Inflatie 2014 laagste in ruim 25 jaar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus het CBS:

De inflatie is in 2014 gemiddeld uitgekomen op 1 procent. De prijsstijging van producten en diensten die consumenten kopen is in ruim 25 jaar niet zo laag geweest. Veel producten en diensten waar consumenten hun geld aan uitgeven zijn niet of nauwelijks in prijs gestegen. De huren stegen daarentegen fors.

De stijging van de woninghuren droeg in 2014 het meeste bij aan de inflatie. Gemiddeld waren de huren ruim 4 procent hoger dan in 2013. Belastingverhogingen droegen ook bij aan de inflatie. Zo ging de motorrijtuigenbelasting in januari 2014 fors omhoog. Zonder de huur- en belastingverhoging zou de inflatie -0,1 procent zijn.

Met andere woorden: we zijn op weg naar c.q. zitten in het Japanscenario.

Open artikel

Reacties (9)

#1 majava

Laat maar komen, die deflatie. Het consumentenvertrouwen is relatief redelijk hoog, dus mensen blijven heus wel consumeren.

#2 zazkia

En zo niet dan noemen we dat “consuminderen”. Jammer voor China.

#3 Jack Random

@1: Het probleem met deflatie is dat de werkgevers dan vooraan staan te roeptoeteren dat de lonen ook mee moeten defleren. Want concurrentiepositie. Of een ander kutargument, terwijl ze eigenlijk hun winsten bedoelen.

Gierende inflatie, plus meestijgende lonen, dat is wat we nodig hebben. Maar dat is dan weer niet in het belang van de bezittende klasse.

#4 zazkia

Doet me denken aan dit: “Werd voorheen de maximale huurverhoging gekoppeld aan de inflatie, vanaf juli 2013 werd de huurverhoging inkomensafhankelijk. Het doel van deze maatregel was om scheefwonen en scheefhuren tegen te gaan. ”

bron: http://www.huurwoningen.nl/info/inkomensafhankelijke-huurverhoging/
Als de huren voor t zelfde kippenhok veel duurder worden, is er inderdaad geen sprake meer van dat vermeende scheefwonen.

#5 Bismarck

@3: Die smoes kunnen ze moeilijk aandragen, want de lage inflatie ten spijt is de euro wel aan het devalueren. Een dollar is in de afgelopen 5 jaar nog nooit zoveel euro waard geweest als nu en hetzelfde geldt voor de Yuan.

#6 zazkia

Naarmate de import lager is, is het minder erg dat de euro devalueert. We kunnen minder rotzooi uit China kopen. Is dat erg? Volgens mij was het toch rotzooi?
Wat importeren we nu helemaal? Olie, gas en Bengaalse shirts. Nou we hebben allemal nog genoeg Bengaalse shirts in de kast liggen voor de komende 20 jaar. En olie nu ja dan gaan we toch op de fiets.
En gas, ja we kunnen ook stoken op Tsjechische bruinkool als t niet anders kan. In de winter wat dichter tegen elkaar aankruipen. Gelukkig hebben we de koude winters toch afgeschaft met al die opwarming van de aarde.

#7 majava

@5: gewoon er niet bijvertellen.
Net als dat van het niet investeren (en wel oppotten), de lagere werkgeverslasten, of de terglopende kosten voor arbeid door personeel te ontslaan of af te laten vloeien.

En als de deflatie toeslaat is het ook niet handig om te vertellen hoe goed je het deed/doet op de beurs tijdens n.b. de crisis.

De media zullen dan graag een artikeltje tikken dat loonmatiging toch echt nodig is.

#8 Joost

De deflatie komt volledig op het conto van daling van de olieprijs, toch? Dat raakt de consumptie niet echt.

#9 Hans Verbeek

@1:

Het consumentenvertrouwen is relatief redelijk hoog

Bron?
Als ik mijn oor in de buurtsuper te luister leg, hebben de meeste mensen het idee dat de economie nooit meer gaat aantrekken.

De eurozone is al in deflatie beland.

Stijgende koopkracht bij gelijkblijvende lonen, uitkeringen en pensioenen. Maar ook dalende omzetten voor winkels, dalende winsten voor producenten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*