Bedrijven laten groene miljardensubsidies liggen

Nederlandse bedrijven vragen minder subsidie aan voor groene energie dan er beschikbaar is, schrijft het FD (€)

Het Rijk heeft voor het tweede halfjaar van 2018 €6 mrd beschikbaar voor onder meer wind- en zonne-energie, de zogeheten SDE+-regeling. De kans is groot dat dat bedrag niet helemaal wordt aangesproken, blijkt uit een rondgang langs verschillende adviseurs en marktpartijen. Oorzaak is een terugval in met name projecten voor windenergie en biomassa.

De SDE+-regeling wordt twee keer per jaar opengesteld. Dit voorjaar was er eveneens €6 mrd te verdelen. Toen werd er voor €5,3 mrd aan subsidie aangevraagd. Er is uiteindelijk €3,6 mrd aan subsidie toegezegd. Groene energieprojecten lijken dan ook minder goed van de grond te komen dan in de voorgaande rondes.

In voorgaande jaren werd er vaak juist veel meer aangevraagd dan er aan subsidie beschikbaar was. Twee jaar geleden kregen veel zonprojecten geen subsidie omdat een deel van het subsidiebudget toen werd toegewezen voor het de bijstook van biomassa in kolencentrales.

[Tekst Carel Grol, FD]

Open waanlink

  1. 1

    Een FD er bij gepakt. De FrontPage opent al met ‘Topberaad multinationals met premier Rutte over verkilde relatie.’ Het zou vooral om de omgangsvormen gaan. Jeroen vd Veer ook nog steeds er bij en Hans Wijers.

    Afsluiting van het artikel:

    “Volgens Kees Vendrik, die de onderhandelingen leidde aan de zogeheten Electriciteitstafel, komt het moment dat subsidie voor duurzame energie niet meer nodig zijn als snel dichterbij. ‘In 2025 stoppen we met subsidie voor de productie van hernieuwbare energie.’ “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren