EU stemming over CETA uitgesteld

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De stemming over het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) is uitgesteld.

FNV, foodwatch Nederland, Milieudefensie, de Consumentenbond, SOMO en TNI reageren positief op het uitstel. “In Nederland hebben we ons laten opjagen en is onvoldoende geluisterd naar de zorgen in de samenleving”, stelt Jurjen van den Bergh namens de organisaties.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout hoopt dat uitstel afstel wordt: “CETA is veel meer dan alleen een handelsverdag, het heeft grote nadelen voor onze democratie en rechtstaat. De sociaaldemocratische Waalse premier ziet dat in en is dapper genoeg om ondertekening voorlopig te blokkeren.”

D66-Europarlementariër Marietje Schaake noemt het uitstel van goedkeuring van CETA door Europese handelsministers een beschadiging van de EU. Schaake: “Dit uitstel ondermijnt de geloofwaardigheid en impact van de EU, en is een belediging aan Canada, onze nauwste bondgenoot. CETA is een goed verdrag met echte voordelen voor Europa, dus deze stap is onbegrijpelijk. Met CETA zouden we markttoegang in Canada vergroten en onze samenwerking met Canada om oneerlijke handel tegen te gaan versterken.”

 

0

Reacties (8)

#1 Frank N. Stein

Zou Schaake het neoliberale riedeltje van vrije markt = per definitie goed dat ze kritiekloos napapegaait, nu daadwerkelijk zelf geloven?

#2 Bismarck

Zo’n verrassing is dit niet. De Waalse premier (die dat waarschijnlijk met plezier deed) kon ook niet anders, zijn parlement (en dat van Brussel) heeft CETA immers verworpen (vrijdag al in het nieuws). Bij gevolg mag België niet ondertekenen.

#3 Joop

Vader, vergeef het hun, zij weten niet wat zij doen.

Ik weet de consequenties niet, maar de onervaren politici in Wallonië kennelijk ook niet.

Eerst welvaart, anders gaat het welzijn van ons allen eveneens verloren. Spotten met de economie is erg dom!

#4 Bismarck

@3: Als je de consequenties niet kent, hoe meen je dan te weten dat het welvaart brengt? Het zou zomaar kunnen dat CETA ten koste van jouw welvaart gaat.

#5 JANC

@3: “onervaren” Dat vraagt om onderbouwing.

#6 frankw

“Ik haat Trump en Farage, maar als het op vrijhandel aankomt hebben ze wel een punt”.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/oct/19/free-trade-broken-idea-elites-deals-ceta-ttip-economic

(overigens is Trump degene die als geen ander profiteert van globale vrijhandel, maar dat terzijde)

#7 Micowoco

Ach ja, D’66, de kampioenen van de transparantie.

#8 Bismarck

@6: Ik zou anders niet te zeer op Farage en Trump rekenen voor bescherming tegen “vrijhandels”akkoorden (die zelden alleen over vrijhandel gaan!). Farage gooide het VK meteen in de vrijhandelsuitverkoop na het Brexit en Trump geeft ook gewoon toe meer vrijhandel te willen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*