Buste van Robespierre verdeelt Franse academici

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Philippe Charlier and Philippe Froesh, die Robbespierre van een nieuw, driedimensionaal portret voorzagen, gebaseerd op het doodsmasker dat de beroemde Mme Tussaud zelf van de revolutionair nam, speculeren in The Lancet dat Robbespierre wel eens aan sarcoïdose zou kunnen hebben geleden.

Fans van Robespierre hebben echter problemen met het portret, omdat het de staatsman er uit laat zien als een boef. Volgens hen was Mme Tussaud een gewiekste showvrouw, die het doodsmasker had gemanipuleerd omdat het volk inmiddels behoefte had aan de voorstelling van Robespierre als monster.

The whole argument might seem academic, but Robespierre remains a hugely divisive figure in current French politics. When the first 3D images emerged earlier this month, far left politicians denounced it as a plot to make their hero look evil.

“These days, with 3D, heroes are derided and tyrant kings are magnified … A sad era,” wrote Alexis Corbiere, a Paris official and member of the Leftist Front, which is among many to view Robespierre as a champion of social justice.

Tijdens de Grote Terreur die Robespierre en zijn kornuiten loslieten op Frankrijk, werden tienduizenden ter dood gebracht.

Open artikel

Reacties (13)

#1 qwerty

Het opent dan wel weer de discussie over Robespierre wat nooit verkeerd is. Want meer dan gewoon een extremist met de guillotine is hij deel – maître – geweest van het Comité de salut public dat de terreur institutionaliseerde samen met het Comité de sûreté générale.

In de chaos na de onthoofding van Lodewijk XVI is het makkelijk om een (1) schuldige aan te wijzen. Hij zal zijn rol gespeeld hebben maar een eenling de schuld geven is te makkelijk en niet juist.

Daarbij heeft de terreur toen zijn rol gespeeld in de stabilisatie van het chaotische Frankrijk dat tegelijk ook een oorlog tegen Oostenrijk uit moest vechten (waar Robespierre op tegen was) en interne rust af moest dwingen bij wat de facto een burgeroorlog was. Hij was tegen de politiek van de ontkerstening en ga zo maar door. Met de kennis van vandaag kun je de terreur makkelijk als onjuist terzijde schuiven en van Robespierre een booswicht maken. Maar in het licht van de chaos vallen de schaduwen toch anders.

Een uiterst complexe figuur.

Je kunt ook zeggen dat de Franse revolutie zijn werk niet heeft afgemaakt en dat alle zwartgepakte schoften van vandaag de dag zich spiegelen aan het koningsschap. De presidenten van vandaag hebben meer macht dan de koningen van wie de kop is afgehakt. Als men toen door was gegaan was de 18e eeuw anders verlopen, de revolutie van 1848 – een duidelijk gevolg van kapitalisme en restauratie – en die van 1870 hadden in een ander licht gestaan. En dan kun je makkelijk de sprong naar 1914 maken want de link met 1870 is strak.

Studie van De Franse revolutie en Robespierre kan geen kwaad.

En dat masker lijkt me idd wat erger gemaakt dan nodig.
Dat zal dus geen toeval zijn.

Had best een logje mogen zijn, als geschiedenis interessanter dan de dode zee rollen (sorry, was ook mooi :).

NB: het gelinkte stuk onder grote terreur had beter gekund.

#2 qwerty

@1: was de 18e eeuw anders verlopen

Sorry, moet zijn 19e eeuw natuurlijk :(

#3 Bolke

@1:

Met de kennis van vandaag kun je de terreur makkelijk als onjuist terzijde schuiven en van Robespierre een booswicht maken. Maar in het licht van de chaos vallen de schaduwen toch anders.

Met de kennis van vandaag was zo’n figuur in Den Haag terecht gekomen voor misdaden tegen de menselijkheid.

#4 HPax

@3: Citaat: ´Met de kennis van vandaag was zo’n figuur in Den Haag terecht gekomen voor misdaden tegen de menselijkheid.´

Ik denk van niet. Robespierre zou in die miserabele Hofstad ´van vandaag´ als een F. Castro of Mandela worden toegejuicht.

#5 Krekel

Robespierre is eigenlijk een soort omgekeerde Jezus. (Aan de term ‘antichrist’ kleeft zo’n nare bijklank tegenwoordig.)

Ik bedoel, think about it:

Jezus offerde zijn bestaan op ten gunste van de menselijke ziel, Robespierre offerde zijn ziel op ten gunste van het menselijk bestaan.

(Of althans, zoiets moeten ze gedacht hebben … )

Wie is nobeler? …

#6 thalmann

Die terreur, dat was maar een detail in de revolutie.

Dat mag dan weer wel gezegd worden, toch?

#7 Krekel

@6: En het is een groot onrecht dat Le Pen dat niet over de Holocaust mocht zeggen bedoel je?

#8 Emile M

@6: Nee het was een wezenlijk onderdeel van de revolutie. Grote veranderingen waarbij de heersende klasse van zijn macht wordt ontdaan zijn nu eenmaal zelden het gevolg van een sitdownstaking. Dat gold voor de Franse Revolutie, voor het ANC in Zuid-Afrika en geldt nu in Syrië. In een niet-democratische samenleving is dat wat mij betreft ook niet per definitie verwerpelijk.

#9 Jules Vismale

In de tijd dat ik nog op de Mavo studeerde kregen wij daar geschiedenisles over de Franse Revolutie die uitbrak met de bestorming van de Bastille in 1789. Ik leerde ook dat Maximilien Robespierre de leider was van de radicale Jakobijnen en dat hij het meesterbrein zou wezen achter de grote Terreur van 1793-1794 die duizenden Fransen letterlijk de kop kostten! Ik ging me daarna iets meer verdiepen in de Franse Revolutie en kwam erachter dat Robespierre totaal niét met massamoordenaars als Hitler, Stalin, Mao Zedong enz. is te vergelijken daar de voormalige advocaat uit Arras wars was van geld, rijkdom en luxe en hij hierdoor als bijnamen ‘de Onkreukbare of de Onontkoopbare’ bezat.
Ironisch genoeg was het Robespierre geweest die in 1774 als jonge student, hij studeerde in die tijd op het college Louis-le-Grand voor advocaat, een Latijnse rede moest voordragen voor Lodewijk XVI en Marie Antoinette die dezelfde dag tot koning en koningin van Frankrijk waren gekroond! Zowel Lodewijk XVI en Robespierre leken elkaar toen goed gezind te zijn al zou de laatstgenoemde tijdens de Franse Revolutie er een voorstander van worden om de in ongenade gevallen koning in 1793 ter dood te laten veroordelen! Zo wilde Robespierre later Marie Antoinette eveneens laten veroordelen maar hij ging toen één van zijn medestanders en de grootste aartsvijand van de koningin, Jacques Hébert, om zijn valse aanklachten tegen haar (Hébert beschuldigde de koningin van incest met haar zoontje Lodewijk XVII en een later gerucht ging dat Robespierre met diens zusje Marie-Therésé-Charlotte wilde gaan trouwen) zo verafschuwen dat Robespierre een half jaar later Hébert op zijn beurt naar de guillotine zond, gevolgd door Georges Danton. De beide laatstgenoemde Jakobijnen waren, samen met Jean-Paul Marat die in zijn bad zou worden vermoord, aanstokers geweest van de beruchte Septembermoorden in 1792 (na de val van het koningsschap) waarin meer dan 1000 mensen gruwelijk werden vermoord!
Zo zou Robespierre eveneens ten val worden gebracht door voormalige aanhangers die alleen hun eigen huid wilden redden en enorm veel bloed hadden vergoten tijdens de Terreur. Deze verachtelijke schurken ontsnapten wel aan de guillotine maar niét aan hun vreselijke verleden en nadat zij onder Napoleon Bonaparte (deze was ook kort met Robespierre bevriend geweest en zijn vrouw Joséphine de Beauharnais was kort met de zus van Robespierre, Charlotte, bevriend) hoge posities bekleden werden zij, na diens val in 1815 Frankrijk uitgeschopt of van hun macht beroofd waarna zij in armoede, kommer en kwel overleden zonder dat iemand hen ook maar betreurde! Maar dat was dan ook hun verdiende straf geweest voor hun misdadige dubbelhartigheid.

#10 Andy Cap

“Fans van Robespierre hebben echter problemen met het portret, omdat het de staatsman er uit laat zien als een boef.”

Jammer dat er geen plaatje bij staat, dan had ik eindelijk eens geweten hoe een boef er nou precies uitziet.

#11 qwerty

Je hebt gelijk @Andy :

(waarom werkt resize niet?)

#12 Andy Cap

@11: Bedankt, ik zal mijn ogen open houden!

#13 Krekel

Het is Wilders!!! …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*