In Europa blijkt rundvlees paardenvlees te zijn, in de VS blijkt eenderde van de verkochte vis iets anders te zijn

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Gelukkig is broccoli moeilijk te vervalsen.

Open artikel

Reacties (4)

#1 Eva Schram

Och, een bloemkoolstronkje heb je zo groen geverfd toch?

#2 MrOoijer (Jan van Rongen)

De grote “boosdoener” blijkt de Snapper te zijn, die 7 of 8 soorten kent (Pacific Snapper, Lane Snapper, Red Snapper, etc.), maar in sommige staten onder de generieke naam “Snapper” mag worden en wordt verkocht. Dat vindt het rapport dan fout en dat vind ik dan weer gezeur. Maar de rest van het rapport is zeer interessant, je kunt in plaats van witte tonijn vaak botervis krijgen in sushi-bars (sommige mensen zijn overgevoelig voor botervis), en pangasius ipv snapper (oplichting: Pangasius is gekweekt en goedkoop, Snapper wordt gevangen en is prijzig – ook al omdat er te weinig aanbod is, de Red is flink overbevist).

Er zijn in Nederland ook een paar gebruiken die mij storen: Bonito die op de markt als Tonijn verkocht wordt (schijnt te mogen), de toenemende naamsverwarring onder de soorten Zeebrasem (Dorade, Daurade, etc.), onduidelijke herkomst van (slip)tong, om er maar een paar te noemen. Maar vooral het als vers verkopen van vis die ingevroren is geweest. Daar wordt je niet ziek van maar ik proef en zie het direct tijdens het klaarmaken. Ook daar kan sprake zijn van frauduleuze praktijken – je betaalt ook voor het vocht dat er in is gekomen door of voor het invriezen. Als je de vis te waterig vindt, dan is er (met opzet?) vocht toegevoegd.

#3 Yevgeny Podorkin

Qua vervalsen: betaal je nu voor de broccoli of voor de oneetbare stengel waar 80% van het nettogewicht in zit? Handje broccoli weegt niks, 500 gram broccoli = 400 gram stengel. Die ook onevenredig langer lijkt te worden na een moeizaam broccoliseizoen en/ of hogere veilingprijzen. Ik beschuldig telers en/of tussenhandel ervan te spelen met de afstelling van de broccolisnijmachine…

#4 Yevgeny Podorkin

@2

KvW had laatst overigens een item over zalmforel die diverse supermarkten aanbieden…vis bestaat niet eens. Roze kweekzalm ook niet omdat deze geen microalgen, krill, garnaal kreeft en krab kunnen eten waar de natuurlijke kleurstof inzit. Als je geen Astaxanthine (een in Zwitserland uit aardolie gedistilleerde kleurstof) in het dieet toevoegt blijft ie grijs…

Op een doosje “Iglo Fishburgers/ schnitzels” staat overigens dit: “50% gehakte witte vis”…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*