1. 1

  Ja.

  De mooiste zin uit het artikel is : De tijd die wordt besteed aan computers en internet is ten koste gegaan van de televisie. Voor het eerst sinds 1975, zo blijkt uit het onderzoek, zitten mensen minder lang voor de tv.

  Eindelijk goed nieuws, wanneer zou dat vervloekte stuk huisraad geschiedenis zijn? Ik geef het nog 10 jaar.

 2. 2

  ja, voldoende tijd. Hoewel je soms zo aan het genieten bent dat je nog wel meer tijd zou willen.

  En @HansR: tien jaar is wat optimistisch. De draaitafel is ook nog niet uitgestorven.

 3. 3

  Als we toch over tijd van leven, TV (en Tegenlicht) bezig zijn. Een beetje samenwerking tussen Sargasso en Tegenlicht had wel wat aandacht aan het interview met John Le Carré mogen geven (vind ik dan ;)

  Prachtig interview. Prachtig wat die man allemaal zegt. Je kunt hier – op weblogs dan – discusieren over complotten, VS, neo-cons en wat dies meer zij, maar zoals Le Carré het even zegt is geweldig. En zijn boeken zijn ook al erg leesbaar.

  Kortom: voor de gemiddelde rechtse reaguurder wellicht niet aan de orde maar wellicht toch maar zien of lezen.

 4. 4

  Nee, ik kan minder tijd van de TV genieten omdat ik meer achter de PC moet zitten.

  Maar in alle ernst: Het is onmogelijk om voldoende tijd te hebben om te genieten. Ik snap ook helemaal niets van mensen die zich vervelen (afgezien van gedwongen verblijven op plaatsen waar je minder snel geneigd bent om te genieten). Maar de dag en het leven duren beide te kort als je het mij vraagt.

 5. 5

  Is wel waar ik zit nooit meer tv te kijken. Alleen met men vrienden op vrijdag avond als iedereen weer thuis komt om even gedag te zeggen tegen de ouders. Doordeweeks gewoon op de pc. Kiezen wat je wil zien, want je kan alles vinden. In contact zijn met vrienden en familie, via verschillende mogelijkhedeen zoals msn.

  Alleen lui voor de computer zitten kan heelaas niet.

 6. 6

  Ik probeer alles wat ik doe graag te doen.
  Maar digitaliteit is toch ook wel tijdrovend, en vroeg of laat ontmoet iedereen zichzelf met de vraag: wat en waarom doe ik dit eigenlijk.
  Het is ook een kwestie van perspectief ook -de ene keer is het heerlijk te zwelgen in die kennisbank, dan is het weer zalig toeven in de armen des vrouws.

 7. 7

  Sinds ik mijn videorecorder via mijn mobiel kan bedienen kijk ik weer tv :-) Voor de rest staat die bak er alleen maar om films op af te spelen. Op formaat postzegel, dat dan weer wel. Mijn monitor is groter.

  Ik heb te weinig tijd voor de goede dingen des levens, hoewel ik er wel al veel tijd aan besteed. Je wil toch altijd meer. Tredmoleneffect heet dat.

  Overigens, kan iemand niet eens wat aan die 24-urige dag doen of de menselijke slaapbehoefte minimaliseren?

 8. 10

  Ooit was er een razend interessante (maar veel te traag gemonteerde) documentaire op de BBC over hoe elke uitzending waarvan gedroomd werd dat die ons meer vrije tijd zou opleveren, uiteindelijk zorgde voor meer kansen op efficiëntie op de werkvloer, en dus voor meer werkdruk en stress, cf. fax, e-mail, enz.

  En gisteren in het Belgisch nieuws : thuiswerk levert ook al een paradoxaal effect op ! Zie ook site van VRT Radio 1 Voor de dag “Thuiswerk vermindert nauwelijks de files. Het ziet er naar uit dat thuiswerk of telewerk geen oplossing is voor het fileprobleem. Dat blijkt uit onderzoek aan de VUB. Loontrekkende thuiswerkers zitten gemiddeld meer in de auto dan hun collega’s die alle dagen naar het werk rijden.” Klik op de link onder mijn naam voor interview met Ignace Glorieux van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

 9. 13

  Ongelooflijk ook hoe de regeringen in België circa ’99-’00 nog spraken over loopbaanonderbrekingen, tijdskrediet, vierdaagse werkweek, en hoe enkele jaren later (post 9/11) er generatiepacten komen over langer werken, in de week, in een leven. Met als recentste “piek” de kop waarmee De Standaard vorige woensdag 2006-10-11 opende : “Wie op 55 stopt, sterft arm”. On a beau faire…

 10. 15

  @HansR

  Dank voor de link naar het Le Carre interview. Ik heb het met groot plezier en interesse doorgelezen. Ik vind vooral de vraag of de multinationals als de nieuwe vijand gezien moeten worden een erg boeiend onderwerp.

 11. 16

  Ja.

  # 3 HansR
  Aandacht geven?,..hoe Carre ”het even zegt”?,…nou en of,..reken maar van yes,..goedendag zeg! Waarom niet bij ”tip een link” gedumpt?

  Ik zag trouwens gisteren journalist Arnold Karstens bij P & W,..zo’n beetje de enige Nederlandse journalist die niet ”embedded” maar min-of-meer ”vrij” in Afghanistan werkt. Was ingehouden wanhopig: ”Situatie is laatste 8 mnd. aanzienlijk verslechterd ”,..en…platgooien dorp: ”niet alleen Taliban dood,..alles en iedereen dood!”. Badmuts Lorre Jorritsma,.. ”ja maar ben eigenlijk burgemeester van Almere,..mag eigenlijk dus niks zeggen”,..maarreh je lult uit je nek Karstens (mijn interpretatie)!! De verbijstering van Karstens ook,…moest zich inhouden,…anders had ie één van haar hangkinnen wat verder uitgerekt……

 12. 18

  @Manyang: alsjeblieft
  @YP: linkdump? Sargasso heeft toch relatie met Tegenlicht? Dan hoeven ze van mij dat advies toch niet te hebben? Of wel (vraag aan redactie).
  @Snaporaz: :D. Ik vindt die XIV-aanduiding wel erg mooi hoor. Hopelijk geen associaties of bedoelingen mee want dan wordt ’t minder :)

 13. 20

  Zo lang ik hier kan reageren heb ik tijd te over, werkelijk te veel en inderdaad ! De TV word steeds minder interessant om naar te kijken en alleen nuttig als je zin hebt om te staren.

 14. 23

  het voordeel is dat het aantal scheidingen navenant zal toenemen , de man daardoor op zichzelf komt te wonen en dus meer vrije tijd heeft.
  tijd is geld , heb je geld heb je ook vrije tijd.