Hero Brinkman. ‘Ik laat me niet gebruiken voor de Israëlische zaak. Ik wil mijn handen vrij kunnen hebben’, zegt hij tegen Wilders. Brinkman vindt het schadelijk voor de PVV als de partij dient als marionet voor de Israëlische regering.

Ook ontmoette Wilders meerdere malen de hoge Israëlische generaal Amos Gilad. In de week dat Wilders hem bezoekt in december 2008 schrijft de Israëlische krant Haaretz dat Gilad feitelijk verantwoordelijk is voor de veiligheid van Israël. ‘Hij heeft meer invloed op Israëls beleid dan velen die hoger dan hem in de overheidshiërarchie staan.

Een bron uit de veiligheidsdiensten: ‘Ik bezocht regelmatig de jaarlijkse inlichtingenconferentie in Herzliya in Israël. Het viel me vaak op dat de taal die je daar hoort dezelfde is als die van Wilders over de islam. Exact dezelfde analyses, hetzelfde wereldbeeld, dezelfde tekst. Ik heb intern vele malen gezegd: ‘Jongens, dit kan geen toeval meer zijn. Daar moet iets zitten.” Maar, zegt hij erbij, ‘ik kan het niet bewijzen. Sterker, ik heb nog niet het begin van bewijs dat Wilders een pion van Israël is.’

Het Volkskrantartikel meldt ook intensieve contacten tussen Israël en Nederlandse overheidsinstellingen. Israël is een bevriende natie, dus is het niet vreemd als er veel contacten zijn. ‘AIVD en MIVD laten een Israëlisch bedrijf data-analyse doen, de politie gebruikt Israëlische surveillance-apparatuur.’

Likoed-vertegenwoordiger Markuszower draagt bij aan de Israëlische contacten met Wilders. Hij wordt echter na informatie van de AIVD door Wilders van de kandidatenlijst gehaald. De relatie met Israël raakt enigszins bekoeld, schrijven de Volkskrantredacteuren in 2016:

De belangrijkste reden: Wilders levert nooit, hij zet zijn standpunten niet om in beleid. Een bron: ‘Israëliërs zijn ook pragmatici. Zij zien dat de PVV steeds radicaler wordt en nooit de transitie heeft gemaakt naar een partij met invloed. Daar verlies je vrienden mee.

Acht jaar later hopen de vrienden dat hij nu met Markuszower kan gaan ‘leveren’. Waarom de Likoedman door de AIVD-screening is gekomen onthult De Speld die AIVD-topman Akerboom ‘citeert’: “Maar gezien de korte periode waarin hij het ambt zal bekleden, kunnen we het dit keer door de vingers zien. We verwachten dat het de komende maanden wel zal loslopen met de integriteit van Nederland.”

+6

Reacties (18)

#1 Hans Custers

Op Economische Zaken krijgen we trouwens de honorair consul van Hongarije. Dat land van Wilders grote vriend Orbán. De blonde despoot parachuteert dus zo dubbele loyaliteit aan twee van zijn grootste buitenlandse vrienden het kabinet in. Wat maar weer eens bevestigt dat verdachtmakingen en beschuldigingen van types als Wilders aan het adres van anderen, eigenlijk neerkomen op een aankondiging van wat ze zelf gaan doen, zodra ze de kans krijgen.

#2 P.J. Cokema

Het zionistische propagandakanaal Israel Today (NL editie) noemt M. zelfs “onze man in Nederland”.
Israëlische en Hongaarse invloeden op ons landsbestuur. Daar zijn de andere drie partijen mee akkoord. Ze laten zich steeds onbeschaamder kennen.

#2.1 Hans Custers - Reactie op #2

Nou ja, het is wel transparant. Ze doen amper moeite om te verhullen dat ze er een corrupt zootje van willen maken.

#3 Rigo Reus

Sophie Hermans wordt ook vice-premier, maar wat kan zij (even los van die permanent verschrikte ogen) eigenlijk?

#4 Hans Custers

Breaking news:

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower wordt toch geen vicepremier en minister van Asiel en Migratie. Dat zeggen bronnen tegen de politieke redactie van RTL Nieuws. Markuszower kwam niet door het veiligheidsonderzoek voor nieuwe bewindspersonen. Fleur Agema wordt nu namens de PVV de vicepremier.

(Bron: RTL Nieuws)

#4.1 beugwant - Reactie op #4

Dus toch niet kosjer genoeg.

#4.2 Hans Custers - Reactie op #4

Blijkbaar heeft Wilders de kandidatuur van Markuszower zelf ingetrokken. Maar Gidi is boos:

Markuszower laat in een reactie weten: “Dat het allemaal Kafkaësk aanvoelt en dat een gemiddelde terrorist meer rechten lijkt te hebben dan een politicus met een scherpe mening.”

Zou daar de eerste afsplitsing in de PVV-fractie al aankomen?

Nieuwe kandidaat: Marjolein Faber.

Is er nog popcorn?

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4
  • Vorige reactie op #4
#4.3 Rigo Reus - Reactie op #4.2

Ah, heerlijk: Marjolein Faber, dat was die PVVster die een kerncentrale wilde bij Winterswijk. Totdat ze hoorde dat bij zulks een rivier dan wel zee benodigd is. Toen improviseerde ze: ‘of ergens anders in De Achterhoek’.

(Past dus wel heel goed bij Sophie Hermans).

#4.4 Hans Custers - Reactie op #4.3

Ze is ook een van de meest openlijke racisten uit het clubje van Wilders:

Faber demonstreerde in 2017 voor het stadhuis van Arnhem tegen de benoeming van Ahmed Marcouch als burgemeester met een met de tekst “Geen Arnhemmistan! We raken ons land kwijt!”.

In september 2019 kwam Faber in opspraak nadat ze een steekpartij toeschreef aan iemand met ‘een Noord-Afrikaans uiterlijk’, terwijl het een witte dader was. In de media werd ze beschuldigd van haatzaaien en het verspreiden van nepnieuws.[8][9] Het Openbaar Ministerie corrigeerde de uitspraken.

Tijdens de algemene beschouwingen van 2020 kwam Faber in opspraak door te zeggen dat er “een agenda uitgerold” wordt van “omvolking”.

(Bron: Wikipedia)

Het lijkt erop dat Wilders, via de selectie van zijn bewindspersonen, de hele inhoud van zijn koelkast het kabinet in gooit. Waarom ook niet? Hij heeft natuurlijk heel goed door dat zijn drie nieuwe politieke vrienden hem overal mee weg laten komen.

#4.5 cerridwen - Reactie op #4.4

Hij heeft natuurlijk heel goed door dat zijn drie nieuwe politieke vrienden hem overal mee weg laten komen.

Dat lijkt me niet een goede analyse van de situatie.

Het is heel simpel: Wilders heeft niet beter. Er is simpelweg niemand van enig statuur die hij naar voren kan schuiven als minister, iedereen die ook maar enigszins in staat lijkt om zijn schoenveters te strikken, maakt kans op een ministerspost.
Zijn politieke ‘vrienden’ laten hem daar zeker niet mee weg komen. Ga maar na:
– Gom van Strien: geen verkenner
– Ronald Plasterk (geen PVV’er): even verkenner, maar daarna geen premier
– Wilders zelf: geen premier, gedwongen om in de kamer te blijven.
– Schoof is niet van de PVV, maar van alle partijen.
– ook geen minister van financiën.
– geen minister van defensie
– geen minister van buitenlandse zaken
– geen binnenlandse zaken
– geen justitie
– überhaupt maar 5 ministersposten, tegen 4 van VVD en 4 van NSC, waardoor deze twee partijen als het er op aankomt de meerderheid in het kabinet hebben.
– Markuszower mag geen minister worden (het lijkt voor de buitenwereld dat Wilders dit uit eigen beweging doet nadat de AIVD haar bevindingen gedeeld heeft, maar zo werkt Wilders natuurlijk niet).

Het totale gebrek aan kwaliteit en moraal bij de PVV komt pijnlijk aan de oppervlakte, en de coalitiepartners (in ieder geval VVD en NSC) doen weinig om Wilders te helpen.

Uiteraard is het belachelijk dat de samenwerking met Wilders gezocht wordt. Dat gezegd hebbende, het is toch ook interessant om te zien hoe vakkundig de PVV wordt weggehouden van de cruciale posten, zoals die waar veiligheidsdiensten onder vallen en die de Nederlandse internationale positie raken. Het gebrek aan kwaliteit in brede zin maakt dat makkelijk.

Als dit zo is, waarom zeggen VVD en NSC dat dan niet? Omdat de PVV/Wilders heel populair zijn onder hun kiezers en ze het wel best vinden dat als Wilders zijn nederlagen in zijn eentje moet slikken en niet naar hen kan wijzen als schuldigen.

#4.6 Hans Custers - Reactie op #4.5

Je hebt het spelletje dus nog steeds niet door. Wilders heeft precies wat hij wilde hebben. Persoonlijk geen enkele verantwoordelijkheid. Ministers op posten waar ze er een puinhoop van kunnen maken, waarvoor hij de schuld vervolgens af kan schuiven op de EU of op rechters. (Behalve misschien volksgezondheid, maar daar lult hij zich ook wel weer uit.) En dat gedoe moet Markuszower gaat hij binnen een paar weken ook framen als een enorme concessie die hij in het landsbelang voor heeft gedaan en waar hij wel wat voor terug mag krijgen. Ook al wist hij natuurlijk heel goed dat die niet door de beugel kon als minister.

Je bent al net zo naïef als Omtzigt, die waarschijnlijk ook denkt dat hij heel knap onderhandeld heeft met Wilders. Terwijl de kans aanzienlijk is dat Omtzigt straks het mes in zijn rug krijgt, als de boel uit elkaar klapt. En dat Wilders er met de electorale buit vandoor gaat.

Daarom nog maar eens deze oproep: haal in godsnaam je kop uit het zand. Het spelletje van Wilders komt neer op zoveel mogelijk macht uitoefenen, met zo weinig mogelijk verantwoordelijkheid. En dat is precies wat hij heeft gekregen. En wat hij zelfs al voor een behoorlijk deel had bereikt zonder te regeren, met de BBB als trouwe vazal en de VVD die de oversteek van liberaal naar radicaal rechts heeft gemaakt.

#4.7 Hans Custers - Reactie op #4.6

O ja, de PVV heeft van hun radicaal rechtse vrienden (inclusief de VVD) ook nog het Kamervoorzitterschap gekregen. Hoewel dat natuurlijk helemaal niet had gehoeven. Fijn hè, hoe hard ze allemaal hun best doen om Wilders in bedwang te houden?

#4.8 cerridwen - Reactie op #4.6

Wilders is een geslepen politicus, een goed orator, maar we moeten hem ook niet overschatten.

Wat je hier ziet is zeker niet het gevolg van een slim plan van Wilders: hij was heel graag zelf premier geworden, en anders had hij wel graag als PVV wel zelf de premier willen leveren, hij had Markuszower graag als vice-premier in het kabinet gehad, hij had heus wel graag een post als financiën of defensie willen hebben, of meer ministers. Wat denk jij waarom de verdeling van de ministersposten zo lang geduurd heeft?
En dan hebben we het nog niet eens over alle inhoudelijke punten die hij heeft moeten inleveren in de onderhandelingen.

Dat dit allemaal niet gelukt is, is het falen van Wilders. Hij heeft vooral gefaald in het opbouwen van een serieuze partij met capabele mensen, en dat wreekt zich nu.

(in één opzicht is hij natuurlijk wel geslaagd: de PVV zit in het kabinet. Dat zal niemand ontgaan, en als dit kabinet faalt, dan zal dat zeker ook aan hem kleven. Niemand is beter dan de VVD in anderen de schuld geven van het mislukken van kabinetten. Daar weet Wilders alles van).

#4.9 Hans Custers - Reactie op #4.8

Wat je hier ziet is zeker niet het gevolg van een slim plan van Wilders: hij was heel graag zelf premier geworden, en anders had hij wel graag als PVV wel zelf de premier willen leveren, hij had Markuszower graag als vice-premier in het kabinet gehad, hij had heus wel graag een post als financiën of defensie willen hebben, of meer ministers.

Hoe weet je dat zo zeker? Heb je hem erover gesproken?

Ik denk dat Wilders wel eens heel tevreden is over de uitkomst, of het nu allemaal precies zo gepland is of niet. Hij heeft een maximum aan invloed, en een minimum aan verantwoordelijkheid, waardoor hij veel ruimte overhoudt voor zijn manipulaties en demagogie.

Overigens denk ik inderdaad ook niet dat het allemaal precies van tevoren is gepland. Maar Wilders is wel een geslepen manipulator en opportunist die maximaal gebruikt maakt van de ruimte die hem wordt geboden. En dat doet hij nu dus bijvoorbeeld door de inhoud van zijn koelkast in het kabinet te pleuren.

Je lijkt overigens nog steeds niet te begrijpen dat het Wilders te doen is om niets anders dan de macht. Zijn programma is niet meer dan een middel om daar te komen. Dus dat hij inhoudelijke punten in moet leven zal hem echt een totale rotzorg zijn. (In de Kamer stemt stemde hij altijd al regelmatig tegenovergesteld aan zijn verkiezingsbeloftes.) Het is wel weer bruikbaar in zijn retoriek, dus in dat opzicht komt het juist goed uit. Kan hij straks lekker de anderen de schuld geven van de puinhoop die er is aangericht. Je doet nog steeds alsof de PVV een normale partij is. Dat is het op geen enkele manier. Wilders speelt het spel op zijn eigen manier, en niet op de manier van democratische partijen.

#4.10 Prediker - Reactie op #4

De afgang van Markuszower tekent wel weer het amateurisme van de PVV. Dit kon je van mijlenver zien aankomen. Die man werd in 2010 al bestempeld tot veiligheidsrisico (vermoedelijk omdat hij als informant van de Israëlische veiligheidsdienst fungeerde).

En dan zou hij nu minister kunnen worden? Dan kun je er vergif op innemen dat de notulen van de ministerraad vroeger of later op de Israëlische ambassade circuleren.

Marjolein Faber is niet veel beter natuurlijk. Ook een incompetente brokkenmaker.

#4.11 Hans Custers - Reactie op #4.10

Misschien ten overvloede, maar ook incompetente amateurs kunnen een bedreiging vormen voor de democratie. Zie de VS. (Maar misschien verkeert cerridwen ook nog steeds in staat van ontkenning over de problemen daar?)

Extremisten en autocraten vormen op zich geen gevaar. Ze worden pas gevaarlijk als ze teveel hun gang kunnen gaan, door een teveel aan collaborateurs, enablers en ontkenners. Dat is de situatie waar we in Nederland inmiddels zijn beland.

#5 Hans Custers

Merkwaardig:

De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB komen vanmiddag voor spoedoverleg bijeen na de opmerkingen van VVD-leider Dilan Yeşilgöz over Marjolein Faber, de nieuwe kandidaat-minister van Asiel en Migratie. Yeşilgöz zei vanochtend twijfels te hebben over Faber en noemde haar niet onomstreden.

Geen kik over Markuszower en Klever toen Wilders die voordroeg, en Bosma mocht gewoon Kamervoorzitter worden, maar Faber is ‘niet onomstreden’. Zou dat zijn omdat Yeşilgöz bang is dat ze een potje liegen over asielzoekers nooit kan winnen van Faber? Of toch omdat, eindelijk eindelijk, de laatst overgebleven liberalen in de VVD zich wat meer gaan roeren.

Hoe dan ook, het amateurisme blijft duidelijk niet beperkt tot de PVV alleen.

#5.1 Hans Custers - Reactie op #5

Het bezwaar is alweer weg, blijkbaar.

Wat Yeşilgöz wel nog eens heeft bevestigd (voor wie dat niet allang had begrepen): ze heeft helemaal geen strategie om Wilders wind uit de zeilen te nemen. Ze doet maar wat. Waarmee ze juist helpt de chaos te creëren waarin een opportunistische manipulator gedijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*