Wegsnijden van de tumoren op de financiële markt

Het groeide ongebreideld als een parasiet op de samenleving, de hedgefondsen. De kredietbubbel op de financiële markten veroorzaakt door deze fondsen staat op uitbarsten. Een groot gedeelte van het geld wat digitaal in de computer bestaat blijkt niets meer waard te zijn omdat de onderliggende reëele waarde van de subprime hypotheekmarkt in de VS haar niet meer kan dekken. Zij is te vergelijken met een tumor die nu weggesneden moet worden. De omvang van deze financieele “correctie” wordt steeds duidelijker. Zo hebben de grootste Amerikaanse banken op Wall Street inmiddels 40 miljard dollar uit de boeken moeten schrijven en zijn Britse banken tot nu toe 90 miljard pond kwijt.

Dat is het begin van deze operatie als we het nieuws op Bloomberg en Stockhouse.com lezen. De waardeverliezen op de kredietmarkt vanwege de instortende subprime hypothemarkt inde komende tijd bedragen 300 tot 400 miljard dollar volgens analisten van Deutsche Bank AG “Losses from the falling value of subprime mortgage assets may reach $300 billion to $400 billion worldwide“. De Royal Bank of Scotland spreekt over een afschrijving die op kan lopen tot 500 miljard dollar.

Hoeveel invloed hebben die afschrijvingen op de mondiale economie? Blijft het alleen bij een digitale correctie? In de vorige discussie op sargasso over dit onderwerp waren de meningen verdeeld. Zoals reaguurder Leon Goyenechea toen schreef “De vraag is alleen gaat het stortregenen (een echte krach) of zal het rustig gaan motregenen (een normale en gezonde neerwaarste conjunctuurgolfbeweging). Ik denk dat de gebeurtenissen van de afgelopen een signaal is dat we te maken hebben met optie twee.”

Het hoofd kredietstrategie, Gregory Peters, van de bank Morgan Stanley denkt dat de door Leon voorgestelde optie één echter nog te optimistisch is. Aan de kern van ons pessimisme ligt een alarmerende hoge kans op een systeemschock vertelde Gregory Peters in een presentatie te New York, “You have the SIVs, you have the conduits, you have the money-market funds, you have future losses still in the dealer’s balance sheet in the banks…That’s all toppling at once… At the root of our near-term negativity is the alarmingly high potential for a systemic shock, as well as concerns on the financial system and economic environment due to the derailment of the securitization process.. In addition to our above concerns, if we begin factoring in escalating energy prices, the collapsing U.S. dollar and a possible wobbling in the emerging markets, we become even more convinced that the markets aren’t braced for the downturn”

 1. 4

  http://www.fd.nl/ShowRedactieNieuws.asp?DocumentId=40547

  De aantrekkingskracht van Amerikaanse financiële activa neemt sterk af. In het derde kwartaal hebben buitenlandse beleggers per saldo voor bijna $ 82 mrd aan kapitaal uit aandelen, obligaties en andere Amerikaanse financiële producten teruggehaald.

  Het is voor het eerst sinds de zomer van 1993 dat een dergelijke hoeveelheid kapitaal uit de VS stroomt. Deze ontwikkeling tekent het teruglopende vertrouwen in de Amerikaanse economie en de dollar.

  In het eerste en tweede kwartaal staken buitenlandse beleggers nog respectievelijk $ 214 mrd en $ 254 mrd in Amerikaans waardepapier.

  Via de Pers. Uw Zangeres zonder Naam treint.

 2. 10

  Die Goldman Sachs. Hebben als een van de eersten deze SIV’s aangeboden en zijn ook de eersten die uitstapten. Afschrijving: 0,-

  /aluhoedje

 3. 11

  Als de dollar nog wat verder zakt, valt het misschien nog mee met de schade…

  Wel is weer duidelijk dat het grootste deel van de rekening buiten de USA betaald gaat worden…

  Eigenlijk niet vreemd, want de amerikaanse samenleving draait voor een (te) groot deel op buitenlands kapitaal.