Het Deense voorbeeld? Windenergie voorziet in helft van de behoefte in 2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (3)

#1 Joris

Ik vrees dat het te laat is om Denemarken nu nog als voorbeeld te nemen. In de jaren 80 liep Nederland samen met Denemarken voorop in de ambities en investeringen in windenergie (toen nog alleen op land). Er waren zelfs flinke stappen gezet om een nederlandse turbine-industrie op te zetten. Sinds eind jaren 90 waren zowel overheid als private sector ook enorm enthousiast over wind op zee, als nieuwe optie.

Er zijn een heleboel redenen te noemen die verklaren waarom het ons niet gelukt is, en gebrek aan visie of ambitie was (tot Rutte I) niet een van de belangrijkste redenen. Falend (en vooral: inconstistent) beleid heeft er voor gezorgd dat er vanuit de private sector alle enthousiasme verloren is. En nu dus ook bij de overheid; “Windmolens draaien niet op wind maar op subsidie”. Jan-Paul van Soest schreef er in 2008 een goed essay over: “Munchhausen op de Noordzee” (http://bit.ly/uPC5Vd)

#2 Yevgeny Podorkin

Blij dat die authentieke (graan)molens de Hollandse horizonnen niet meer vervuilen en gecomprimeerd zijn in Kinderdijk anders zouden we werkelijk overspoeld worden door Japanners…

#3 Henk Daalder Duurzame Brabanders

Falend en inconsistent beleid was niet de reden, maar het gevolg van de reden.
In werkelijkheid was het juist gericht beleid van EZ en de opdrachtgevers van de EZ ambtenaren om duurzamer ontwikkeling te remmen.

In dit land is Shell etc en VNO/NCW de baas als het om energie en duurzaamheid gaat.
Ez werkt al 30 jaar de opkomt van een thuismarkt tegen voor windenergie bedrijvigheid, eerst tegen windmolens op het land, nu tegen windmolens op zee.

En waarom zou Denemarken geen goed voorbeeld meer zijn.
Als achterlijkste land van de EU is elk ander land een voorbeeld voor Nederland.

Denemarken
Heeft een goede ambitie, 100% duurzame stroom in 2030
20% van een windpark moet vooraf verkocht worden aan de omwonenden.
Door consistent en ambitieus een eigen thuismarkt te creëren, hebben ze nu de grootste windmolen fabrikant van de wereld in huis.

Duitsland
Wereldleider in stimulerings regime, zonder 1 cent subsidie uit de overheidsbegroting.
Heeft van de grote landen veruit het grootste aandeel duurzame energie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*