Ceta-verdrag is nog niet rond

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Ceta-handelsovereenkomst komt nog tal van ravijnen tegen voordat alle afspraken definitief beklonken zijn.

De berichtgeving over Ceta wekt de suggestie dat het verdrag nu helemaal klaar is voor ondertekening. De Vlaamse premier Bourgeois vertelde op de radio dat de Walen na enkele verduidelijkingen toch akkoord waren gegaan. Maar zijn collega Magnette heeft niet voor niets zijn poot stijf gehouden. De ISDS regeling, over de speciale rechtbanken voor conflicten tussen multinationals en nationale staten, zal worden voorgelegd aan het Europese Hof. Dat is een belangrijk winstpunt. Daar was eerder al op aangedrongen door een groep Europese juristen en ook door GroenLinks in de Tweede Kamer.

Maar ook als het Europese Hof geen bezwaren ziet is de race nog niet gelopen.

“Het Oostenrijkse parlement is kritisch. In Duitsland heeft het nieuwe, linkse stadsbestuur van Berlijn aangekondigd zich tegen Ceta te blijven verzetten. Dat kan van invloed zijn omdat Berlijn als deelstaat is vertegenwoordigd in de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer. Ook in andere deelstaten broeit het.

In Nederland ten slotte wordt Ceta mogelijk inzet van een referendum in precies dezelfde stijl als de volksraadpleging over het EU-associatieakkoord met Oekraïne in april. Dat referendum komt er als Ceta is aanvaard door de Tweede en Eerste Kamer en als de initiatiefnemers 300.000 handtekeningen verzamelen.”

0

Reacties (2)

#1 Joop

Leuk! Nog meer spektakel!

Vanochtend de Vlaamse premier op de Belgische zender gezien. Nee, alles wat nu is toegezegd was al eerder bedacht en in het concept herschreven, niets nieuws, dus waar maken ze zich druk om. Enzovoort.

#2 IPMan

Door CETA en TTIP braaf handelsovereenkomsten te blijven noemen in je stukjes help je in feite de belanghebbenden om de locale politiek en burger te belazeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*