1. 1

  Ja goede vraag, wat speelt er mee?

  De zachte winter? De economische groei van 0,5%? Of toch gewoon de crisis van afgelopen jaren? De maatregelen duurzame energie op overheids, bedrijfs of lokaal niveau? Hebben we onze uitstoot (productie) verplaatst naar elders?

  De onderlinge verschillen zijn ook merkwaardig. Hoe komt het dat het lakse Nederland ruim 2x beter scoort dan Duitsland met z’n energiewende?

 2. 4

  Wij doen het dus kennelijk beter dan de Duitsers met hun miljarden verslindende Energiewende, en nog veel beter dan de Scandinaviërs die veel meer natuurlijke energiebronnen ter beschikking hebben dan wij. De verhalen dat wij op milieugebied achterlopen in Europa kunnen hiermee in ieder geval de fabeltjesboeken in.

 3. 5

  Als ik de Finse statistiek opzoek, dan zou 2014, waar de cijfers nog niet definitief van zijn, gewoon minder zijn dan het jaar er voor. Wat logisch lijkt, want hier is de economie flink aan het kwakkelen en was de winter ook slappe hap. Ik vraag me dus af wat er aan de hand kan zijn.

  Ik geef de link, maar hij is in het Fins dus u bent gewaarschuwd. Figuren kijken kan wel. Het eerste plaatje is dan meest relevant en de verschillende kleur lijntjes zijn de verschillende sectoren die CO2 produceren.
  http://tilastokeskus.fi/til/khki/2014/khki_2014_2015-05-22_tie_001_fi.html

 4. 6

  @4

  Wij doen het dus kennelijk beter (…)

  Nee. We doen het waarschijnlijk bizar slecht als je in plaats van te kijken naar iets stompzinnigs als de CO2 die IN een land wordt uitgestoten gaat kijken naar de CO2 die VOOR een land wordt uitgestoten. Duitsland is qua CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking redelijk vergelijkbaar met ons. Maar ze maken ondertussen ook nog elektriciteit (en een heleboel andere dingetjes) voor ons:

  https://www.energy-charts.de/exchange.htm

  Wij doen het helemaal niet beter; we hebben onze CO2-intensieve industrie geëxporteerd naar lage lonen landen, slimme buurlanden en landen zonder serieuze milieuwetgeving, maar blijven hun producten gewoon gebruiken. We kleden het land uit en maken onszelf steeds afhankelijker van productiecapaciteit – niet in de minste plaats landbouwgrond – die buiten onze invloedssfeer ligt. We zijn dom bezig. Kortzichtig en dom. Alles voor een nietszeggende statistiek als deze. Cijfertjes gaan in Nederland altijd voor ECHTE duurzaamheid en ECHTE oplossingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren