ANALYSE - Dit stuk op The Intercept (nog geen 800 woorden) is de moeite van het lezen erg waard …
Over hoe (in dit geval Amerikaanse) media ‘experts’ opvoeren die zogenaamd onafhankelijk zijn, maar in feite betaald worden door (in dit geval Saoedische) belanghebbende partijen.
(het lijkt me overbodig om toe te voegen dat het probleem zich uiteraard niet beperkt tot Amerikaanse media en Saoedische propagandamolens … )
Reacties (9)
The Intercept heeft tenslotte een Iraans-Amerikaanse eigenaar.
+1
Ik heb eigenlijk geen positief nieuws gehoord over de executies van de Saudi..
Wat er gezegd wordt is dat de kritiek van Iran nergens op slaat. Wat best logisch is aangezien ze daar aan de lopende band mensen in de straten aan hijskranen ophangen.
Het enige wat eigenlijk nog ontbreekt is Noord Korea die tussendoor komt met een commentaar over het gebrek aan democratische waarden in Iran en Saudi Arabië.
@3
Het is best vermakelijk om te zien hoe Iran SA de ‘democratische maat’ neemt. Het enige resultaat zal zijn dat de verhoudingen tussen sji’ieten en soennieten weer wat scherper zijn in het Midden oosten. Je zou er apocalyptische visioenen van krijgen.
@1: ik denk niet dat Omidyar zich voor het karretje laat spannen van het huidige Iraanse regime.
Omidyar werd geboren in Frankrijk en heeft nooit van zijn leven in Iran gewoond. Bij mijn weten is hij ook geen shiiet.
@4: Iran is weliswaar geen westerse democratie maar een en ander is daar aanzienlijk beter geregeld dan in SA. En als we het over de doodstraf hebben moet USA wellicht ook even dimmen…
Wat is het verschil tussen een zwaard en een gaskamer anders dan dat de gaskamer een nog meer twijfelachtige historie heeft?
47 politieke tegenstanders onthoofden en dan een PR-offensief starten. Dan heb je het volgens mij niet helemaal begrepen.
Als de Saudi’s populair willen worden, dan moeten ze die onthoofdingen stoppen en vrouwen gelijke rechten geven. Dat zou pas een PR-offensief zijn.
Maar ik ben naief, sorry.
Mooi vertaald artikel in de VK over de positie van de Saoedi’s. De olieprijs gaat omlaag, ze verliezen macht in het Midden Oosten. En uiteindelijk zal het koningshuis daar weg moeten, want ze kunnen hun onderdanen niet meer met geld en subsidies (energie, water, etc) rustig houden.
Moet ik zeggen dat er wel veel wensdenken argumenten in zitten. Want korte termijn olie prijs, dus opbrengst voor olielanden laag, het kan ook wel weer omhoog.
De positie van de Chinezen werd belicht, want die hebben ook al soenitische terroristen in hun land, de Turkmenen in het Westen. Met veelal geld van rijke Arabieren. Er wordt daarom gesuggereerd dat zij Iran meer steunen, want zij hebben nauwelijks shi ieten in hun land.