Italië telt meer dan duizend overheidsbedrijven zonder personeel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Om (ex-)politici aan bestuursfuncties te helpen:

Volgens Venema schrikt de gemiddelde Italiaan niet van dit soort berichten: ‘De mensen hier weten dat er enorm veel geld wordt verspild in de publieke sector.’

Droevig…

Open artikel

Reacties (14)

#1 Loupe

Eerder walgelijk dan droevig. En nog vreselijker is dat het blijkbaar erg lastig is er wat aan te doen. Of dat niemand van de politici er wat aan wíl doen omdat ze het angstbeeld zien opdoemen dat ze na hun politieke carrière ineens in een echt bedrijf aan de bak zullen moeten.

Ik vraag me af of Italië zichzelf wel kan omvormen, of dat er dwingendere externe hulp nodig is.

#2 toni (niet ingelogd)

Is dit niet veel goedkoper dan de Nederlandse praktijk? Hier geeft een politicus eerst een voordeeltje aan een bedrijf. Gaat de politiek uit om voor zijn gezin te zorgen en krijgt dan vrijwel direct daarna een baantjebij datzelfde bedrijf.

Het lijkt me logisch dat het salaris bij dat bedrijf lager is dan het voordeel dat de “politicus” het bedrijf gegeven heeft en de maatschappelijke kosten weer hoger dan het voordeel van het bedrijf.

Dan is rechtstreeks het salaris overmaken aan de oud politicus toch goedkoper?

#3 Olav

@1:

Ik vraag me af of Italië zichzelf wel kan omvormen, of dat er dwingendere externe hulp nodig is.

Als je zoiets schrijft, mag je er meteen ook bij uitleggen hoe je dergelijke “hulp” concreet voor je ziet. Kan interessant worden ;-)

#4 Loupe

@3:
Als de Italianen het zelf niet redden wat betreft hervormingen doorvoeren, dan moet de EU misschien maar een handje helpen..

#5 Bismarck

Komt deze praktijk niet ook voor in Nederland? Hoeveel oud-politici richten een adviesbedrijf op, dat vervolgens vrijwel uitsluitend ingehuurd wordt door overheden, of een lobbybedrijf, dat dan weliswaar wordt ingehuurd door het bedrijfsleven om de ex-collega’s te paaien, maar waarbij het geld uiteindelijk via de weg die #2 beschrijft ook weer van de overheid komt?

#6 mbmb

@5
Is dat nou een Vraag of een statement?/!

#7 Olav

@4: Ja, maar hoe? De EU kan natuurlijk niet even het bestuur van het land opzij zetten.

#8 gbh

Erg summier bericht, dit kan heel goed een overblijfsel zijn uit het tijdperk Berlusconi dat nu aan het licht komt. Ook zijn er grote verschillen tussen Noord en Zuid Italië, het zuiden is veel armer en corrupter, daar had Berlusconi ook veel aanhang gekocht.

#9 Bismarck

@6: Het was een vraag (of als je op de punten en komma’s let, twee vragen). Ik heb niets tegen minnetjes zo nu en dan, maar op #5 had ik eigenlijk eerder een vorm van een antwoord verwacht dan een minnetje (of misschien moet ik dat minnetje interpreteren als een “nee” op de eerste vraag? Maar wat moet ik dan met de plusjes? Wordt mijn vraag als een poll geïnterpreteerd?).

#10 mbmb

@9
Geen idee, ik heb je ggemind noch geplust.

Dat van die oudpolitici valt denk ik wel mee. Honderden raadsleden zijn niet allemaal via de lobby aan de slag gegaan, laat staan de PVV’ ‘ers. Die wachten geld.

Natuurlijk zijn er de prominente voorbeelden, Eurlings, rehwinkel (haha) en die petflessenpipo, maar vormen die niet een minderheid? (Vraag)

#11 Bismarck

@10: Daar durf ik wel ja op te zeggen, maar net zozeer denk ik dat 1200 directeuren van bedrijven zonder personeel ook nog verre van een meerderheid aan oud-politici in Italië zijn (zeker aangezien Italië, met grotere parlementen, meer bestuurslagen, per bestuurslaag meer eenheden en daarnaast een historie met veel meer gevallen regeringen en nieuwe verkiezingen, toch zeker heel wat meer oud-politici kent dan Nederland).

Misschien even verder ontwikkelen: Waar zal het percentage hoger zijn, Nederland of Italië?

#12 Bolke

In Nederland noemen we dat ZZPérs, andere naam, zelfde principe, je breekt je nek over oud-politici die als ZZPér aan de ‘slag’gaan bij de overheid.

#13 Gladiool

Wie durft de ex-politicus teleur te stellen? In ieder geval niet de politici. Dus een echte oplossing voor deze en ook andere ex-politici zit er niet in. Zie het maar als een logische stap in de evolutie van de homo politicus. Deze kwetsbare groep wordt zomaar met uitsterven bedreigd. Hun ecosysteem zal dus altijd beschermt moeten worden. Desnoods met propaganda, wapens en surveillance-systemen. Maar nou nooit eens met de opmerking: gaat u eens met 2 benen op de grond staan. ;-)

#14 Henk van S tot S

Toch maar een opmerking over “voorbeeldland” Nederland:

Men neme een te lage belastingvrije voet en richten vervolgens diensten op als huursubsidie en zorgtoeslag met duurbetaalde baasjes van die diensten.

Men kan aandragen dat het overige personeel toch maar mooi werk heeft, maar meer personeel in de zorg en onderwijs lijkt mij beter besteed ;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*