Echte helden, ze zijn zeldzaam. En vandaag zijn we er weer eentje kwijt geraakt: John Glenn, de eerste Amerikaanse astronaut die een volledige baan om de aarde aflegde. Hij werd vijfennegentig.
Ik vraag me vaak af wat we zouden zeggen als we de jonge John Glenn zouden ontmoeten kort nadat hij in 1962 zijn ruimtevlucht had gemaakt. “Ja, we zijn nog naar de maan geweest. En we hebben de polio uitgeroeid. En dat was het eigenlijk wel zo’n beetje. We zijn niet naar Mars gegaan en hebben de lepra en de tuberculose maar laten zitten. Maar hé, we hebben wél een ding dat Facebook heet en daarmee kunnen we de hele wereld foto’s van katten en van ons avondeten laten zien.”
Reacties (3)
Ja, dat zou hij vast zeggen. In 1962. Zucht….
Echt waar?
En buiten dat, de beste man heeft het allemaal zelf meegemaakt.
De omslag kwam rond 1968. Daarvoor was er een groot vertrouwen in de rede en de vooruitgang (met onder meer die ruimtevaart tot gevolg) – in die tijd niet los te zien van de Koude Oorlog tussen twee zeer progressieve naties en die naar elkaar toe leken te groeien. Maar rond 1968 was dat optimisme verdwenen: de VS en de Sovjet-Unie kwamen niet nader tot elkaar, de dreiging van een kernoorlog die al het leven op Aarde zou vernietigen werd door velen gevoeld en er kwam een romantische reactie op het vooruitgangsgeloof: pacifisme en terrorisme, drugs en vrije seks, postmodernisme.