1. 11

  Het is wel een aardige vraag Crachàt, niet daarvan. Echter de indeling gezond, niet gezond is nogal arbitrair en niet zo eenduidig als het lijkt, dan wel klinkt (met uitschieters).

  Gezond dan wel ongezonde verslavingen hebben ook te maken met de moraal van een tijdgeest. We moeten nu van de hart- en vaatchirurg elke dag twee glazen rode wijn drinken. Hahahaa!
  Jammer dan voor de bierdrinkers die tot het risee van de maatschappij zijn verworden. (Terwijl in bier veel vitamine b zit!) Dat zie je dan weer terug in Amerikaanse films. De artistieke intelligentia (zeg maar het grachtengordelpubliek enzo) drinkt wijn en het pleps (de rest van de stad met uitzondering van de islamitische deelstadjes) zit aan het bier en de breezers (of zijn die al weer out?) en verkwanselt de kostbare hersencelletjes.

  Gezonde verslavingen? Die zijn er niet! Een verslaving duidt op een emotionele afhankelijkheid die nogal veel stress oplevert als niet aan de verslavingseis wordt voldaan! Uiteindelijk zet die overdosis aan stress een proces in gang waaraan de cellen van je dierbare lichaam ten onder zullen gaan! Ja, ja, ook de welbekende burnout komt uit die koker!

  Zodra iets een verslaving wordt moet je je vragen: wat gebeurt er als ik het eens niet doe?

  Ademhalen is geen verslaving!!! Maar goed dat was een grapje toch?

 2. 13

  lodderzat kijk ik soms het park in tegenover mijn woonst, en zie daar bewegers in alle maten en varianten en kleuren tegen een snelheid die schijnbaar hoger dan wandeltempo moet liggen voorbij hupsen/kwabbelen/rollen/schuifelen.

  Zij voldoen wellicht aan een bepaald beeld van meer=gezond, powerchicks en rambo, als dat grijze shirtje maar bezweet is.

  Maar, bvb mails checken – het schijnt een recente heuse verslaving te zijn van den tegenwoordige Sapiens.

 3. 15

  @ 13

  Zij voldoen wellicht aan een bepaald beeld van meer=gezond, powerchicks en rambo, als dat grijze shirtje maar bezweet is.

  Heb je wel eens bij Ikea die machine gezien waarbij een element tot vervelens toe getergd wordt: op en neer, aan en uit, open en dicht?

  Het aantal slijtageblessures naar aanleiding van jogging schijnt erg hoog te zijn!

  Gezonde verslaving? Na …

 4. 16

  Tess heeft natuurlijk gelijk. Verslavingen zijn per definitie ongezond, want altijd te. Een echte verslaving aan seks put je uit een geeft je Aids.
  De ene is natuurlijk wel wat minder ongezond dan de andere.

  Ook een interessante vraag;
  Wat is de aller ongezondste verslaving?
  Heroine?
  Geweld?
  Geld??

 5. 17

  Ja, je kan een ongezonde verslaving (koffie, sigaretten en drank) neutraliseren met een uitgebalanceerde gezonde verslaving (4 x p.wk 1,5 uur intensief sporten, rauwe groenten en verse vis en vooral veel lachen). Per saldo ben je dan niet verslaafd

  Maar, zal je net zien dat je dan morgen hartstikke mosdood valt…is die hele theorie natuurlijk naar de vaantjes.

 6. 20

  Jazz & funk !

  13bis : Blackberry is pas echt ongezond, naar verluidt. Dat zou zijn onderzocht en “bewezen” (?) …

  Voor het overige denk ik dat we hier terechtkomen in de tweespalt :
  * regelmaat is gezond, planning, dagindeling, op tijd en stond …
  * té is niet gezond, overconsumptie, neuroses in de westerse wereld, …

 7. 21

  Zeer aantrekkelijke gedachte YP, je 17.
  Inderdaad: de ene kwaal met de andere bestrijden.
  Nuja, een puik setje verslaving die mij op het eind 3 jaar eraf kost maar voor de rest 150% méér leven – teken ik voor.
  Come to think of it: doe ik reeds.