Die Linke voor het eerst in parlement West-Duitsland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Die Linke voor het eerst in parlement West-Duitsland

In de Duitse verkiezingen in de deelstaten Hessen en Niedersachen is de postcommunistische partij Die Linke er voor het eerst in geslaagd de kiesgrens van 5% te halen. Binnen de Duitse politiek wordt dit als zeer betekenisvol gezien, omdat Die Linke zich als geduchte concurrent aan het onwikkelen is voor de SPD.

0

Reacties (13)

#1 Eurocraat

NB: volgens De Pers haalt Die Linke het net niet in Hessen. ZDF en ARD hebben echter vooralsnog een andere prognose.
Andere uitkomsten: het CDU verliest zwaar in Hessen, SPD in Niedersachsen.

#2 Bismarck

@1: Volgens de link verliest vooral CDU in beide staten, maar blijft ook in allebij de grootste. Verder wordt het in Hessen een interessante formatie (als ze idd. boven de 5% blijven), beide blokken (CDU-FDP en SPD-Gruene) hebben dan geen meerderheid. Aangezien niemand met die Linke in zee wil (zal toch een keer gaan moeten), wordt dat misschien een ongelukkige grote coalitie (zoals ook landelijk en die schijnt steeds moeizamer te lopen).

Overigens klein foutje in de titel: In het parlement van de staat Bremen is die Linke sinds de verkiezingen vorig jaar ook al met 7 zitjes vertegenwoordigd en in Saarland is afgelopen jaar iemand van de Gruene overgelopen naar die Linke.

#3 pedro

´Voor het eerst de kiesdrempel gehaald´? Ja, als je de voorgeschiedenis van deze partij niet mee rekent, is dat zo. Dan heeft het CDA ook pas in 1981 voor het eerst de kiesdrempel in Nederland gehaald.

#4 Eurocraat

@Pedro, ok, ok, sinds de oorlog dan.

#5 pedro

Eh, sinds welke oorlog, eurocraat? De PDS heeft als SED de DDR geregeerd sinds WOII en zit ook sinds de val van de muur in het Duitse parlement. Toegegeven, ze hebben daarbij deels geprofiteerd van de speciale behandeling, die hen ten deel was gevallen, maar in 1998 (PDS; 5,1%) en in 2006 (Die Linke; 8,7%) hebben ze de kiesdrempel in de verkiezingen voor de Bondsdag gehaald. En het blijft een beetje goochelen met de cijfers, omdat wellicht best vol kan worden gehouden, dat in Hessen of Niedersachsen de kiesdrempel nog niet eerder is gehaald. Vandaar de ook enigszins misleidende kop boven het artikel natuurlijk. West-Duitsland bestaat namelijk helemaal niet meer en als we op die manier de zaak bekijken, hebben ze ook deze keer de kiesdrempel niet gehaald in West-Duitsland.

Overigens is de opkomst van Die Linke net zoiets als de SP in NL: naarmate de SPD (PvdA) naar rechts opschuift, komt er links ruimte vrij voor een nieuwe partij.

#6 Bismarck

@5: Je mag van me aannemen dat met West-Duitsland niet het territorium van de voormalige DDR bedoeld wordt (Niedersachsen en Hessen zijn allebei geen “neue Bundeslaender”). Blijft nog staan dat die Linke de kiesdrempel dus vorig jaar al in Bremen gehaald heeft en dat de titel dus onjuist is.

#7 Bismarck

@5: Verder doe je aan semantiek, die bovendien wel makkelijk door te prikken is: West-Duitsland is nog steeds wel aan te wijzen op de kaart (net als West-Nederland, of Oost-Polen). Niedersachsen en Hessen liggen alletwee op het oog best wel in het westen, dus je kan makkelijk zeggen dat die Linke in West-Duitsland (namelijk in Hessen, Bremen en Niedersachsen) de kiesdrempel heeft gehaald.

#8 Eurocraat

@Allen: het ging idd om Wets-Duitsland. Idd was Bremen al gehaald, maar het belang van een stadstaat is wel wat anders dan een volwaardige deelstaat.

#9 pedro

Ja, semantiek heeft via Noam Chomsky wel mijn belangstelling. Maar West-Duitsland, met hoofdletters geschreven, duidt ook volgens VanDalen nog steeds op de staat, zoals die tot 1989 bestond. Ik geef toe, het is een beetje muggenziften. Maar het argument is, dat onduidelijk is, wat precies bedoeld wordt. Zo lang dat niet duidelijk is, kan Bremen ook niet mee gerekend worden, want dat kan noord Duitsland genoemd worden.

#10 Eurocraat

Het revolutionaire zit hem er in dat in het land West-Duitsland na de oorlog nooit een serieuze partij links van de SPD heeft bestaan, behalve de Groenen. Ook na de hereniging van Duitsland bleef dat zo: de oude PDS haalde weliswaar redelijke cijfers in voormalig Oost-Duitsland, maar kreeg in het Westen geen poot aan de grond. Na de fusie van PDS en WASG tot Linke is dit nu veranderd, hetgeen waarschijnlijk een definitieve verandering in de Duitse politiek betekent.

#11 Bismarck

@10: Daarin heb je helemaal gelijk. Alleen zijn deze uitslagen eerder een bevestiging van een trend, dan de eerste signalen ervan. Sterker nog, bij de laatste Bondsparlementsverkiezingen had die Linke ook al bijna 5% (4,9%) in de oude bondslanden (en meer dan een verviervoudiging van het stemmenaantal tov de voorgaande verkiezingen). Toegegeven, de verhouding ligt nog scheef (bij diezelfde verkiezingen werd in de nieuwe bondslanden meer dan 25% gehaald) en dat zal ook nog wel even zo blijven. Desondanks is het wel duidelijk dat die Linke inmiddels meer is dan gesuggereerd in #5 (een voortzetting van de SED).

#12 Bismarck

@10: Kleine opmerking, ook na de oorlog had de KPD in het westen zetels in bonds- en een aantal landsparlementen, tot ze verboden werd. De Groenen zijn ook een relatief nieuw fenomeen (pas sinds ’83 in het bondsparlement, daarvoor was dat een tripartite kongsi).

#13 pedro

Zo is de zaak toch een heel stuk duidelijker geworden.

@11: dat die Linken voor een deel een voortzetting van de oude SED is, hoeft niet negatief te zijn. Dat verklaart juist, waarom de partij zo veel aanhang in het oosten heeft (veel mensen daar verlangen terug naar de ´goede oude tijd´, toen ze nog wel op vakantie konden, bijvoorbeeld). En ik wilde ook helemaal niet suggereren, dat de partij slechts een voortzetting van de SED is. Ik heb nog getwijfeld of ik ook nog iets over de groep rond oud SPD topper Oskar Lafontaine zou noemen (om te voorkomen dat dit alleen als SED / KPD club gezien wordt), maar was bang, dat de reactie dan te lang werd voor sommigen onder ons ( ;) ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*