1. 1

  Het werkt simpel: je geeft jaarlijks je inkomen en wat je gespaard hebt door aan de Belastingdienst. Die heft over het verschil – je consumptie – een belasting in oplopende schijven, na aftrek van een heffingsvrij deel.

  Dit maakt zwart werken nóg aantrekkelijker. Dat nog even los van het feit dat het meteen een heel harde aanslag op de economie vormt (consumeren wordt zeer sterk ontmoedigd) en dat je daarmee het kapitaal het land uit jaagt. Iedereen die voldoende gespaard heeft, vertrekt met het geld het land uit, om het elders uit te geven waar alleen belasting op inkomsten is. Bovendien is het nogal lullig voor mensen die er gedurende het jaar fors in inkomen op achteruit gaan (bv. vanwege ontslag), die hebben een hogere consumptie dan inkomen (want teren in op hun spaargeld).

 2. 2

  Dit werkt wellicht (een beetje) met flattax, maar met een progressief tarief gaat het fout. Als ik het goed begrijp moet dit systeem zowel de IB als de BTW vervangen, dus de toptarieven moeten hoog zijn (iets van 70%). Als ik dan jaren gespaard heb om te verbouwen en dan in één klap een ton wil uitgeven voor aanbouw en nieuwe keuken, verdampt die ton grotendeels, want valt grotendeels onder het hoogste tarief.

 3. 4

  Afgezet tegen bruto inkomen is de BTW zelfs sterk degressief: de allerrijksten betalen relatief het minst, de allerarmsten het meest.

  Flauwe vergelijking, waarom bruto inkomen?

  Hoe méér we consumeren, hoe méér we uitgeven

  Hier zit een denkfout. Deze redenering werkt maar 1 kant op, want andersom klopt het niet:
  Hoe méér we uitgeven, hoe méér we consumeren.

  En nou juist op die laatste redenering is dit systeem gebaseerd. Als ik 1000 euro aan Unicef geef ben ik dan aan het consumeren? Ik voorzie dat mensen nog egocentrischer worden; iedere euro die men uitgeeft (ook aan een ander) wordt belast, vreemd.

 4. 5

  Hebben jullie ooit gekeken wat de tarieven ongeveer zouden moeten zijn? En hoe dat dan zou uitwerken voor de verschillende inkomensgroepen? Er zijn nogal wat variabelen en het is een beetje makkelijk om te zeggen dat er nog veel details uitgezocht moeten worden. Hoe gaat het op termijn uitwerken voor ondernemers als de druk ontstaat om lonen aan te passen? Hoe ga je om met HRA en pensioenen? In dit stelsel blijft vermogen onbelast totdat het wordt uitgegeven. Dus als ik 25000 euro prive wegzet per jaar voor een pensioen (dat is een miljoen in 40 jaar), dan is dat belastingvrij, terwijl diezelfde pensioenpremie in de uitgaven zit en tegen top tarief wordt belast? Nee, dat zijn geen details meer, maar wezenlijke vragen over de vormgeving van de (verzorgings)staat der Nederlanden.

 5. 6

  Flauwe vergelijking, waarom bruto inkomen?

  Omdat het voorstel uitgaat van consumptiebelasting in plaats van inkomstenbelasting. Onder dit voorstel geldt bruto inkomen = netto inkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren