Chinezen vergeten hoe ze moeten schrijven

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Chinezen vergeten hoe ze moeten schrijven

Te veel met de computer gewerkt, te weinig kalligrafie.

0

Reacties (2)

#1 Erik

Gaat hier niet zozeer om kalligrafie, is meer soort spellingskwestie: heel veel karakters zijn samengesteld uit twee (soms meer) andere karakters, waarbij de ene bijvoorbeeld iets zegt over de betekenis en de andere iets over de klank (er zijn ook andere soorten samengestelde karakters, maar dit is ’t meestvoorkomende type). Bijvoorbeeld het karakter voor /lin/ ‘gieten’ is samengesteld uit de karakters /mu/ ‘water’ en /lin/ ‘woud’, m.a.w. ‘een woord dat met water te maken heeft en dat klinkt als [lin]’.

En chinezen blijken bijna niet meer fysiek te schrijven, waardoor ze gaan twijfelen bij dit soort karakters. Als ik ’t artikel goed begrijp zit ’t probleem vooral hierin, dus meer een spellingskwestie, dan weten welk streepje nou ook alweer hoe lang en onder welke hoek moet staan, net zoals bij ons de meeste mensen wel weten hoe een ’t’ en een ‘d’ eruit horen te zien, maar niet altijd welke van beide te gebruiken.

Wel interessante vraag wat outsourcing van het geheugen en andere hersenfunkties doen met onze eigen mentale vermogens.
Is me bijvoorbeeld al vaker opgevallen dat ik beter hoofdreken dan veel mensen om me heen, volgens mij omdat ik er een punt van maak dat ook te doen, terwijl ik als kind altijd een van de slechtste rekenaars van de klas was, vooral als ’t om delen of vermenigvuldigen gaat. Denk niet dat ik zoveel beter ben geworden, eerder dat veel mensen het hoofdrekenen ontwend zijn.

#2 Erik

@Martijn: dank voor ’t plaatsen.

Misschien had ik niet meteen op “te weinig kalligrafie” moeten ingaan, tenslotte was “Te veel met de computer gewerkt” wel een mooi thema.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*