Zo bericht de Volkskrant:
Het team van 140 nucleaire ingenieurs dat in Shanghai werkt aan de eerste gesmolten-zoutreactor met thorium heeft te horen gekregen binnen tien jaar resultaat te moeten leveren, in plaats van binnen een kwart eeuw. Dat melden Chinese en Britse media.
Niet iedereen is overtuigd van de levensvatbaarheid van dit project:
Bij de scepsis speelt ook een rol dat de grootste voorraden thorium op aarde voorkomen in India en China en minder in het Westen. Verreweg de grootste uitdaging is het type reactor waarin thorium zou moeten worden gebruikt. Dat werkt niet met een hete kern van splijtstofstaven in een bad met koelwater, maar gebruikt splijtstof opgelost in gesmolten zout als koelmiddel. Internationaal is de ervaring met zulke gesmoltenzout-reactoren beperkt, en niet onverdeeld gunstig.
Kernenergie uit thorium heeft wel als voordeel dat veel minder radioactieve afvalstoffen vrijkomen.
Reacties (3)
Een maand geleden had het artikel India zet in op thorium geheten. Ze maken daar wat meer haast dan wij…
Kernenergie uit thorium heeft wel als voordeel dat veel minder radioactieve afvalstoffen vrijkomen.
En ze zijn minder lang radioactief; binnen een paar honderd jaar is ’t afval veel minder gevaarlijk. Dat betekent wel dat dat afval hoger radioactief is.
Daarnaast nog een heel ander puntje wat nogal eens vergeten wordt in dit soort discussies: iemand een idee hoe de wereld er in 2214 uit ziet, als je ’t vergelijkt met 1914 en 1814? En het zou natuurlijk ook andersom kunnen uitpakken. Dat we in 2114 met de techniek van 1914 zitten, maar de problemen van 2014, omdat de olie midden 21e eeuw toch echt op bleek te zijn.
@gronk: Je hebt wel een punt, absolute veiligheid bestaat niet en vervelende splijtingsproducten zoals Cs-137 en Sr-90 blijven hoe dan ook altijd optreden, ook bij een thorium-reactor.
Toch blijft kernenergie zo interessant omdat het een miljoen keer hogere energiedichtheid heeft dan conventionele brandstoffen. Ook veel minder afval (qua hoeveelheid voor heel Nederland gelijk aan de hoeveelheid van 17 mensen conventioneel afval, al is dat kernafval wel veel gevaarlijker.)
Voor iedereen die enthousiast wil worden over thorium het volgende filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=P9M__yYbsZ4