NIEUWS - Wanneer babies ’s nachts huilen vragen veel ouders zich vertwijfelt af: waarom? Honger? Pijn? Kou? Etc.
Evolutionair bioloog David Haig heeft een andere verklaring. Een nieuwe baby erbij betekent dat de aandacht van de ouders moet worden verdeeld en dat is nadelig voor henzelf. Volgens Haig zijn babies geprogrammeerd om alles in het werk te stellen om conceptie van een nieuwe gezinsuitbreiding te voorkomen zodat ze zelf een betere kans op overleving hebben.
Reacties (8)
Zou een goede theorie zijn ware het niet dat mensen niet zijn voorgeprogrammeerd zijn om zich ’s nachts voort te planten.
@1 plus, dat kids zonder het nachtelijke huilgen, als de premisse van de theorie al waar is, meer jongere broertjes en zusjes zouden hebben, en dat weegt met kindersterftecijfers van voor W.O. II
harder door in de odds voor nageslacht dat zelf de vruchtbare leeftijd haalt.
@1: maar slaapgebrek is ook overdag niet echt bevorderlijk voor je libido
@2: in het artikel wordt goed uitgelegd hoe het evolutionair belang van moeder en kind in deze theorie strijdig zijn. Ik zie niet hoe het hebben van meer broetjes en zusjes de overlevingskansen van een kind in prehistorische omstandigheden verhoogt…
Meh. Als vrouwen borstvoeding geven worden ze sowieso al een stuk minder snel weer zwanger.
Daarbij is er totaal geen evolutionair tegengesteld belang. Het gaat bij evolutie niet om individuen, maar om de genen.
Ik kan me zelfs voorstellen dat het evolutionair van belang zou kunnen zijn voor een kind om zoveel mogelijk broertjes en zusjes te krijgen. Relatief weinig kans om er zelf iets aan over te houden, en genetisch waarschijnlijk ongeveer 50% dezelfde genen, net als je eigen kinderen, die je op een latere leeftijd met veel meer risico voor jezelf op de wereld zet (zeker in vroeger tijden).
Evolutionair bioloog
Ha. ha. ha.
Iedereen valt over Stapel heen omdat-ie leuke stellingen bedacht en daar dan de uitkomsten van experimenten bij simuleerde. Zo grof doen evolutionair biologen het niet, maar het scheelt niet gek veel: je doet wat ‘metingen’, en gaat dan net zo lang zitten koffiedikkijken en cherrypicken, pardon ‘filosoferen’ tot je die data tot een engiszins consistent verhaal hebt gekregen. Want moralistisch geleuter verkopen met een pseudo-wetenschappelijk sausje doet het altijd goed.
@3: maar slaapgebrek is ook overdag niet echt bevorderlijk voor je libido
Maar ook niet voor je vermogen om dan te foerageren en gevaren te ontwijken.
Ik wou dat ik evolutionair bioloog was, dan mocht ik de hele dag aan seks (pardon voortplanting) denken.
@7: sex bij andere soorten is niet altijd even gewoontjes als mensensex