Vrijwilligers gezocht voor groot armoedeproject

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Waar vallen de klappen van de crisis? Welke gemeenten en welke maatschappelijke groepen worden het hardste getroffen? Help Sargasso mee om daar inzicht in te krijgen in een vernieuwend project.

Wat gaan we doen?

Op 9 maart houden we een zogenoemde hackdag. We brengen journalisten, deskundigen, programmeurs en webdesigners bij elkaar om grote hoeveelheden data te ontsluiten, analyseren en voor een breed publiek inzichtelijk te maken.

We zitten eraan te denken om een interactieve kaart te maken waarmee gemeenten en groepen hun positie kunnen vergelijken met andere gemeenten en groepen. De kaart en onderliggende data zijn voor iedereen te gebruiken. Uiteraard staan we open voor andere toepassingen.
We hebben al veel data verzekerd. Van het CBS uiteraard, maar ook van het UWV (werkloosheidscijfers op postcodeniveau en nog veel meer). Daarnaast hebben we beschikking over het insolventieregister waarin alle uitspraken over faillisementen en schuldhulpverlening staan op individueel niveau (dat we aggregeren naar postcodeniveau).

Waarom is dit belangrijk?

We weten dat de crisis flink huishoudt, maar het is lastig om een goed beeld te krijgen waar de malaise het hardste aankomt. Zijn het de vele flexwerkers in de Randstad die er hard op achteruit gaan? Of zijn het juist de perifere gebieden, waar laagopgeleiden wellicht zonder baan komen te zitten? We weten het niet. Het handig ontsluiten van de data kan ons wellicht meer inzicht bieden. En dat inzicht geeft journalisten, maar ook hackers en anderen handvatten om verder te gaan speuren.

Hoe gaan we dit doen?

Deze manier van werken is volstrekt nieuw. Er worden vaker hackdagen georganiseerd, maar niet rondom een nieuwsthema. Het is dus wel even zoeken naar wat werkt en niet, maar dat maakt het juist ook spannend.

Op vrijdag 9 maart komen we bij elkaar op het ANP-kantoor in Rijswijk. Van tevoren schonen we de data op. Op de dag zelf volgt een presentatie en gaan we in multidisciplinaire groepjes (journalist, deskundige, programmeur, designer) aan de slag. Hopelijk ligt er aan het einde van de dag een opzet voor een mooie applicatie. Het nieuws dat we vinden wordt verspreid via ANP, dus dat bereikt vrijwel alle Nederlandse media. Alle data, software en de applicatie zelf worden vrijgegeven, er is geen winstdoel in dit project.

Wat hebben we nodig?

Ten eerste programmeurs met database-ervaring. We moeten enorme hoeveelheden data zien te temmen. Ten tweede hebben we programmeurs en ontwerpers nodig die kunnen geocoderen. De schoongemaakte data moeten op een interactieve kaart worden geprojecteerd, in principe op gemeenteniveau, maar mogelijk ook lager (postcodeniveau). Ten derde kunnen we nog een aantal scrapers gebruiken. We hebben een paar mooie databronnen (Kadaster, UWV), maar lopen vast in het javascript. Ten vierde hebben we ontwerpers nodig die de applicatie kunnen verfraaien en gebruiksvriendelijk kunnen maken. Ten vijfde kunnen we altijd nog een paar kritische meekijkers gebruiken die verstand hebben van economische data, microdata en statistiek. Deze datasets laten zich niet makkelijk combineren. Wij zorgen voor de journalisten, een aantal deskundigen, de begeleiding, en uiteraard een hapje en een drankje.

Heb je interesse, meld je dan aan via data at sargasso punt nl en vertel wat jij kan en of wil doen.

Dus

Hackdag armoede
ANP Rijswijk, Verrijn Stuartlaan 7
15.00 uur tot 03.00 uur

foto developmentseed

Reacties (14)

#1 zaz

De hardste klappen vallen in Rijnsaterswoude en dit soort vastgoedbonzendorpjes. Villa’s daar staan al twee jaar te koop. Voor miljoenen die niemand heeft. Je kan pas goed veel geld verliezen als je veel hebt te verliezen.

  • Volgende discussie
#1.1 L.Brusselman - Reactie op #1

Dat is natuurlijk betrekkelijk,het wel of niet voldoende geld hebben om behoorlijk te kunnen eten is wat “klappen” betreft van een totaal andere orde.

#2 Dimitri Tokmetzis

We hebben genoeg data om beide uit te zoeken ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 L.Brusselman

Ik ben toch wel benieuwd naar de resultaten,”officiele”cijfers vertrouw ik niet zo erg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Share - Reactie op #3

Dus jij vertrouwt de data wel maar de berekening niet?

#3.2 L.Brusselman - Reactie op #3.1

Niet de interpretatie door de overheid van die data,inderdaad.Ik vertrouw de overheid zowiezo voor geen cent.(door ervaring,schade en schande,wijs geworden)

#3.3 Archos - Reactie op #3.2

Overheden zijn volgens mij ook niet echt te vertrouwen met dat soort cijfers.
Het is maar wat ze beter uitkomt,Nederlanders zijn veel armer als de overheden doen voorkomen (lees verborgen armoede)
Of kijk nu wat er bijvoorbeeld weer in Amerika gebeurt .Verkiezingen komen er weer aan dus moeten de cijfers weer gemanipuleerd worden om de zittende president weer herkozen te krijgen.
Je gelooft toch niet werkelijk dat de werkeloosheid daar aan het dalen is?
Die grappen zie je elke keer maar weer

#4 Dimitri Tokmetzis

De data zijn inderdaad tricky. We hebben UWV-data, maar die zijn tamelijk ruw. Die zullen weer anders zijn dan de data die CBS heeft, die er nog een x aantal controles over uitvoert. Dit is dan ook geen exacte wetenschap. We werken met foutmarges. Zolang we weten waar de fouten zitten en hoe groot die marges ongeveer zijn, komen we al een heel eind.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jw

wil wel meedoen, maar op die dag is net het Infographics congres. Combineren? http://infographics.eu/ Jw.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Dimitri Tokmetzis - Reactie op #5

Dat wordt lastig. Overigens beginnen wij pas om 15.00 uur ;-)
En we hebben ook bier.

#6 Ondertussen in Vlaanderen
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Dave Borghuis/TkkrLab

Op 11 Feb jl. heeft gemeente Enschede hun open data portal in gebruik genomen en is er een hackathon gehouden bij hackerspace tkkrlab in Enschede. Wellicht kunnen jullie daar nog wat interessante gegevens van gebruiken.

http://opendata.enschede.nl

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Irma

Kijk hier maar eens. De Limburger heeft een Facebookpagina, een debat en heel veel onderzoek gedaan.
http://www.limburger.nl/section/onbehagen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie