Internetoorlogje door criminele provider

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nederlandse provider werd toegevoegd aan spamhaus en probeert vervolgens onschuld te bewijzen door halve internet plat te leggen.

Open artikel

Reacties (18)

#1 Bismarck

Begrijp ik nou dat Cyberbunker loopt te ddossen? Is dat niet illegaal (zijn er twee jaar geleden niet tieners van bed gelicht vanwege een ddos op Paypal)?

#2 Joost

Bewijs het maar eens.

#3 weerbarst

Go cb3rob!

#4 Kalief

Spamhaus is een afperser, ik kan me voorstellen dat een provider daar geen ‘zaken’ mee wil doen, ongeacht de reputatie van die provider.

#5 kevin

Als ik de berichten zo lees, is Spamhaus ook volledig over de schreef gegaan. Spamhaus vraagt A2B, uploadprovider van de Cyberbunker, of ze alles van de Cyberbunker willen blokkeren. A2B blokkeert de adressen van Cyberbunker waar de spam echt vandaan komt en laat de rest met rust. Spamhaus zet heel A2B op de blacklist, A2B zwicht. Absurde gang van zaken en ik denk dat een afpersingclaim gewoon gegrond is. Om zelf dan maar Spamhaus te gaan DDoSsen: nee, natuurlijk niet.

#6 Olav

Spamhaus treft geen blaam. Natuurlijk zijn ze invloedrijk maar niemand is verplicht om van de zwarte lijsten die ze leveren gebruik te maken. Beheerders die mail blokkeren op basis van o.a. zen.spamhaus.org doen dat om verschoond te blijven van de meuk die van partijen als Cyberbunker en A2B afkomstig is.

#7 kevin

@6 Natuurlijk, maar dan heeft Spamhaus ook de verantwoordelijkheid alléén spammers te blacklisten. Dat wordt hier in twijfel getrokken.

#8 Bismarck

@7: Vrije markt FTW: Als Spamhaus slechte blacklists maakt, gaan hun klanten wel naar een concurrent die dat beter doet.

#9 kevin

@8 Spamhaus ging alleen verder dan blacklisten en eiste dat A2B de Cyberbunker niet meer op het internet aansloot. In een interview zei iemand van de Cyberbunker “Spamhaus bepaalt niet wie er op het internet mogen en wie niet”. Daar hebben ze honderd procent gelijk in. Nobel doel of niet.

#10 Olav

@9: A2B geeft willens en wetens een verspreider van spam en andere rotzooi vrij baan. A2B komt daarom op een zwarte lijst. Die lijst is een aanbeveling voor gebruikers om geen verkeer aan te nemen van partijen die erop staan. A2B en Cyberbunker kunnen nog steeds versturen wat ze willen, gebruikers kiezen er echter voor om de meuk niet te ontvangen.

A2B kan makkelijk van die lijst af als ze de spammers niet langer faciliteren. Wat is hier precies onredelijk aan?

#11 Kalief

@8 Die klanten gaan pas naar een concurrent als zijzelf ergens last van krijgen, niet als een willekeurige provider ergens last van krijgt.

Het is te vergelijken met een bewakingsdienst voor een winkel. Als die niet alleen slechte maar ook goede klanten gaat weren gaat de winkel naar een concurrent. Maar als die bewaker klanten gaat hinderen die bij andere winkels naar binnen willen heeft die ene winkel daar geen last van.

@10 Wat onredelijk is is dat Spamhaus ip’s blokkeert waar niets mee aan de hand was en dat Spamhaus vergoedingen vraagt.

#12 Olav

@11: Andermaal: Spamhaus blokkeert helemaal geen IP-nummers. Spamhaus publiceert een lijst van IP-nummers.

In dit geval: IP-nummers (en reeksen van IP-nummers) van (eerder) A2B en (nu) CyberBunker waar wel degelijk wat mee aan de hand is: er wordt namelijk overlast mee veroorzaakt en criminaliteit mee gepleegd.

Waar heb je het vandaan dat Spamhaus vergoedingen vraagt? Ze draaien v.z.i.w. op sponsors en abonnementen voor zakelijke gebruikers. Spamhaus afpersers noemen is echt lasterlijk.

#13 Kalief

@12 Spamhaus publiceert een lijst van ‘verdachte’ ip-adressen. Dat is een soort beschuldigen. Als zij daar ten onrechte een ip-adres bij stoppen dan is dat ook een soort van laster. Bovendien publiceren zij niet alleen losse ip-adressen maar ook hele ranges zonder goed te checken of alle adressen in die range even ‘verdacht’ zijn. En het komt voor dat zij vergoedingen vragen om een ten onrechte gepubliceerd adressen te schrappen van de lijst. Dat is een soort afpersing.

#14 AltJohan

@Kalief: ‘Verdacht’ klinkt erg juridisch en dat is hier niet aan de orde. Spamhaus heeft een eigenzinnige kijk op spam en maken gewoon bepaalde lijstjes aan. Providers zijn vrij om er mee te doen wat ze willen.

Providers kunnen zelfs de spamhaus black-lists als white-lists gebruiken en andersom.

Spamhaus staat machteloos als providers de black- en white-lists omdraaien.

#15 Olav

@13:

En het komt voor dat zij vergoedingen vragen om een ten onrechte gepubliceerd adressen te schrappen van de lijst. Dat is een soort afpersing.

Citation needed.

En het publiceren van ranges is logisch. Als een spammer of een spamvriendelijke ISP de controle heeft over een blokje IP-nummers dan heeft het natuurlijk geen zin om er maar één op de lijst te zetten.

Zonder Spamhaus was e-mail werkelijk onleefbaar. Nee, filters en scanners alleen volstaan niet: 90% van alle mail is spam en ze proberen allemaal om door de filters heen te komen. Dus wat mij betreft gaat Spamhaus er nog even door om spammers en hun sympathisanten het leven moeilijk te maken. De actie van deze “Cyberbunker” toont weer aan met wat voor types we te maken hebben: spammers, malwareverspreiders, botnetaanstuurders, phishers, oplichters en mafiosi in het algemeen. Fuck them.

#16 Arjan

Ah cb3rob. Blijkbaar was het versturen van rant-y-grams aan iedereen en z’n moeder aan het einde van z’n amfetamine binges niet meer voldoende en heeft ‘ie de zaak ge-escaleerd naar het inhuren van een ferm botnet. Leuk, maar als het niet ophoud dan gaat iedereen gewoon de-peeren van die meuk. Precies wat ‘ie niet wilt, zogenaamd.

#17 HansR

De titel heeft het over een criminele provider. Dat is dus Cyberbunker. Maar als ze echt crimineel zijn, waar is justitie dan? Hoe bestaat het dat ze nog steeds functioneren? Het criminele zal dus wel meevallen.

En A2B levert de datalijn. Hoe zit het daarmee?

Leg eens uit wat de rol binnen het justitiële apparaat van Spamhaus is. Zijn ze overheid? Kunnen ze aanklagen? Blijkbaar niet. Ze publiceren vrijblijvend te gebruiken lijsten.

De vraag is of Cyberbunker en/of A2B steun krijgen van overheid, justitie en politie. En als ze dat niet krijgen dan is het blijkbaar wild-west in die wereld.

In dat geval snap ik heel goed waarom ze die DDos actie ondernemen. Go for it. In rechte je brood verdienen is moeilijk tegenwoordig.

NB: Overigens heb ik hier in FR regelmatig last van geblackliste IP adressen omdat Orange of een andere FR provider blijkbaar ook niet schoon is. En dan krijg ik om de zoveel tijd een nieuwe IP dat ergens op een zwarte lijst blijkt te staan. Gaat mijn of andermans mail het zwarte gat in. Die blacklists zijn het echt ook niet jongens.

#18 Olav

@17:

NB: Overigens heb ik hier in FR regelmatig last van geblackliste IP adressen omdat Orange of een andere FR provider blijkbaar ook niet schoon is. En dan krijg ik om de zoveel tijd een nieuwe IP dat ergens op een zwarte lijst blijkt te staan. Gaat mijn of andermans mail het zwarte gat in.

Ik neem niet aan dat je zelf een mail server (SMTP) draait op je aansluiting, anders zou je je wel anders uitdrukken. Het IP-adres van je huisaansluiting doet er in jouw geval niet toe. Bij orange.fr zijn het juist de servers van die provider die nog wel eens op zwarte lijsten terecht durven komen omdat ze worden misbruikt voor spam.

Clueloze providers zijn er nog steeds, en helaas zijn dat vaak de grotere. Het enige dat dan helpt is je mail apart onderbrengen bij een dienstverlener die e.e.a. wel begrijpt.

Die blacklists zijn het echt ook niet jongens.

Jawel, blacklists zijn een zeer belangrijk hulpmiddel voor beheerders van mail servers om de nooit aflatende lawine van meuk het hoofd te kunnen bieden. Als het goed wordt gebruikt dan zal je er als eindgebruiker niets van merken.

Als alls volgens de regels van de kunst gaat, en iemand stuurt je een mail die door je maildienstverlener wordt geweigerd op basis van een blacklist, dan krijgt die afzender een bericht van zijn eigen provider dat de mail niet bezorgd kon worden. Legitieme mail zal dan dus niet zomaar in het zwarte gat belanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*