Europees Burgerinitiatief tegen privatisering van water

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (17)

#1 Joop

De zaligmakende marktwerking.

Bankiers versus (super)nationale regeringen.

Duimschroeven worden aangedraaid.

#2 pedro

Nog even, en we gaan ook de lucht, die we in ademen, privatiseren. Er moet alleen nog een goede meetmethode verzonnen worden…

#3 Ernest

Ik ben benieuwd hoe de EU hiermee om zal gaan.

#4 Ernest

@2: Wat ik me afvraag: als dit kan, zou je in principe als burgers van een land toch ook een cooperatie kunnen oprichten waarin je alles overneemt? Lijkt me wel geinig: de Cooperatie Nederland klinkt in ieder geval veel leuker dan de BV Nederland.

#5 pedro

@4: ja dat kan, maar hoe dat af loopt, is ook al bekend. Stel, dat we daar allemaal in mee gaan, hoe gaan we dan verhinderen, dat mensen hun aandeel in de coöperatie gaan verkopen aan een buitenlandse investeerder?

Overigens is dit wel de richting (zelforganisatie), waarin we het moeten zoeken, als we enig tegenwicht willen bieden tegen het grote geld (i.e. de mensen, die het meest van allen profiteren van het kapitalistische economische model).

#6 HansR

Even zo doorgaan en Friedman heeft zijn zin : de staat geprivatiseerd.

@2 het is niet het water zelf maar de infra die geprivatiseerd wordt. Dus voor de lucht hoef je niet zo bang te zijn. Aan de andere kant, bij privatisering van de staat heb je best kans dat je een zuivere lucht toeslag mag gaan betalen als je op het platte land woont of in de bergen.

Vrijheid is er alleen voor hen die het geld innen.

#7 Bolke

@2: GOed plan, dan kan de EU een CO2 tax opleggen voor het uitademen.

#8 Yevgeny Podorkin

Geen paniek…vanwege de hogere prijzen, haperende watertoevoer, lekkages en slechte waterkwaliteit gaat men vanzelf weer terug naar af: in Frankrijk (wereldkampioen van de waterprivatisering) maken steeds meer gemeentes en steden zich sterk voor het terugveroveren van de watervoorziening. In Parijs is de privatisering al teruggedraaid (tot dan in handen was van Suez en Veolia: tientallen andere gemeenten volgen…

#9 Yevgeny Podorkin

Er zitten mazen in de Nederlandse Drinkwaterwet: uit artikel 15 blijkt weliswaar dat concessies op water impliciet worden verboden, maar biedt artikel 1.4 ruimte voor andere spelers:

http://nieuwsuur.nl/onderwerp/474859-hoe-veilig-is-ons-drinkwater.html

Waterprivatisering vaak gigantisch fiasco:

http://www.sp.nl/nieuws/tribune/201103/de-franse-slag.shtml

#10 Ernest

@9: Ja, maar bij politici en privatisering geldt een omgekeerde “financiële bijsluiter” dan bij beleggen: “Falen in het verleden hoeft succes in de toekomst niet uit te sluiten. Doe het maar gewoon – het kost u zelf immers niets en u krijgt er zelf toch geen last van.”

#11 Yevgeny Podorkin

We leven toch in een democratie we hebben ze zelf gekozen, als het je niet bevalt moet je niet gaan klagen maar er iets aan doen…en anders ga je maar weg.

#12 Ernest

@11: Sorry, maar ik heb deze mensen niet gekozen, dus dat “we” gaat niet helemaal op. Ik moet hun beleid accepteren, ik mag geen verzet plegen enzo, maar ik hoef het niet goed te keuren.

#13 Yevgeny Podorkin

Tja, dan blijft alleen deze manier van verzet over:

http://reic.uwcc.wisc.edu/water/

Maar Nederland is vol en te klein…

#14 Ernest

@13: Nou, de Rabobank bestond vroeger uit allemaal kleine regionale of lokale coöperatieve banken en de landbouw zit ook al een eeuw vol met coöperaties. Het aantal coöperaties neemt zelfs toe.
De vraag is natuurlijk: accepteert de EU dit en wil de politiek meewerken om dit als een vorm van privatiseren aan de EU te verkopen. Aangezien politici in Nederland gewoonlijk roomser zijn dan de paus en graag een bedrijf oprichten voor vrienden en bekenden zal dat wel niet lukken. Tenzij er in zo’n coop een dik betaalde raad van bestuur zitting mag nemen natuurlijk. Zo wantrouwend ben ik inmiddels wel geworden.

#15 parallax

Om mezelf maar te parafraseren: dit is sinds mensenheugenis een reden geweest om een vorst af te zetten. Maar dat ‘mag’ dus niet.

Naast alle rijkdom & vooruitgang heeft evolutie van maatschappij & overheid er voor gezorgd dat we er zo vuistdiep inzitten dat de enige manier om dit soort ideeen te bestrijden mentaal als achterhaald voelen. Common sense bestaat niet meer.

Dat is een garantie voor extreme schommelingen in perceptie waardoor iets ‘geen probleem’ is totdat kritieke massa wordt bereikt en iedereen 180 graden draait. En dan is het dus meestal te laat. Zo worden zaken die nog niet gepolariseerd zijn vanzelf gepolariseerd.

Zo kun je geen samenleving hebben of een land besturen. Zo blijven we afdalen in een neerwaartse spiraal van reactionair gedrag en zijn we niet aan ’t creëren maar repareren en dat zorgt in een steeds complexer wordende maatschappij per definitie voor meer regelgeving.

Totdat regelgeving niet meer rendabel is en je kunt zelf invullen wat dat betekent.

#17 Diener

@16: ongelooflijk. Je zou denken dat het een parodie is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*