Etnische zuivering dreigt op Hispaniola

NIEUWS - Tot voor kort was iedereen die geboren werd in de Dominicaanse Republiek automatisch een Dominicaans staatsburger. In 2010 veranderde die wet en voortaan zouden alleen nog kinderen van ouders met de Dominicaanse nationaliteit het burgerschap verkrijgen. Door een beslissing van het constitutioneel hof in 2013 werd deze nieuwe wet ineens met terugwerkende kracht geldig: van iedereen die na 1929 in de Dominicaanse Republiek geboren werd, maar wiens ouders destijds geen Dominicaanse staatsburgers waren, zou het burgerschap ontnomen worden – waardoor een groep van meer dan 200.000 mensen, vooral van Haïtiaanse afkomst, plotseling staatloos werd.

Na internationaal protest werd dit enigszins versoepeld, en konden mensen met hun geboortecertificaat hun burgerschap alsnog ‘valideren’. Echter, deze versoepeling blijkt voor veel mensen een wassen neus, omdat vanwege structurele discriminatie veel Dominicanen van Haïtiaanse afkomst een geboortebewijs al jarenlang systematisch geweigerd wordt. Waardoor er dus alsnog een hoop mensen – tot voor kort nog gewoon staatsburgers – ineens ‘illegaal’ in hun geboorteland zijn.

Nu de deadline voor ‘validatie’ van het burgerschap verstreken is, lijkt het erop dat de Dominicaanse regering delen van deze groep gaat ‘terugsturen’ naar Haïti – ook al zijn ze nog nooit in Haïti geweest en spreken ze de taal niet.

(h/t Olav)

Zie voor verdere verklaring ook eventueel dit gesprek op Democray Now!

Open waanlink

  1. 4

    Al tientallen jaren speelt dit al. Mario Vargas Llosa – Het feest van de bok. Daarin worden door de junta een vijandbeeld gecreëerd onder de bevolking, wat heel diep zit. En dat mondt dan ook uit in massaslachtingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren