CPB: vergrijzing geen bedreiging voor de overheidsfinanciën meer

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Trouw:

De overheidsfinanciën staan er op de langere termijn goed voor. Doordat de AOW-leeftijd stijgt werken we langer door en is het kabinet minder kwijt aan AOW-uitkeringen. Door de hervormingen in de zorg dalen de uitgaven daar, net als die voor het openbaar bestuur. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een vandaag verschenen rapport over de gevolgen van de vergrijzing voor de Nederlandse overheidsfinanciën.

De gevolgen van de vergrijzing voor de Nederlandse overheidsfinanciën zagen er tot voor kort slecht uit, maar met dank aan maatregelen van het kabinet is de situatie omgeslagen, blijkt uit het CPB-rapport.

Open artikel

Reacties (3)

#1 Derpjan

“De gevolgen van de vergrijzing voor de Nederlandse overheidsfinanciën zagen er tot voor kort slecht uit, maar met dank aan maatregelen van het kabinet is de situatie omgeslagen, blijkt uit het CPB-rapport.”

Wat men tot een aantal jaren geleden zei was dat de voorspelde vergrijzing gekoppeld met meegroeiende zorgvorzieningen ontzettend veel geld zou kosten. Nu heeft het kabinet besloten die voorzieningen gewoon niet meer mee te laten groeien (ze groeien nog wel maar minder snel dan de vergrijzing), wat waarschijnlijk altijd al de enige manier was om de kosten niet op te laten lopen, maar de vraag is of volgende kabinetten zich hier aan houden wanneer het aandeel oudere kiesgerechtigden blijft toenemen (het zal over een jaar of 5 enorm aantrekkelijk zijn voor politieke partijen om bv. de OV-jaarkaart af te schaffen en weer te bezuinigen op defensie en dat geld in zorgvoorzieningen voor ouderen te stoppen). Een omslag kan ook heel stiekem gebeuren: geen harder stijgend zorgbudget maar de zorg zo inrichten dat die meer ten goede komt aan ouderen en dus minder aan jongeren (met bijbehorend verlies aan QALY’s per behandeling).

#2 Letaupe

“maar met dank aan maatregelen van het kabinet ”

Ik denk dat het CPB bedoelt dat dankzij de hervormingsgezindheid van Balkenende IV en Rutte I en II Nederland één van de laagste groeicijfers in Europa heeft. http://basjacobs.wordpress.com/tag/tekortreductie/

En dit alles weer bij constante arrangementen net als bij de studie vergrijzing verdeeld (1-6-2010) toen Nederland voor de laatste keer door het CPB gewaarschuwd werd. Die constante arrangementen krijgen natuurlijk een geheel ander karakter als je om elkaar iets te gunnen onder Rutte II de verzorgingsstaat afbreekt en over elkaar heen tuimelt om dat “progressief” (D66) zo snel mogelijk door te voeren.

Alle bedragen in de studie zijn contant gemaakt tegen 5% (reëel 3%) dat is ook logisch gezien de huidige rentestand. Voor de motivering zie pagina 33 – een prachtig voorbeeld van een doelredenering.

#3 Matthijs2

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*