Eurobarometer van mei: meer vertrouwen in EU

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

More Europeans say they have a positive image of the European Union and trust in the EU has gone up since last November.

Zou dat nu nog zo zijn?

Opmerkelijk: de antwoorden op “My voice counts in the EU”. Minder dan de helft is het eens met deze stelling. Kun je het oneens zijn met deze stelling en toch vertrouwen hebben in de EU?

 

0

Reacties (12)

#1 Amateur Commenter

Wat moet in dit geval vertrouwen in de EU inhouden? In jouw eigen stelling welteverstaan ;)

#2 Bismarck

“Kun je het oneens zijn met deze stelling en toch vertrouwen hebben in de EU?”
Er zijn in Nederland heel veel mensen die vertrouwen hebben in dictators, zoals Putin of Assad.

#3 Cerridwen

De halfjaarsverandering is niet zo spectaculair, maar deze is onderdeel van een al langer aanhoudende trend waarin mensen de EU weer positiever gaan beoordelen. Het benadert nu weer de niveaus van voor de schuldencrisis. Dit hangt waarschijnlijk samen met de verbeterde economische vooruitzichten.

Overigens is het meest opvallende aan het % ‘mijn stem telt in de EU’ dat dit het hoogste percentage is sinds 2004. Dus hoewel de meerderheid nog steeds zich niet gehoord voelt, is dit aantal behoorlijk geslonken sinds najaar 2013. Waarom dit is zou interessant zijn. Een zichtbaardere commissie en Europees Parlement? Of gewoon een verandering in de vraagstelling?

#4 Jos van Dijk

@1: Een overheid met een tekort aan democratische controle kan ik moeilijk vertrouwen. In het geval van de EU mis ik het vertrouwen dat het gesloten en conservatieve circuit van regeringsleiders in staat zal zijn de economie zodanig te hervormen dat alle EU-burgers daar wel bij varen. Ik zie geen Europees beleid, alleen maar een machtsstrijd tussen nationale leiders.

#5 Cerridwen

@4: Interessant is dan weer dat het vertrouwen in de EU 9 procentpunt hoger ligt dan het vertrouwen in de nationale parlementen en de regering, EU breed. Blijkbaar zit de EU qua vertrouwen meer richting Europese top dan de bodem wat betreft functioneren.

#6 Skyclad

Een EU onderzoek naar het vertrouwen in de EU. Bijna even betrouwbaar als een FIFA onderzoek naar corruptie binnen de FIFA.

#7 Joop

Het ene land zal het hoger zijn dan het andere land lijkt me. Vindt het lachwekkend hoe onwetend negatief hier in NL over de Europese integratie gesproken wordt.

#8 Jos van Dijk

@7: Ik neem aan dat je hiermee ook doelt op de onzin die in @6: verkondigd wordt.

#9 Nonkel

@7:

Welke integratie?

#10 JanC

@9: Steen?

#11 Nonkel

@10:

het is een oprechte vraag. uit veel wetenschappelijke onderzoeken en publicaties blijkt namelijk dat de integratie niet-bestaand of veel summierder is dan men mag verwachten na decennia inspanningen. Dat is ook de doodsteek geweest van het (neo) functionalisme bij European Studies bijv. Vandaar dus….

#12 Jules Vismale

Uit dit zogenaamde onderzoek van de Eurobarometer zullen helaas heel wat adders onder het gras zitten! Ik heb jarenlang allerlei reacties op het internet, op verschillende sites, gelezen en van de 1000 mensen die daar op reageerden waren er hooguit net iets meer dan 4 bij die nog vertrouwen in de EU, de euro en de Europese bestuurders hadden! Door de achteruithollende economie, het overmaken van miljarden aan leningen richting Griekenland (voor hen een sigaar uit eigen doos is) dat de Grieken weer moeten terugbetalen, de grote vluchtelingenstroom en het voortrekken van de islam haal je niet het beste paard van stal binnen maar wordt op het verkeerde paard gewed of beter gezegd op het paard van Troje! De hele EU is voor de EU-burgers een complete en reusachtige nachtmerrie geworden en wordt door zovelen verafschuwd dat ze mij niet gaan wijsmaken dat dit weer andersom zou zijn!
Zoals in Nederland wordt beweerd dat de economie weer aantrekt zijn de verkondigers daarvan meer te vergelijken met de jonge schaapsherder die iedereen constant beetnam door te verkondigen dat er zogenaamd een wolf bij de schapen kwam. En toen er daadwerkelijk een wolf verscheen wilde niemand het leugenachtige joch meer geloven en ik geloof de bestuurders in Nederland en de EU al jarenlang niet meer! Het vertrouwen in de EU is omgeslagen in wantrouwen en haat en ook de EU zal symbolisch, net als de Titanic, zijn ondergang tegen een ijsberg aan vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*