Het gaat niet lekker met Microsoft’s laatste Windowsversie Vista. Na jaren vertraging is het een jaar geleden op de markt gekomen, maar de verkoop valt tegen. Bedrijven schakelen amper over naar Vista, particulieren die computers met een Vista Ready sticker er op hebben gekocht, zitten met een systeem waarop Vista helemaal niet lekker werkt. Microsoft heeft kritiek op Vista min of meer weggewuifd, de standaard reactie op klagende consumenten. Klagende bedrijven vingen overigens ook bot. Gewoon upgraden joh, want wij gaan stoppen met XP, dat je het maar even weet.
Onlangs kreeg Microsoft echter ook onheilspellende kritiek uit gerenommeerde hoek: Gartner en Forrester rapporteerden zeer negatief over de Windows en Internet Explorer software. Te groot, te log, te traag, en niet op de behoefte van consumenten afgestemd. (Gartner: Microsoft Windows, R.I.P.)
Consumenten zijn kritischer aan het worden, alles kan tegenwoordig geremixed worden, voor alles zijn webbased (en nog beter: gratis) alternatieven voorhanden, alles kan gecustomized worden, maar je pc inrichten zoals jij dat wilt is met Windows niet mogelijk.
En dan zou je moeten upgraden naar Vista, waarvan de voornaamste meerwaarde ten opzichte van XP wat grafische opsmuk is, een vernieuwde zoekfunctie en beveiligingsinstellingen waar mensen gillend gek van worden. En of je daar dan ook nog even nieuwe hardware voor wilt kopen en nieuwe versies van je software, want die doet het ook niet meer.
De analisten waarschuwen voor het ‘omvallen’ van Windows door bergen verouderde code om maar backward compatible te blijven. De oplossing zou een lean en mean nieuwe Windows zijn, helemaal vanaf de grond opgebouwd. Maar een kolos als Microsoft kan niet zo snel schakelen. Dat is een van de redenen dat ze zo graag Yahoo willen overnemen, om de aandacht meer naar internet te kunnen verleggen. (Gartner Says Vista Will Collapse. And That’s Why The Yahoo Deal Must Happen)
Dit alles valt samen met het opkomen van een positiever beeld van open source, dat de kwaliteitsslag vaak al had gewonnen, maar op het gebied van gebruiksvriendelijkheid hard bezig is met een inhaalslag. Deze week werd de laatste versie van Linuxversie Ubuntu gelanceerd, inclusief servicecontracten voor wie daar behoefte aan heeft. En waar je een paar jaar nog zeer nerdig moest zijn om Linux te installeren, bij de vorige versie van Ubuntu nog een schone partitie moest hebben, kun je deze Ubuntuversie gewoon op je C: schijf installeren. Gewoon om eens lekker mee te spelen, wie weet is het wat. En nee, het gaat nog niet helemaal vanzelf, maar elke versie wordt gebruiksvriendelijker. En dan gaan de KDE (populaire Linux desktop) applicaties binnenkort ook nog eens naar Windows worden overgezet. Want als de gebruikers niet naar Linux komen, dan komt Linux wel naar Windows.
Het heeft er alle schijn van dat Windows klaar is voor de Knock Out, maar als er een bedrijf in staat is om oplossingen te kopen als het moet dan is het Microsoft. Hoe dan ook, er zit meer beweging in de desktopmarkt dan in de laatste tien jaar. Leuk.
Reacties (56)
“De analisten waarschuwen voor het ‘omvallen’ van Windows door bergen verouderde code om maar backward compatible te blijven. De oplossing zou een lean en mean nieuwe Windows zijn, helemaal vanaf de grond opgebouwd.”
Dit getuigd toch van een gebrekkige kennis van zowel Microsoft als Windows. Het altijd backwards compatible zijn is iets dat al jaren terug door Microsoft verlaten is precies om de genoemde redenen. Het heeft zowel zijn voor als nadelen. Maar met de vertrek van enkele oude-garde binnen Microsoft is de policy van altijd backwards compatible no matter what al lang verleden tijd (vroeger werd er bijv. zelfs extra code geschreven om bepaalde software altijd maar werkend te houden. Meest bekende voorbeeld: SimCity).
En de opmerking dat Microsoft te log is om in te zien dat ze een nieuwe lean&mean versie nodig hebben geeft blijk van de afgelopen tijd geen ICT nieuws gevolgd te hebben. Daar is men namelijk al mee bezig! De opvolger van Vista wordt klein, lean&mean en component based. Tenminste naar het zeggen van Microsoft.
Vista is een gedrocht en een mislukking. Daar heb je volledig gelijk in. En Microsoft is een organisatie waar veel op aan te merken valt (en wat ik -zeker toen ik nog in de OS hoek zat- graag deed). Maar overdrijven kan ook. En het is wishfull thinking als je denkt dat Microsoft ineen stort (of eigenlijk helemaal niet zo wishfull, want dat zou een klap zijn die best hard aankomt zowel professioneel als voor prive gebruikers). Microsoft leert zich juist steeds beter aan te passen. Het begint heel langzaam te leren van haar fouten door bijv. betere OS software. Maar verdwijnen? nee, mensen gaan ook niet over naar Linux of iets. Men blijft gewoon XP gebruiken.
Overigens heeft de interesse in Yahoo! weinig met hun OS te maken naar ik begrepen heb. Microsoft heeft ooit de boot een beetje gemist qua online diensten en probeert daar nog altijd een inhaal slag te maken. Dat heeft niets met het succes of falen van Vista te maken.
Het duurde jaren, mijn weerstand was groot..maar nu..eindelijk,
take a break:
http://www.apple.com/nl/imac/
Ooit de boot gemist vind ik dan weer een understatement. Microsoft heeft jaren volledig verzuimd te investeren in internet omdat ze de potentie niet onderkenden. En heeft door middel van hun monopolie wel een paar troeven in handen, maar op eigen kracht (lees zelf bedacht en ontwikkeld) heeft MS niets klaargespeeld.
Dat Microsoft zegt dat het lean en mean zal worden weet ik, maar mag ik dat eerst zien?
Pff de tegenvallende verkoop van Vista is niet het gevolg van de gebreken in Vista maar van de kwaliteit van XP, als een besturingssysteem eenmaal ‘goed genoeg’ is dan is er geen reden meer om honderden euro’s te betalen voor een nieuwe.
Dat speelt zeker een rol. XP is een prima besturingssysteem. Ik zou daar graag op uitbreiden echter, en wat nieuwe themes installeren, maar daarvoor heb je dan weer 3rd party applications nodig.
Maar het speelt ook mee dat mensen pc’s hebben die nog jaren meekunnen omdat ze toch alleen maar surfen en mailen.
En er zijn voldoende griezelverhalen over Vista bekend hoor. Zakelijk spelen die wel degelijk een grote rol
@ #3 larie:
Leo4All. Mijn chipset wordt helaas niet ondersteund.
3rd party applications zijn ook helemaal geen probleem, wil je een beetje plezier hebben van OS X dan moet je dat helemaal volproppen met onmisbare 3rd party software en linux is zelfs niet meer dan een verzameling software van allerhande verschillende partijen.
Ha, gevonden: World Domination 201.
Ik maak daar zomaar En En van Freek. Kwaliteit in XP en teruggang in Vista tegen een meerprijs. Alleen de konijntjes (particulieren) en de versiehoppers (bedrijven zonder legacy) gaan voor de Vista.
Heb ook wat ervaringen met de Linux, Ubuntu, OSLinuxPC. Nou, maar die Opensource Open Office suite blijkt in de sporen van het naapen en emuleren van MS ook enorme bloatware te zijn geworden. En dan zitten de beste spellen voor XP ook niet op Linux of Mac. En Vista huhhuh.
Als je eindelijk het beste van alle computerwerelden krijgt EN nooit meer iets hoeft te herconfigureren en installeren… dan zeg ik hoera.
@10 versiehoppers moet zijn: overhoppers. Een ander soort konijnen als het ware.
Dat de dag dat Sargasso Gartner serieus nam ooit nog zou komen had ik nooit durven dromen. En zo goed onderbouwd, zoals we van Gartner mogen verwachten, het is immers bedoeld voor publiek met een even goede neus voor goede argumenten als de rechtbank die Lucia de B veroordeelde.
Maargoed. Om toch ontopic te blijven, citeer ik mijn vriendin toen ze recentelijk bij het bestellen van haar laptop voor de keuze stond om Windows aan te schaffen: “Maar daar zit helemaal niks bij! Voor 200 euro krijg je helemaal niks! En dan moet je er nog office bij kopen en dan is het samen bijna net zo duur als mijn laptop maar dan heb je nog steeds niks!”.
Maargoed. Dat Ubuntu wat je noemt, wat een troepzooi is dat. Nergens wil het installeren, upgraden wil het al helemaal nergens. Maar om een keer te bekijken, is het misschien wel leuk, maar dan is Knoppix denk ik nog een stuk laagdrempeliger. En Gnome (de “andere” popi Linux desktop) is er al jaaaaaaren voor Windows. Maar dat gebruikt ook niemand, want wat moet je ermee? Er zit toch ook niemand op notepad, minesweeper en wordpad voor Linux te wachten?
Jij moet een nieuwe vriendin. Wat een zeurslut is dat zeg. @12
Ik zweer het je, ze heet Win98 en heeft een Hyvesvagina.
pagina
@SU..My kingdom for an Os..oh..die heb ik al :)
Je nick m’n beste. SU .elke keer maar weer hoor ik die tune;)
sorry,
http://www.youtube.com/watch?v=NBxhdewpQBI&feature=related
Ik denk dat de positie van microsoft knap minder stabiel is, voor het eerst sinds jaren. Konden ze eerst met internet explorer mensen binden door de standaarden te verkrachten etc. is het met IE8 zo dat het volledig standaard compliant wordt.
Doen ze het niet, dan gaat de markt voor mobiel internet naar iphone en firefox (google). Voor overige applicaties die ze bieden zijn prima alternatieven.
Linux is voor veel meer gebruikers een aantrekkelijk alternatief, meer dan ooit. Het komt al voor geïnstalleerd op mooie kleine laptopjes en het werkt als een speer.
Het probleem van microsoft is volgens mij dat ze te veel ingeteerd zijn op de dominante marktpositie. Wat consumenten willen is minder belangrijk, als het maar verkoopt.
Het is absoluut niet onwaarschijnlijk dat microsoft de strijd gaat verliezen de komende jaren. Internet gaat nog een vlucht nemen.
Filmpjes, spelletjes, en de nieuwe generatie kantoorsoftware komen via het volgende platform binnen en dat is de browser. Deze tendens zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dit zal er toe leiden dat als het internet meer standaard georienteerd wordt (en daar twijfel ik niet aan), dat het besturings systeem veel minder belangrijk wordt en voor veel mensen uitwisselbaar.
Het zal heus geen grote klap worden en we zullen er aan kunnen wennen ook. Ik mis de IBM computer niet, en de dominantie van intel evenmin.
Ik heb deze berichtgeving de laatste tijd met enige interesse gevolgd, en zitten zeker juiste constateringen in. Maar laten we niet vergeten dat Windows een prachtvoorbeeld is van iets wat “technology lock-in” heet. Nu zijn er inderdaad trends gaande die deze situatie doen verminderen waaronder inderdaad het steed meer web-based worden van applicaties. Maar voordat een situatie als deze daadwerkelijk verandert zal zo’n beetje hemel en aarde bewogen moeten worden (Ok, er wordt een poging gedaan, gaan naar http://www.reactos.org en zie hoe men een open-source Windows kloon aan het bouwen is).
De concurentie die verbeterd zal Windows het vuur aan de schenen leggen? Ik betwijfel het. Ik typ dit vanaf Ubuntu Hardy en ik vind het een super release, helemaal niks hoeven instellen, een grote vooruitgang tov vorige releases en compleet onvergelijkbaar met Slackware 2.0 dat ik 10 jaar geleden eens op m’n PC zetten. Maar 80% van de computergebruikers WEET niet eens dat je een ander OS op je computer kunt zetten en van die resterende 20% heeft de helft er geen zin in. Herinneren we nog OS/2, Macs van tien jaar terug, Amiga’s? Stuk voor stuk superieur aan Windows als OS-zijnde… maar hoe zat dat ook al weer met VHS & Betamax?
Als de Windows hegemonie doorbroken gaat worden dan gaat dat door externe trends gebeuren. We hebben de gang naar het web maar daarmee gaat het de volgende 10 jaar nog niet gebeuren. Als de EU z’n poot stijf houdt bij de ISO, als Windows op een gegeven moment daadwerkelijk doorgrond gaat worden (Wine), als de politiek een niewe koers gaat varen m.b.t. tot koppelverkoop, dan kan het er wel eens anders aan gaan zien (En dan zullen de nieuwe OS-en ook wel in de rij staan; Ubuntu & Apple nemen al vast een voorsprong).
@19 Ik weet alleen dat van 1984-1992 er een grote bloei was van consumentencomputers (Atari, Commodore), en dat de PC daar niets had in te brengen.
En toen kwamen die markten traaag langszij, door grote verbeteringen in audio en video, voortdoorgebouwd op die idiote 16 interrupts van de IBM PC. En alles bij mekaar geintegreerd in Windows 95, een stukje wizardry van de bovenste plank. Pas doorbroken met de komst van de nieuwe generaties spelconsoles.
Ik zei het in 1995 al, dat wordt nooit wat met Microsoft en dat hele windows… en kijk! 13 jaar later blijk ik een ziener.
Je kunt achteraf van bepaalde dingen in Windows 95 een 1 geven. Of een 0. Maar vaak, en zeker ook voor het concept van bij mekaar gebrachte home- en zaakcomputer ook een 10.
Wat ik in JaaPs verhaal mis is de markt. En het geniale of onvermijdbelijke gevolg. #19 met koppelverkoop, Wine en weet ik wat is alleen maar humbugpraat.
@21 hehehe. Goed dat je je aandelen toen dropte!
Aandeel JSK opeens -60…
ik wacht gewoon op MS-DOS 2.11 for Vista….
640 Gb should be enough for anybody….
Instorten INSTORTEN??
Hallo, ik heb vista hoor…met je instorten.
Stort zelf in.
*Oke, daarnaast XP voor de centjes*
Als een sinds 8 jaar exclusieve Linux gebruiker die dat ook zeer zeker niet gaat veranderen kan ik U allen adviseren…
…run like hell. Als de computer zelf minder een interesse uwer is dan wat je ermee kunt doen is Linux momenteel enkel op de server reeds de goede optie. Een beperkt workstation kan — de desktop is een lachertje.
@ Rene, hier ook sinds 2001 in lin, van Redhat naar Fedora naar Debian naar Ubuntu, maar ik moet zeggen dat pas sinds Ubuntu het mij is gaan bevallen dat er dingen ook daadwerkelijk werken en dat je niet hoeft te weten hoe.
Vroeger…. toen je een pakketje moest installeren om een pakkketje te installeren om een pakketje te installeren en ergens opgeeft.
Of dat je een handig programma hebt en hem alleen nog “even” zelf moet compilen. Of
Open Office is me nog steeds erg traag en loopt vaak achter bij Word dingen, al weet ik dat het daar weinig aan kan doen.
Maar in elk geval kan elke idioot met een beetje een oude computer nu ook gratis computeren. hoera.
“Everything that has a beginning, has an end.”
Dat de windowhegemonie ooit zal eindigen is dus zeer waarschijnlijk. Wat er voor in de plaats komt? Linux? Of gaan we nu gewoon alles via een browser doen, via Google?
@29: Wat was ook alweer dat berichtje vorig jaar, dat Google overal lokale megaserverparken aan het opzetten was?
@ zazkia:
En dan zijn wij er nog op getraind om niet te verwachten dat als we naar de mediamarkt lopen en de nieuwste USB Snizz-Wizz Video Commander 2.0 kopen dat die ook nog daadwerkelijk gaat werken — en als na een half jaar de eerste reverse engineered alpha-status drivers verschijnen weten we dat we niet hoeven te verwachten dat al die groovy extra features over de Snizz-Wizz 1.0 of zelfs maar de extra features over de Trust Snozz-Wozz Director die we voor de helft van het geld hadden kunnen kopen iets gaan doen.
Om nog maar te zwijgen over games (en video). Linux is geweldig voor mensen die de computer zelf leuk vinden maar mensen die het gaat om de dingen die je ermee doet raad ik het ten zeerste af.
@28: als je OpenOffice.org traag vindt dan heb je nooit met StarOffice 4/5 gewerkt… de verre voorloper van OpenOffice.org toen Sun het nog niet had opgekocht en onder een open source-licentie had uitgegeven. Overigens moet ik er niet aan denken ooit nog met Word te moeten werken, zoveel beter (stijlen!) en consistenter werkt OO Writer.
@ #29 Palestrina:
Draait WoW in een browser? Dacht het niet..
Voor Ubuntu (en andere Linuxsmaken zoals mijn persoonlijke favoriet Mandriva Linux) heb je al jaren geen schone partitie meer nodig. Je downloadt het live-cd image, branden maar en je kunt ervanaf opstarten zonder je harde schijf aan te raken.
Ohja, @12: er zijn weliswaar enkele Gnome-programma’s (The GIMP, Abiword) die ook op Windows draaien, maar jouw bewering dat “Gnome er al jaaaren voor Windows is” slaat echt nergens op.
@#34: Ik zou Abiword en Gimp geen Gnome-programma’s durven noemen. Beiden hebben slechts optionele Gnome-integratie en alledrie zijn op dezelfde Windowing toolkit (GTK, Gimp ToolKit) gebaseerd, maar daar houdt de vergelijking wel mee op hoor. Abiword is evengoed een Gnome-programma als een Windows-programma, maar onder Windows doet het evenveel met Gnome als het onder Gnome met Windows doet, namelijk niks. Gimp idem dito.
En, ja, Gnome draait al jaaaaren onder Windows met cygwin. http://cygnome.sourceforge.net/
Maargoed. Mijn bewering slaat dan misschien nergens op, hij klopt tenminste wel, dat kun je van jouw beweringen niet zeggen.
“Open Office is me nog steeds erg traag en loopt vaak achter bij Word dingen”
Word 2007: transform your experience. OO blijkt dan licht als een libelle.
Zelfde voor Vista: het gemekker van collegae doet mij vermoeden dat ze aan de rand staan van een omschakeling. Maar dan nog: er zijn nog steeds hele volksstammen Opelbezitters, ook nu de charmante eenvoud van de Kadett allang een legende uit het verleden is.
Misschien is dit een aardige illustratie:
Ballmers (?) laptop
Leugens, allemaal leugens. Ik heb er al over geblogd jongens: ze zijn nep
@33 su. Nee, draait niet in een browser. En photoshop? Ook een relatief zware gebruiker van resources die natuurlijk ook nooit in een browser kan.
Of toch wel:
https://www.photoshop.com/express/landing.html?promoid=CBTVJ
Er zullen absoluut steeds meer zaken online gedaan kunnen worden, maar ik vermoed wel dat de opslag van de data, naarmate dat meer wordt, in toenemende mate ook op een eigen lokatie zal gaan gebeuren. Je eigen muziek, films, bestanden, archieven en bookmarks online gebruiken/streamen.
Alleen de vraag is of hun hele leven bij een commercieel bedrijf willen plaatsen of dat ze dat vanaf een eigen locatie doen.
Alles browser based? Microsoft Silverlight?
Om er nog een schepje bij te doen;
Wat was het laatste innovatieve wat microsoft op de markt bracht?
Een geïntegreerde kantoor suite? Intelllisense? Het windows media formaat?
Er wordt al jaren gekwakkeld met zunes, tablet-pc’s (weet je nog!), msn-zoekmachines/portal en de xbox360. Het kost ze bakken geld en eigenlijk zit niemand er op te wachten. Al is de xbox360 misschien een miezerig succesje, het kost ze gewoon veel geld. Een pyrrus-overwinning dus.
Het besturingssysteem is een volwassen markt waarin alleen met zeer innovatieve ideeën iets kan worden bereikt, vista geeft aardig aan dat dat niet begrepen wordt.
@41, Ik verwacht wel dat er markt voor is. Mensen geven nu al (heel)veel privacy weg in ruil voor (persoonlijke)mail en opslag.
@42 En xul! Van mozilla!
En maar denken dat we de dumb terminal alweer een paar jaar gedag hadden gezegd.. :o\
@44 je kan techniek ook in je voordeel gebruiken,
TrueCryptcontainer T: maken voor je TEMP/TMP
TrueCryptcontainer S: maken voor je Data.
Incrementele backups van die twee files ook op Google bewaren.
Vista is the best thing to ever happen to computers!
You again?
Hasta la vista Vista, hoezee ! Open Office hip hip hip hoera ! Open source forever ! Etc. ad inf.
Véél erger : we werken al +20 jaar met de foute soort muis. Ook Atari en Apple.
Met wat voor soort muis hadden we dan moeten werken, S’z?
Een verticale (klikmelink, no commercialism intended, is maar een van de vele modelletjes, maar wel een goed, werk er al een jaar mee tot grote tevredenheid en goede gezondheid).
(RSI etc.: je denkt dat het je nooit zal overkomen. Tot het zo ver is gekomen. Gouverner c’est anticiper, messieurs mesdames!)
@35: Leveren die Cygwin-ports een beetje een bruikbare desktop op? Ik had er tot vandaag nog nooit van gehoord… ik zat er dus naast blijkbaar.
Thank you all, I know Germans love Vista!
Voor iedereen hier die benieuwd is naar wat dat hele Ubuntu nou toch allemaal is en kan – je bent van harte uitgenodigd op de releaseparty die we houden op zaterdag 17 mei aan de Wibautstraat 150 (oude Volkskrantgebouw) in Amsterdam. Maar ook de ‘ervaren Ubuntero’ zal hier zeker aan zijn/haar trekken komen :-)
Meer info kun je vinden op http://www.releaseparty.eu .
Graag tot 17 mei!