Griekse premier kondigt referendum aan over euro-akkoord

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (25)

#1 NoName

“We trust citizens, we believe in their judgment, we believe in their decision,” he told ruling socialist party deputies. “In a few weeks, the (EU) agreement will be a new loan contract … we must spell out if we are accepting it or if we are rejecting it.”

Wat een manier om je handen in onschuld te wassen….

#2 Wobbe

Uit een opiniepeiling zaterdag bleek dat ruim 60 procent van de Grieken negatief staat tegenover het steunpakket. Kortom……

#3 Karl Kraut

Het is bijna einde oefening, het euro-kaartenhuis. De kerst lijkt me nog het hoogst haalbare.
Griekenland gaat stemmen, de uitslag zal zijn: ‘Europa, stik er maar in, met je miljarden’.

Het wordt morgen weer een ‘interessante’ beursdag, vooral voor Franse bankaandelen. En de premies op Italiaanse staatsobligaties zullen ook wel weer ‘lucratiever’ worden.

#4 Chinaman

Op zich best een aardige stap van de Griekse premier. Veel Grieken gedragen zich nu al verwende kinderen die hun zin niet krijgen, dus geef je ze een stukje verantwoordelijkheid.

Vraag aan die ambtenaren en gepensioneerden zal zijn, willen jullie volgende week nog geld op de rekening bijgeschreven krijgen? Ja/Nee

#4.1 Carlos - Reactie op #4

Ik zou Grieken niet zomaar met verwende kinderen vergelijken, deze samenleving heeft een heel hoog werkloosheidspercentage, iedereen moet de eindjes aan elkaar knopen, het geheel staat op barsten en doet denken aan Argentinië in de jaren ’90 toen een hele middenklasse door het bestaansminimum zakte en er overal sloppenwijken verrezen.

#4.2 JSK - Reactie op #4.1

Gezien het tempo waarop de Argentijnen een nieuwe financieel-monetaire crisis tegemoet lopen, zou ik hen ook niet omschrijven als volwassenen.

On-topic: goed plan. Laat de Grieken maar zelf verantwoordelijk zijn voor de oplossing van hun eigen crisis.

#5 Bismarck

Hij heeft wel een punt. Dit “steunpakket” houdt voor de Grieken vooral een soevereiniteitsoverdracht in. Een beetje democratie houdt daar eerst een referendum over.

#6 weerbarst

Brilliante politieke move, let wel, er staat nergens dat dit referendum ook bindend zou zijn. Het wordt geschat plaats te vinden in januari.

#7 Spuyt12

Haha, alsof je alleen aan de rokers vraagt of ze voor of tegen een rookverbod zijn.

#8 Anoniem

Gelukkig doen van Rompuy en Barroso er alles aan om een referendum te voorkomen, en ook de PvdA is tegen, net als Sarkozy, net zoals wij niet meer mochten stemmen over de nieuwe, onveranderde, europese grondwet, waar we eerst tegen waren.

En dan verbaasd zijn dat mensen een hekel hebben aan de Europese Unie? Oprotten met die salonfascisten..

#9 Karl Kraut

Een land kan alleen met een eigen munt volop keynesiaanse politiek voeren, zoveel als ze maar willen: hun economie stimuleren, banen creëren, de munt devalueren, kredieten vergroten, staatsschuld verhogen—het hele palet. Je merkt dan vanzelf, wat je positie ten opzichte van het buitenland zal zijn, en daar trekt de bevolking dan—opnieuw—democratisch haar conclusies maar uit.

Die kans moet Griekenland maar weer grijpen! De bevolking wordt er anders compleet gewurgd, door EU en IMF. Referendum whatever—maar gewoon failliet gaan, dat is het beste. Want dan is er weer een bodem, in plaats van de huidige hang- en wurgpartij. En wat betreft Papandreou: Yankee, Go Home.

#9.1 Bismarck - Reactie op #9

Dat zal zo’n beetje de keuze zijn: Een Grieks nee in dat referendum zal vermoedelijk onmiddellijk tot een faillissement voor het land leiden. De Grieken zullen dan opnieuw moeten beginnen (maar zijn wel van hun schulden af). Voor Sarkozy is veel belangrijker dat dan een aantal Franse banken hun leningen aan Griekenland kwijt zijn en het zit er dik in dat ze dan omvallen. Vandaar dat hij (en de Duitsers) zo fulmineren tegen een referendum (want dat de Grieken nee gaan zeggen is erg waarschijnlijk).

#9.2 JSK - Reactie op #9.1

Dat is echt te kort door de bocht, maar ik vrees dat veel Grieken ook zo tegen een faillissement staan: van een kale kip kan je niet plukken. Probleem is alleen dat de Griekse staat en economie ook buitenlands krediet nodig heeft om haar lopende uitgaven te financieren. Afgesneden worden van euro’s uit het buitenland kan niet anders betekenen dan uittreden uit de eurozone.

Misschien speelt Papandreou wel heel erg hoog spel: misschien gokt hij erop dat de EU (en dan met name Frankrijk) niet de vernedering van een Grieks uittreden wilt incasseren.

#9.3 Frank - Reactie op #9.2

JSK, kan jij toelichten waarom een faillissement een automatisch uittreden zou betekenen van Griekenland uit de EU? (of uit de Eurozone?).

#9.4 Bismarck - Reactie op #9.2

Ik heb een sterk vermoeden dat hij met zo’n referendum op zak best in eigen land kan verkopen dat ambtenarensalarissen (in Griekenland toch al één van de beter betaalde baantjes) een paar maanden later uitgedeeld worden. Vergeet niet dat de Griekse balans zonder rente op schulden aanzienlijk makkelijker in evenwicht is te brengen. Daarmee zijn vervolgens ook minder ingrijpende bezuinigingen nodig. In de internationale politiek wordt Griekenland dan wel een paria, maar voor een land als Griekenland (dat toch al niet erg goed scoort in EU-baantjes) is die prijs minder hoog dan voor een Nederland of België. Jij weet het vast beter, maar ik zie niet zo heel veel dwangmiddelen voor het betalen van staatsschulden.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #9.2
  • Vorige reactie op #9.2
#9.5 JSK - Reactie op #9.4

Vergeet niet dat de Griekse balans zonder rente op schulden aanzienlijk makkelijker in evenwicht is te brengen.

Dat is waarschijnlijk niet waar. Tenminste, als de kredietwaardigheid van de Griekse economie niet zou hebben te leiden onder een faillissement van de Griekse staat heb je gelijk. Maar, zo’n faillissement betekent dat de overheid haar rekeningen niet kan betalen en ook dat de handel met Europa stil valt. Geen rentebetaling en aflossing, maar ook veel minder belastinginkomsten.

@Frank: ik denk dat uit de Euro stappen de economische shock van een staats faillissement nog enigszins kan ondervangen. De staat kan weer uitgeven: ze drukken hun eigen geld.

zie ook
http://en.wikipedia.org/wiki/Argentine_economic_crisis_%281999%E2%80%932002%29#End_of_convertibility

en lees voor “dollar” euro.

#9.6 Frank - Reactie op #9.2

thx JSK voor de link en de duiding.
Overigens moet ik nog maar zien of een exit uit de Euro wel ordelijk kan verlopen maar dat terzijde.
Over Argentinie stel je hierboven ook nog dat het land richting een crisis aan het gaan is (als ik het goed begrijp), maar er is toch wel een flink verschil met de grote crisis een jaar of tien terug: het land is inmiddels een enorme netto exporteur geworden. Daarin lijkt het me erg te verschillen van Griekenland.

#10 Share

Maar is de eurocrisis ook opgelost met een failliet van de Grieken? Of is dat enkel geen Grieks probleem meer?

#10.1 Ernest - Reactie op #10

zie Bismarck 012: “…dat dan een aantal Franse banken hun leningen aan Griekenland kwijt zijn en het zit er dik in dat ze dan omvallen”

#11 Share

Zijn dan toch wel Chinezen voor te porren die een eurobank voor weinig willen? Die pakken hier de Ka-ching korting mee.

#12 Henrik

goed idee van Papa, democratie !

*geen wonder dat de rest teugen is*

#13 Harm

Afgaande op het veel gehorde commentaar dat Griekenland nooit en te never in staat zal zijn om die staatsschuld af te betalen, zou ik, als ik Griek was, ook tegen stemmen.

Hoe zit het eigenlijk met die volksvertegenwoordigers, die geacht worden de belangen van de kiezers te vertegenwoordigen? En wie hadden economisch belang bij de beslissingen die genomen werden?

Het zou toch raar zijn als de 99% die ene 1% opnieuw zou laten ontsnappen?

#14 L.Brusselman

Erg sneu voor de banken,ongenuanceerd als ik ben zeg ik laat maar lekker in mekaar pleuren die zooi.
Neuk het status quo

#15 aynranddebiel

Ik ben voor. Het lijkt me hoog tijd dat de mensen zelf een beslissing nemen over de toekomst van hun land en niet de beurs en de banken. Zelfs al zou die beslissing onverstandig zijn en te lang op zich laten wachten.

#16 thomas

Wat had je anders verwacht van de Grieken? Zij hebben immmers democratie uitgevonden, en zijn bij de EU gehaald om er een culturele dimensie aan te geven. Onze gezamelijke Europese cultuur is terug te leiden van de Klassieke Oudheid enzo…. Nu bijt die Oudheid ons in onze reet.

Maar wat meer democratie, toch echt een ‘Europese’ kernwaarde kon voor de Eurofielen niet op een ongunstiger moment komen. Zelf vind ik het wel positief. We zouder er hier wat van kunnen leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*