Griekenland: het eindspel lijkt begonnen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dat een anders zo diplomatieke Juncker uithaalt naar Tsipras en hem van leugens beticht over de onderhandelingen belooft niet veel goeds. Het gaat richting een buigen of barsten voor Griekenland, wat voor de gewone Griek neer zal komen op de bedelstaf of totaalchaos.

 

Open artikel

Reacties (21)

#1 Niet JeZus

Hou toch op met dat gefaalde EU Reich

#2 Nonkel

@0

Wat bedoel je met totaal chaos? Struikrovers of iets dergelijks? Ben je niet een beetje aan het overdrijven? Want waar baseer je dit op?

#4 frankw

Nonkel, moet je eens indenken wat er gebeurd als er op een dag geen geld meer uit de cashmachines van alle banken komt. Of zo.

#5 Nonkel

@4:
Wel eens van distributiebonnen gehoord? Werd in Nederland gebruikt in zowel de eerste als tweede wereldoorlog. En dat waren toch echt wel ergere gebeurtenissen dan een paar weken geen valutaverkeer binnen een land wegens faillissement, iets waar de Grieken extreem bekend mee zijn.
Dus je kunt gerust gaan slapen hoor, die totaalchaos, is totaalonzin

Daarnaast beantwoord je mijn vraag met een suggestieve wedervraag. Dus vertel jij het maar, wat als de pinautomaat niet meer werkt, wat dan?

#6 frankw

Dag Nonkel, ik heb ooit in een week tijd gezien in Frankrijk hoe een effectief protest van met name boeren tegen diesel accijns het land in vijf dagen op zn knieen kreeg. Geen geld uit de automaat betekent geen geld om voedsel te kopen, geen geld om te tanken (wat met name de distributie van voedsel en eerste levensbenodigdheden zal raken). Alternatieven hebben tijd nodig om op gang te komen. En vergen bovendien een amte van vertrouwen, iets waarmee het in de Griekse maatschappij nou zo slecht is gesteld. Ik begrijp niet dat je zo lichtzinnig kunt zijn over een mogelijke economische meltdown.

#7 Nonkel

@6:
Alleen gaat het hierbij niet om boeren die een land lamleggen, maar een overheid die ervoor kiest mogelijk uit de euro te stappen. Een overheid die extreem veel ervaring heeft in het failliet gaan. Een overheid met een groot ambtenarenapparaat.
Dus zeg het maar, wat gaat er gebeuren? Honger? straatoorlogen? Wees eens een beetje concreet ipv enkel onheilspellende dingen te suggereren.

Maar stel je toch eens voor: de pinautomaten werken niet. Ze zouden toch eens een periode moeten overbruggen met een alternatief ruilmiddel…..Hoe zullen ze dat toch redden! Het is bijna net zo onmogelijk om te overleven zonder pleepapier!

#8 gbh

Wel vreemd die omslag van Tsipras na zijn telefoon gesprek met Putin.

http://uk.reuters.com/article/2015/06/05/uk-eurozone-greece-putin-idUKKBN0OL0ZO20150605

#9 Bismarck

@5 en @7: Je kan er de wereldoorlogen wel bij pakken (die overigens ook totaalchaos inclusief burgeroorlogen veroorzaakten in Griekenland), maar de situatie is onvergelijkbaar. Griekenland heeft meer dan twee keer zoveel inwoners als in de oorlogen en de bevolking is ook veel meer verstedelijkt. Bovendien leeft het land (net als Nederland) in een economie die extreem afhankelijk is van vertrouwen in banken en geld. Nu heb ik er iets meer vertrouwen in dat de Grieken met een situatie waarin dat wegvalt kunnen omgaan dan de Nederlanders (hier zou vrijwel direct de noodtoestand voor het hele land afgekondigd moeten worden), maar ook daar lopen veel jongens rond die wel misbruik willen maken van een failliete overheid. Bedenk ook dat in de moderne diensteneconomie het overgrote deel van de bevolking geen ruilmiddel van betekenis heeft als het echt crisis wordt. En met plunderen ga je je ook niet lang in stand houden.

#10 Bolke

@0:

Het gaat richting een buigen of barsten voor Griekenland, wat voor de gewone Griek neer zal komen op de bedelstaf of totaalchaos de bedelstaf.

In zo’n geval komt het voor de Grieken neer op een kwestie van eer, en in zo’n geval zullen ze nooit buigen, want waarom buigen als de uitkomst toch het zelfde is, dan kan je beter nog een paar in je val mee sleuren.

#11 Bolke

@3:

Persoonlijk word ik dan liever ‘geknecht’ door Brussel.

Helaas voor de auteur dat op den duur ook Brussel geknecht zal worden door Peking (of India), demografisch gezien gaat Europa het gewoon verliezen, zonder Poetin en met Rusland zouden we nog een kans hebben, maar zonder Rusland is ook Europa maar een overbevolkt continent met weinig tot geen eigen grondstoffen en wiens waarde voornamelijk berust op (hoog) opgeleide mensen, een achterstand die China met rasse schreden aan het inlopen is en met bijna 2,5 keer zoveel mensen als de EU, is dat voor de EU eigenlijk al een kansloze race. (en dat gaat ook voor India gelden).

#12 Niet JeZus

@3: Dus we moeten kiezen uit drie kwaden? En waarom dan wel? Waarom zijn we verplicht in deze tredmolen door te lopen?

#13 frankw

Overigens is er wel een oplossing. Die is afschrijven op schulden zodanig dat Griekenland kan groeien en in ieder geval iets kan betalen aan de bende die de toenmalige elite samen met onze banken er van hebben gemaakt.

#14 gbh

@12: Het ene kwaad is het andere niet of jij moet jouw miserabele leventje hier net zo erg vinden als een totalitaire wetteloze politiestaat waar je voor een verkeerde mening ontslagen wordt, naar een werkkamp wordt gestuurd of gewoon de kogel/strop/gifpil krijgt.

Ik wil ook een wereld waarin iedereen bestaansrecht heeft, fatsoenlijk kan leven en in alle vrijheid mag zijn wat die is. Ik wil het systeem veranderen van binnenuit, evolutie, en gelukkig zijn steeds meer mensen de neoliberale wereld beu. Revoluties leiden alleen maar tot massaal bloedvergieten en de meest brute partij die er met de macht vandoor gaat. Als je het EU Reich afbreekt zet je alleen maar de deur wagenwijd open voor andere nog veel duistere machten.

Heb jij een betere tredmolen dan? Kom maar op.

#15 Hans Verbeek

@14:

een totalitaire wetteloze politiestaat waar je voor een verkeerde mening ontslagen wordt, naar een werkkamp wordt gestuurd of gewoon de kogel/strop/gifpil krijgt.

Je schetst een beeld, dat de meeste Chinezen en Russen helemaal niet zullen herkennen. Zelfs in dictaturen zit slechts miniem deel van de bevolking in ‘werkkampen’.
Dat afschrikwekkende beeld is erg belangrijk om de investeringen in wapens en strijdkrachten op peil te houden.

Je wordt niet ontslagen voor het hebben van een mening, maar omdat het uiten van die mening (“de directie buit ons uit”) en de acties, die je onderneemt bedreigend zijn voor de mensen aan de macht. Dat is overal zo, ook in de VS en Europa.

#16 Hans Verbeek

Stel je eens voor dat Griekenland, Servië, Bulgarije en Hongarije goede relaties aanknopen met Rusland en goedkoop aardgas kunnen krijgen via de Turkstream-pijpleiding. Dan verliest Brussel invloed en inkomsten.
Griekenland is al jarenlang de belangrijkste pion op het Europese schaakbord: Brussel wil die pion helemaal niet offeren.

#17 Niet JeZus

@14:

of jij moet jouw miserabele leventje hier net zo erg vinden als een totalitaire wetteloze politiestaat waar je voor een verkeerde mening ontslagen wordt, naar een werkkamp wordt gestuurd of gewoon de kogel/strop/gifpil krijgt.

Wat is dit nou weer voor kletskoek?

#18 su

@14 Ach, het zal niet de eerste keer zijn dat de geallieërden de Grieken overleveren aan een totalitaire politiestaat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_military_junta_of_1967%E2%80%9374

#19 gbh

@15: Hou toch op man, in Rusland raak je je baan kwijt als je sympathie hebt voor de Oekraïne, word je naar een werkkamp gestuurd voor het zingen van een liedje in een kerk en krijg je in opdracht van de grote baas 4 kogels in je rug naast het Kremlin. Jij bent als Putin’s propaganda machine het levende bewijs dat dit hier niet zo is.

@17: Met EU Reich suggereer jij iets en “dit” was om aan te geven dat jouw suggestie inderdaad complete kletskoek is.

#20 Dehnus

@1: WoW, Nazi vergelijking en Nieuw Rechts/Oud Links duikt er gelijk op om te liken. Dus zullen we Drees en Geertje ook maar eventjes met bepaalde leuke mensen gaan vergelijken?

#21 Dehnus

@15:

First they came for the Socialists, and I did not speak out—
Because I was not a Socialist.

Then they came for the Trade Unionists, and I did not speak out—
Because I was not a Trade Unionist.

Then they came for the Jews, and I did not speak out—
Because I was not a Jew.

Then they came for me—and there was no one left to speak for me.

Past heel goed bij jouw, aangezien je praat over minderheden alsof het niks is. Want de meeste Chinezen vinden het helemaal niet erg dat er een paar mensen verdwijnen, althans meneer Verbeek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*