1. 1

  Stoer van Jordanië, maar hebben ze wel een leger dat daarop toegerust is? Hun special forces zijn wel goed, maar niet zo groot. Hier vond ik een goed verslag over de Jordaanse special ops. Volgens mij kunnen die dat nooit zonder tactische ondersteuning van de VS of Israel.

  Maar goed, politiek bekeken is het handiger om Jordanië deze klus te laten klaren dan Israel.

 2. 3

  Ja, de VS liggen ook niet echt goed natuurlijk.

  Maar dit gaat denk ik niet in de eerste plaats om hulp bieden aan de Syriërs, hoewel Assad er zeker toe in staat is die wapens tegen zijn eigen bevolking in te zetten. Het regime moet er niet bij kunnen, maar een of andere groepering die ze bijvoorbeeld op Israel wil gaan gooien al evenmin.

 3. 4

  Ik denk de ‘doorsnee Syriër’ dolgelukkig zal zijn met hulp van de Navo. Ook alavieten en christenen zullen beseffen dat bij voortduring van het staatsgeweld hun uiteindelijke lot enkel maar ongewis wordt. Israël ligt anders uiteraard, dat zoud hooguit op de achtergrond inlichtingen kunnen verschaffen over de lokatie van de chemische wapens.

  Alleen die vermaledijde Russen baren mij zorgen.

 4. 5

  Carlos: ik denk dat de NAVO niet zo populair is in Syrie. De doorsnee Syrier hoeft maar naar de oosterburen te kijken om te zien dat de NAVO in hun ogen een verlengstuk is van de VS.
  Ik ben ervoor dat Arabische Liga een oogje in het zeil gaat houden. Helaas doet die weinig mee met vredesmissies in de Arabische wereld.

 5. 6

  Dat ‘chemische wapens’ argument is wel goed gevonden. Elders heb ik gelezen dat de russen vooral tegen interventie zijn omdat ze een ‘egypte-scenario’ -vrezen; je krijgt eerst een korte periode chaos, en die wordt gebruikt door fundamentalistische moslims om de macht te grijpen. En dat trekken de russen niet, een fundi-staat aan hun zuidgrens.

  OTOH, als d’r voldoende chemische en biologische wapens gaan rondzwerven (die ongetwijfeld probleemloos azerbeidjan en andere landen in de ‘russische invloedssfeer’ inkomen), dan denk ik dat rusland wel eens veel minder bezwaren gaat hebben.

 6. 7

  Zolang de Navo troepen gewoon in de lucht blijven hangen en wat bommetjes op de troepen van Assad gooien denk ik dat het wel meevalt met het anti-Navo ressentiment in Syrië.

 7. 10

  Alleen met VN-resolutie. Zal nog even duren voor de russen om zijn, maar ik gok erop dat dat wel zal gaan.

  Wel een heel ander puntje: na libie waren de kruisrakketten en precisie-bommen zo’n beetje op. In ieder geval in europa. En d’r hangt ook een prijskaartje aan dat soort acties. Plus de nodige politieke stampij. Ik kan me best voorstellen dat obama hoopt dat-ie dit over de verkiezingen kan tillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren