1. 5

  Die derde redding komt er niet en Griekenland gaat uit de Euro. Dat is tevens het moment waarop Geert zijn rapport uit de la haalt en nadrukkelijk op tafel legt.

 2. 6

  Dat zou best kunnen, maar moet geen probleem zijn. In Duitsland betalen de Wessies ook nog steeds voor de Ossies. Dat soort dingen gebeuren, wanneer mensen of groepen mensen besluiten een eenheid te vormen.

  Mijn kinderen krijgen ook zakgeld, eten en kleding. Door mij betaald. Anderen zouden hun kinderen liever de deur uitzetten…

 3. 8

  We kunnen wel van alles besluiten, al dan niet vanuit technocratische overwegingen ingebracht, maar of we daarmee als vanzelf een eenheid zullen gaan vormen is een tweede.
  Zo betaal ik met alle liefde voor mijn kinderen maar de buurtkindertjes zullen toch bij hun eigen moeten aankloppen.

 4. 9

  De buurtkindertjes horen niet bij je gezin als eenheid. Voor de buurtkindertjes betaal je gemeentelijke en landelijke belastingen.

  Verder is het je goed recht het met een democratisch genomen beslissing oneens te zijn, en je mag dat zelfs een technocratisch besluit noemen, en je mag zelfs betwisten in hoe verre het een werkelijke eenheid is, maar dat verandert niets aan de situatie, dat de EU al een poosje als een eenheid bestaat en dat de Euro als gemeenschappelijke munteenheid bestaat.

 5. 10

  Komop, doe nou nog dat kleine paternalistische stapje en maak de vergelijking compleet door te verklaren dat Griekenland één van onze kindertjes is in het eurogezin.

 6. 11

  “maar dat verandert niets aan de situatie, dat de EU al een poosje als een eenheid bestaat en dat de Euro als gemeenschappelijke munteenheid bestaat.”

  Daar klinkt zo’n onvermijdelijkheid van de gang der zaken (‘we moeten wel de boel overeind houden koste wat kost’) in door dat het als vanzelf wel met die ‘hooggeachte’ democratische waarden gaat botsen. Ook dat is natuurlijk de situatie van vandaag.

  En ja, een eenheid zoals die vooral op papier bestaat. Ondertussen wordt deze hoogstwaarschijnlijk niet door burger als zodanig ervaren. Kennelijk is er nogal wat oud zeer gezien de verdachtmakingen tussen noord en zuid in de media waarvan we tot voor kort dachten dat het wel verwaterd was

 7. 13

  “Daar klinkt zo’n onvermijdelijkheid van de gang der zaken”
  Nee, dat zie je helemaal verkeerd. Het is slechts de vaststelling, dat we allerlei verdragen hebben gesloten, dat de EU bestaat, en dat de Euro bestaat. Hoewel… In zeker zin heb je gelijk: de geschiedenis is al gebeurd en is achteraf onvermijdelijk, maar dat zegt achteraf zo weinig. Een koe in de kont kijken…

  “En ja, een eenheid zoals die vooral op papier bestaat. Ondertussen wordt deze hoogstwaarschijnlijk niet door burger als zodanig ervaren”
  Ik snap niet wat je hier mee wil. Al naar gelang onderwerp of situatie kan ik over een gezin, een gemeente of een land hetzelfde zeggen. Niet iedereen hoeft precies hetzelfde te denken om een land toch als een eenheid te kunnen beschouwen, zeker wanneer de inwoners van dat land allerlei afspraken en wetten hebben gemaakt. Dan kun je wel zeggen, dat een aantal burgers dat niet zo als een eenheid ervaren, maar dat zegt verder niks.

  “Kennelijk is er nogal wat oud zeer gezien de verdachtmakingen tussen noord en zuid in de media waarvan we tot voor kort dachten dat het wel verwaterd was”
  Wie dacht dat dan? Ik niet in ieder geval. Net zo min als de verdachtmakingen tussen oost en west verdwenen zijn, of tussen autochtonen en allochtonen. Het komt zelfs tussen broers en zussen voor, maar dat betekent niet, dat zij niet meer tot dezelfde familie behoren, die we ondanks dat toch als een eenheid kunnen beschouwen.

 8. 14

  Ik lees me blauw ( de commentaren en reacties in engelstalige Griekse kranten zijn van een andere planeet) en snap er niets meer van maar krijg zo’n kruipend gevoel van olie en water, niet te mengen.

 9. 17

  De oplossing is zo simpel, euro gewoon deels afschaffen, euro nog steeds geldig betaalmiddel in alle EU landen, echter landen mogen daarnaast hun eigen valuta voeren.
  Nederland, Duitsland en de andere sterke EU landen zullen dan gewoon alleen de euro gebruiken en de zwakkere landen kunnen dan hun eigen munt invoeren voor intern gebruik.

 10. 19

  Waarom zouden ze, ze kunnen toch gewoon de Euro blijven gebruiken? Het is maar een betaalmiddel. Of de Grieken nu x miljard euro rood staan of x maal y miljard drachme, maakt voor hun situatie weinig uit. Betalen moeten ze immers toch wel.

  Er wordt volgens mij teveel drukte gemaakt om de Euro. En als die Euro het werkelijk niet kan hebben dat het niet goed gaat in één van de deelnemende landen dan is het gewoon een slecht onderbouwde munt.

 11. 23

  Foutje @pedro..een mening is een waardeoordeel. Lang is er in de oude Griekse tijd gedebatteerd over weten en een mening Uiteindelijk werd via de logica deze twee woorden als verschillende entiteiten gezien.
  De entiteit is in deze een over-een gekomen abstracte grens met een afgesproken klankenreeks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren