Een Saoedische blogger ontvangt vandaag zijn eerste 50 zweepslagen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Van een totaal van duizend.

En dat naast een gevangenisstraf van tien jaar.

Ik zal niet de enige zijn die zekere parallellen ontwaart tussen de aanslagplegers op het kantoor van Charlie Hebdo en de Saoedische regering.

Open artikel

Reacties (13)

#1 Krekel

Amnesty International Nederland vraagt iedereen om in actie te komen door mee te doen met hun e-mailactie: https://www.amnesty.nl/actiecentrum/acties/kom-in-actie-voor-de-vrijheid-raif-badawi

Piepkleine kans natuurlijk, maar dit zou iets kunnen uithalen, want i.t.t. bijvoorbeeld met Iran heeft Nederland redelijk warm contact met iedereens favoriete troeteltheocratie …

Actie loopt tot 31 januari, maar hoe sneller de druk wordt opgevoerd hoe groter de piepkleine kans natuurlijk.

(overigens had ik je ‘klootzakken’-tag hier gepaster gevonden @0 … )
(ah! … )

#2 Jeroen Laemers

@1:

Toegevoegd.

U vraagt, wij draaien.

#3 Olav

@1:

i.t.t. bijvoorbeeld met Iran heeft Nederland redelijk warm contact met iedereens favoriete troeteltheocratie …

Is er ergens een overzicht te vinden van de zaken die NL doet met SA?

Ik zou toch op zijn minst hopen dat daar geen wapenhandel bij zit.

#4 Anton

Heeft gelukkig niets met islam te maken. Met de echte dan he.

#5 Olav

@4: Anton, je bent/wordt voorspelbaar en vervelend.

#6 zmooooc

@2

Ik zou toch op zijn minst hopen dat daar geen wapenhandel bij zit.

Heb jij geen Google? We sturen bakken vol wapentuig die kant op. Wel in stukjes, dat wel.

http://www.stopwapenhandel.org/PBAnalyse2013

#7 Olav

@6:

Heb jij geen Google?

Jawel, maar ik stuitte alleen op fragmentarische informatie. Zoals jouw link. Op die pagina staat wel:

Omdat alleen totaaloverzichten worden gepubliceerd en de regering, ondanks toezeggingen aan de Tweede Kamer, in gebreke blijft bij het openbaar maken van individuele exportvergunningen, is onmogelijk vast te stellen om wat voor materieel het precies gaat. Zo komt de controlerende taak van de Tweede Kamer in het geding.

Dat is dan wel een goede verklaring waarom dat soort informatie verder niet te vinden lijkt, zoals bij CBS e.d.

#8 Krekel

@3: Nee ik ken zo’n overzicht ook niet. Nederland levert wel wapens aan SA, maar niet erg veel. Althans niet direct. SA koopt immers veel van de VS en de VS koopt weer veel van ons ( = op Duitsland na onze beste klant).

SA krijgt hoe dan ook een veel te goede deal voor een land dat de grootste financier van islamitisch geïnspireerd terrorisme is en er qua mensenrechten een van de meest abominabele regimes ter wereld op nahoudt. Volledig scheef wanneer het je vergelijkt met vergelijkbare of zelfs kleinere overtreders.

Zie voor een illustratie daarvan ook de ‘betrekkingen’-pagina op Rijksoverheid.nl, waarop in het geval van Saudi-Arabië weinig te merken is van de mensenrechtensituatie. Hier de samenvatting:

De betrekkingen tussen Nederland en Saoedi-Arabië zijn goed. Het land is kansrijk voor het Nederlandse bedrijfsleven, vooral op het gebied van waterbeheer, infrastructuur, onderwijs en energie.

Niks over mensenrechten. Het woord komt op de pagina één keer voor:

Nederland onderhoudt goede politieke betrekkingen met de Golfstaten. De banden met Saoedi-Arabië verlopen direct via de politieke leiders van het land, maar ook via het jaarlijkse overleg tussen de EU en de Gulf Cooperation Council (GCC). Dat is een ontmoeting van ministers, waarin mensenrechten, het vredesproces in het Midden-Oosten, en de situatie in de regio ter sprake komen.

Vrij neutraal en zelfs een beetje optimistisch dus.

Ter vergelijking, zie de equivalente pagina voor Iran, waar men ineens wél bezorgd (en pessimistisch) over mensenrechten is. Samenvatting:

Nederland is, net als de andere landen van de EU, bezorgd over het nucleaire programma van Iran. Ook over de slechte mensenrechtensituatie en de onderdrukking van maatschappelijke belangenorganisaties, zoals vakbonden en onderwijsorganisaties, maakt ons land zich zorgen.

Toelichting op mensenrechten:

De Nederlandse regering is bezorgd over de slechte mensenrechtensituatie in Iran en de onderdrukking van maatschappelijke organisaties. De regering zal de mensenrechtensituatie in Iran nauwgezet blijven volgen en Iran bilateraal en internationaal blijven aanspreken op de naleving van internationale verdragen die het land vrijwillig heeft ondertekend en geratificeerd. Nederland wil dat de VN toegang krijgt tot Iran. De regering zal zich blijven inspannen voor een grotere inzet van de EU ten aanzien van de mensenrechtensituatie in Iran en de bevordering van internetvrijheid.

Totaal ander verhaal en een andere toon, terwijl de mensenrechtensituaties in SA en Iran redelijk vergelijkbaar zijn lijkt me zo, als het in SA niet slechter is.

#9 Anton

@5: Tja, het moet nvervelend zijn telkens met mijn gelijk te worden geconfronteerd.

#10 Olav

@8:

Totaal ander verhaal en een andere toon, terwijl de mensenrechtensituaties in SA en Iran redelijk vergelijkbaar zijn lijkt me zo, als het in SA niet slechter is.

Het lijkt me eigenlijk wel helder dat het in Saudi-Arabië slechter is gesteld met de mensenrechten dan in Iran.

Het zit ‘m in de gradaties natuurlijk. Als je moet kiezen tussen “slecht” (Iran) en “bar slecht” (SA) dan valt het eerste toch te prefereren lijkt me zo.

Nederland kopieert gewoon het buitenlands beleid van de USA met betrekking tot deze twee (en andere) landen. In de pas lopen met Grote Broer voelt wel stoer voor onze politici: kijk eens, wij doen ook mee!

#11 Dehnus

@10: Onderschat een konijn trouwens niet hoor, die kunnen venijnig bijten en schoppen. Een groot konijn kan een hond klappen geven ;).

Buiten dat is het wel intriest dat niemand eventjes deze meneer menam tijdens zijn/haar toespraken over de ellende in Parijs.

#12 Co Stuifbergen

@11:

Het zal niet het eerste geval van selectieve verontwaardiging zijn.

Ik heb ook de indruk dat de Navo makkelijker besluit tot sancties tegen Rusland dan tegen saoedi-arabië of Qatar, terwijl deze landen de oorlog in Syrië voeden, met meer doden dan in de Oekraïene.

#13 Serum

Selectieve verontwaardiging of hypocrisie? Het blijft me maar verbazen dat een land als Rusland wordt gesanctioneerd vanwege zijn (vermoedelijke) aandeel in het steunen van de rebellen in het oosten terwijl de landen in Europa onder instigatie van Amerika de jihadies (die geïnspireerd zijn door Saoedie betaalde wahabisten en salafisten) steunen, trainen en bij staan, en zo de gruwelijke oorlog in Syrië en Irak verlengen en verergeren. Men kan het over Iran hebben en daar valt uiteraard ook kritiek op te leveren wanneer het om schendingen gaat van mensenrechten, maar alleen in een land als Saoedie-Arabië kan je vervolgd worden vanwege het schuldig maken aan atheïsme bijvoorbeeld.

Daarbij is de Saoedische koninkrijk die de wahabie-ideologie hebben geëxporteerd van Europa, naar de Kaukasus, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, deze extreem intolerante en gewelddadige ideologie heeft voet aan de grond gekregen in de moslimwereld teneinde de Saoedische belangen te versterken.

Nu vraag ik mij oprecht af, wat is de reden dat een land als Saoedie-Arabië (overigens in zijn kielzog ook Qatar) aan de tand wordt gevoeld en gesanctioneerd door het westen? Een overbodige vraag, immers Francois Hollande (één van de grootste steuners van de rebellen in Syrië en destijds in Libië, waar het overigens van kwaad tot erger wordt, je hoort daar verrassend weinig over in de westerse media) heeft wapendeals met de monarchen afgesloten, zijn de Britten ook op goede voet met de Saoeds (ook zijn daar weer wapencontracten) en uiteraard de VS die in dit sinistere pact ook garen spint..

Kortom dat wijzen naar Iran en Rusland omwille van de mensenrechten komt nogal tenenkrommend over..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*