Is Youp van ’t Hek een burgermannetje?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (22)

#1 Stijn

Voor mij viel van ’t Hek van zijn voetstuk toen hij een paar jaar terug bij Zomergasten was. Daar beantwoordde hij een avond lang iedere grap met de reactie dat hij het toch echt héél serieus meende, en iedere serieuze opmerking met een grap. Zo bleef hij volkomen achter de dijk, en werd het een vervelende avond: Als je niks wil vertellen, moet je er niet gaan zitten, denk ik dan.

Ik ben wel erg benieuwd hoe deze serie verder gaat: Ik weet nog niet of ik het niet voorbereiden van de interviewer een goed idee vind, of dat het slechts een truc is, maar sinds hij op de radio ‘Kunststof’ presenteerde, blijf ik altijd hangen als ik Frenk van der Linden hoor of zie: Die man heeft een combinatie van charme en journalistieke brutaliteit waar ik onmiddellijk voor val. Deze eerste met de ‘niet-interviewbare’ van ’t Hek was niet slecht, kijken wat er volgt.

#2 Gezellig

Die Frenk van der Linden heeft inderdaad geen gebrek aan bluf. Hij vroeg de bijna tachtigjarige musicus Gustav Leonhardt de vraag: “Wat is nou mooier, met z’n tweeën Bach spelen of de liefde bedrijven?”…

http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/nps/kunststof/20070820-19.wma?start=52:10

#3 Joost

Frenk interviewt wel goed, en ik houd ook van het onvoorbereide van het gesprek: juist dat biedt de interviewer heel veel ruimte om “gevaarlijke” vragen te stellen.

Maar… het leidt ook tot versimpeling van de vragen, tot het baseren van vragen op al te eenvoudige stereotypen. Zo ook hier. Want Youp mag in zijn shows dan schelden op het burgermannetje, hij vertelt er voortdurend bij dat hij zelf ook dat burgermannetje is. Youp heeft ook gelijk als hij stelt dat hij niet scheldt op vreemdgaan, maar op net doen alsof het huwelijk voortdurend hosanna is en dat soort dingen niet gebeuren.

Gemiste kans dus, deze keer.

#4 Funkyzeit

Voor de Frenkliefhebbers: http://www.panzerfaust.org/?p=4441

#5 InvertedPantsMan

Het was tenenkrommend, vooral dat Frenk van te voren aangeeft dat ie aan Joep zijn buitenechtelijke avontuurtje zal gaan lopen zuigen en dat dan met gusto doet. Ik kon het niet uitkijken, gelukkig had ik nog heel veel werk liggen.

#6 dick

Kom niet aan Youp he! En al was ie een burgermannetje, wie is dat nou niet?

#7 Carlos

Eens met Stijn wat betreft Youp bij Zomergasten, maar dat punt dat Frenk probeerde de maken in 30Hoog viel mijn inziens een beetje plat. Je mag best als je zelf ook eigenschappen hebt van een burgermannetje andere burgermannetjes in de zeik nemen: dat heet zelfspot. En als Youp in zijn voorstellingen de tragiek van het huwelijk op de hak neemt betekent dat nog niet dat ie zelf van onbespoten gedrag hoeft te zijn. Beheerst en rustig gepareerd door Youp trouwens.

#8 Karsa Orlong

Krommetenentelevisie.

#9 dick

Volg niet zo wat er over Youp gezegd en geschreven wordt, vind ik ook niet belangrijk.
Een goede interviewer wordt idd wel tijd. Maar ik kan hier niet uit lezen of die Frenk nu goed is of niet, ken hem niet.

Vergeet niet dat Youp ook een meester in de zelfstpot is. In het goede gezelschap van een mooie intelligente vrouw. In hartje Mokum, ben jaloers op niemand maar laat Youpie maar schuiven. Zijn humor ook graag!!

Leuke columns elke zaterdag op NRC.nl
En wekelijks leuke stukjes met fotograaf Bob in Vara-Magazine!!

Ken geen betere

#10 plofkip

Vind dit interview, op dat punt van die buitenechtelijke relatie van Youp, allesbehalve sterk.

Een beetje kleingeestig zelfs. Youp maakt geintjes over mannetjes met relaties. Frenk concludeert dat hij moraalriddert.

Dat is Frenks eigen conclusie. En die conclusie verwijt hij/ of legt hij bij Youp neer als een vorm van inconsistent gedrag. tsja.

Ik weet ook niet wat ik moet met tv formats waarin de cath ‘m zit in gearrangeerd slechte voorbereiding.

Telkens moeten we maar weer kijken naar mensen die uit stilstand een sprong proberen te maken. Alsof dat “de ware mens” laat zien en de “echte kwaliteit”. Voorbereiding, discipline en inspanning worden ondergewaardeerd en talent wordt gepresenteerd als single succesfactor.

Ik weet niet wat ik daarmee moet.

#11 plofkip

cath = catch

#12 EVH

Ik heb het niet helemaal gezien, maar vond het niet sterk. Vaak niet goed geluisterd. Veel cliché-vragen door die hippe onvoldoende voorbereiding. Met zoiets als “wat moet er op je graf komen te staan?” daar kun je echt niet meer mee aankomen, vind ik.

#13 dick

Ik lees al dat we die Frenk voorlopig ook niet hoeven te zien. In de koelkast maar, de vriezer is zo definitief.

#14 Yevgeny Podorkin

“niet voorbereiden van de interviewer”? Dat moet je (Stijn) inderdaad met een korrel zout nemen. V.d.Linden is intelligent genoeg om (in de week vooraf verdiepend in een gast) in zijn hoofd al een aantal vragen af te spelen. En weet ook zonder draaiboek of steekwoorden op een kaartje dan donders goed dat de confrontatie over vermeend vreemdgaan van van ’t Hek het hete hangtaboe in het interview zal zijn. Gaat er dan iets te lang op door want: je moet wel scoren in zo’n eerste uitzending. Een bewussie hoor (Hek hield zich overigens knap staande want…bedoel…geen pretje).

Maar ook fan van v.d.L. Was een tijdje uit beeld, gelukkig nog een gaatje gevonden bij de PO nog net niet dichtgenaaid door Medy v.d.Laan. Bij de (alle) commerciëlen nauwelijks meer een gesprek in die geest of op niveau. Van de Ende heeft het een tijdje geprobeerd (op RTL- 5 met Ischa, gesprekken “aan tafel” en BvD helaas R.I.P). En plat Hart van Nederland RTL- boulevard geleuter, ook leuk daar niet van, maar mag het astenblieft 2 onsjes meer zijn slager? Daarnaast? Naast op 2 zenders tegelijk ijsdansende sterren in het ijs? Horror af-en-toe natuurlijk. En dan zijn er nog steeds mensen die de PO helemáál om zeep willen helpen?? (Domoor richard schiet me zo gauw even te binnen).

#15 Yevgeny Podorkin

En tja, Youp. Speelt toch teveel en te duidelijk en te dichtbij zichzelf. Doet nog steeds hetzelfde voorspelbare kunstje op hetzelfde semi- studentikoze jaren-tachtig-U-vraagt-Wij-draaien-cabaret nivaeu. Is inderdaad @Joost eigenlijk ook maar een hele gewone uitgenaßte bucklerlul. Heeft zich ook verder nooit echt ontwikkeld. Vermakelijk bij tijd en wijle dat wel maar blijft maar op de Flappie- tour hè, die routine. In tegenstelling de raadselachtige en veelzijdige(r) geest van b.v. een Freek. Oké, een beetje van jezelf moet je er altijd in houden …als die bril afgaat komt er ook niemand kijken…maar probeert zich tenminste over het algemeen nog te ontworstelen aan die “makkelijke lach” (de echten zijn hun zorgvuldig uitgedachte kunstje na een jaar spelen spoegzat). Kondigt e.e.a. dan met veel tamtam al ver van tevoren aan, dit tot (recent) ongenoegen van het verwachtingspatroon van het verwende publiek.

#16 dick

Dat mag jij vinden Y.P. (Speelt toch teveel en te duidelijk en te dichtbij zichzelf.) Ik heb er geen enkel probleem mee. Hij heeft elke keer weer een interessante bijzondere invalshoek. Hij kan in elk geval zeggen dat hij heeft genogen van het leven, dat kan lang niet iedereen.

Maar uh, een nogal zurige bijdrage; wie vindt jij goed dan?

#17 Yevgeny Podorkin

Naast wat ik al zei dick…en niet dat ik hem niet leuk vind, hij heeft nog altijd zijn “gereedschap” i.c. koddige uiterlijk waardoor e.e.a. vermakelijk blijft. Tot een punt dat het me al gauw gaat vervelen. Is na zoveel jaren nog steeds hetzelfde (kleinkunstacademie)kunstje opvoeren. Vervalt steeds weer in soort van herhalen op de automatische en voorspelbare piloot. Het probleem is om op tijd een/ die succesformule los te laten. Heeft Youp niet gedaan. Wie dan wel? Teeuwen, Maassen ook. Of die clown, die Brabantse gast met rollende schele ogen en mimiek (kan even niet op de naam komen). Maar ook zij zullen zich na een aantal jaar moeten vernieuwen en andere richtingen inslaan anders haak ik ook bij hen gegarandeerd af. Interesseert me verder ook geen hol of het privé een bonte vivant is of een naar depressie neigende narcistische sarcast. Doe toch maar de tweede variant dan.

Absolúút niet leuk?, zijn er niet zoveel. Jan Jaap die de oudejaarsshow deed, de Llama’s (vréselijk), tja, en kan over het algemeen vrouwen die op toneel pretenderen humor te hebben nauwelijks aangluren. Plien en nog wat aardig, maar Kaandorp en noem ze vervolgens allemaal maar op, die trek ik niet. Met Claudia de Breij als absoluut dieptepunt. Nieuwe lichting gaat misschien ook aan me voorbij. En is ook niet erg verder, er is toch niets meer aan te doen. In dier voege dus.

Nee, echt uniek (blijven) is pas écht leuk. Ik wil altijd al gauw meer. Wat? Ja, weet jij het.

#18 dick

Dat heb ik dus niet Y.P., dat het me gaat vervelen, maar goed smaken verschillen. Waarom zou hij wat nieuws moeten doen, als zijn teksten nog steeds zo enorm aanslaan en verrassend actueel zijn. Elke keer vanuit een andere invalshoek. Hij heeft enorm veel fans. Wat doen Teeuwen nu dan? Al vroeg gestopt.

Vond Teeuwen ook leuk hoor en Theo Maassen. Die donkere vind ik ook leuk Raol Verveer (oid), die Spanjool die aan de drank was, Dolf Jansen. Ach, als je er open voor staat is veel cabaret zeer goed te pruimen. Och, vind JJ ook nog niet zo heel slecht. Lama’s wél. Idd vrouwen, dit ben ik met je eens: Plien en nog wat aardig, maar Kaandorp en noem ze vervolgens allemaal maar op, die trek ik niet. Oh ik vond Claudia soms nog wel aardig, helemaal als dj trouwens was ze ook altijd vrolijk. Vond Jiskefet in het begin tot het midden ook super maar Van Kooten & De Bie waren echt beter.

Pfoe, je wilt toch niet in alle fascetten van het leven meer?

Youp’s columns, ik vind ze leuk alleen zaterdag iets minder http://weblogs2.nrc.nl/youp/

#19 Plofkip

@ Y.P.

Vind juist dit soort programma’s bijdragen aan die vervlakking.

Weinig diepgang, hij vraagt naar het welbekende hete hangijzer. Exact hetzelfde als dat RTL Boulevard zou doen. Beau zou dat wellicht nog geestiger doen ook.

Zonde dat er naast dit soort oppervlakkige programma’s niks te vinden is. Maar het is als met de Volkskrant: alleen de zweem van diepgang is voldoende, de rest is dezelfde “lifestyle-poep” als in de margriet.

Opvallend dat jij met jouw verafschuwing van die commerciele formats toch direct valt voor dezelfde opnieuw opgewarmde dis maar dan met die intellectuele parfum.

#20 Yevgeny Podorkin

Ja plofkip, misschien heeft ook daar (PO) de commercie toegeslagen en over de linie elke diepgang gedood of in ieder geval gesmoord. Het doorgaan, het doorvragen over een e.v.t. slippertje was inderdaad bewust scoren, het programma op de kaart zetten a la een gevalletje Boulevard. Maar v.d.Linden is toch over het algemeen wel iemand die (zoals in eerdere radio en tv programma’s) e.e.a. opzoekt. Afwachten nog hoe dat programma zich verder ontwikkelt.

@ dick

Ik wil wat dat betreft áltijd meer, ben verder met weinig al tevreden.

#21 Horst Grogmuller

Ik dacht dat Frenk er na de stukken van Max wel mee zou ophouden. Maar helaas.

#22 dick

@ Plofkip: die Beau vind ik zo’n absoluut niet leuke over het paard getilde kakker.

@ YP: Mooi antwoord, idd mag het in de humor altijd wel wat meer zijn. In het leven wil men helaas ook altijd meer en nog meer (vooal als een ander). Da’s dan wel weer jammer.

Ontopic: Youp kan heel goed een burgermannetje zijn, so what?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*