Belastingdienst gaat schijnzelfstandigen aanpakken

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo lezen we in de Volkskrant:

Het kabinet wil de doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt aanpakken, mede omdat het jaarlijks honderden miljoenen euro’s misloopt aan belasting. Tienduizenden zzp’ers raken hun vergunning kwijt om als zelfstandige te mogen werken.

Vooral in het onderwijs en de zorg zal strenger worden gecontroleerd.

Open artikel

Reacties (9)

#1 Bismarck

Wel typisch aan welke kant dit probleem wordt aangepakt. Ik lees in het artikel nergens dat de werkgevers die hun personeel ontslaan en in een ZZP-verband dwingen ook aangepakt worden.

#2 McLovin

@1: ja nee hoho wel de neoliberale regels naleven he? Bedrijfsleven mag geen strobreed in de weg gelegd worden

#3 Noortje

@1 Uiteindelijk zal dat het effect wel (deels) zijn. Een zpp-er waarvan vastgesteld wordt dat er sprake is van een schijnconstructie, zal als werknemer aangemerkt worden. De werkgever (of opdrachtgever) kan aangeslagen worden alsof de persoon in loondienst was gedurende de opdrachtperiode. Loondienst is immers de meest lucratieve vorm voor de belastingdienst (levert veel op).
Op termijn zullen echter in toenemende mate constructies als Uniforce (http://www.uniforce.nl/) toegepast /gevraagd worden door de opdrachtgever, die de zzper hogere kosten geven, maar wel recht geven op bijvoorbeeld WIA en WW.

#4 weerbarst

bah, overheid.

#5 MrOoijer (Jan van Rongen)

Gaan ze nu ook zichzelf aanpakken en de constructie van de schijn-zelfstandige pakketbezorgers van de Post terugdraaien?

#6 analist

Gaan ze ook werknemers verplichten vast contracten aan te bieden? Of uberhaupt werk?

#7 EricvdB

-foutje-

#8 Letaupe

@6 de staat zou natuurlijk ook de sociale lasten met boete kunnen verhalen op schijn-werkgevers. Maar deze schijn-werkgevers hebben waarschijnlijk met een meedenkende schijn-overheid afspraken gemaakt om net te doen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De overheid heeft dus klonten boter op het hoofd en jaren meegewerkt aan schijnconstructies. Helaas is de overheid onschendbaar en boven de wet geplaatst.

#9 GerritB

@1: Zo is het maar net.
Pak de kwetsbaren, de mensen die zich niet kunnen verdedigen, die zich in allerlei bochten hebben gewrongen, om maar aan het werk te blijven.
En laat ondertussen de, reeds decennia durende scheefgroei van de arbeidsmarkt, rustig doorwoekeren.
Broeva, VVD.
Haro PvdA.
En de rest, welterusten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*