Vrijdag Vraag – De toekomst weten

VraagtekenU heeft een paar dagen vrij en zit wat te mijmeren op een bankje in het park. Er komt een vrouw aangelopen met wat vreemd aandoende kleding en een rare bril. Ze gaat naast u zitten en steekt gelijk van wal.

Ik kom uit de toekomst en ben naar deze tijd gestuurd om een experiment te starten met het veranderen van de geschiedenis. We hebben u gekozen als deelnemer omdat u zo goed kunt redeneren. U mag een vraag stellen over een nog te komen gebeurtenis de komende vijf jaar. Ik zal u dan vertellen hoe die gebeurtenis zich heeft voltrokken in onze geschiedenis. U mag met die kennis doen wat u wilt. Maar het mag niet voor persoonlijk gewin zijn. En bedenk dat hoe specifieker de vraag, hoe beter we antwoord kunnen geven. Wat is uw vraag?

 1. 2

  Wat “niet voor persoonlijk gewin”?

  Het hele bestaan gaat om persoonlijk gewin. De handhaving van het individu in de samenleving. De positie tov. de ander. Kennedy’s ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country is gelul. Uiteindelijk rent iedereen weg met zijn eigen voordeel en zoekt dus ook zijn eigen voordeel.

  Elk ander gezichtspunt is contra-realistisch.
  De vraag in die context dus eigenlijk ook.

  Mijn vraag is (nadat ik gevraagd heb uit welk gekkenhuis ze komt): met welke handeling maak ik de grootste winst?

  Met de toevoeging: uit pure interesse en maatschappelijk belang. De winst stop ik in het armenpotje van de kerk en het overschot stop ik in de grootste natuurbeschermingsorganisatie. Die doen zulk goed werk. Daar blijft niets aan de strijkstok hangen. De wereld wordt dan zeker gered.

 2. 4

  In hoeverre is de aarde intussen verder opgewarmd of hebben we dat min of meer een halt kunnen toeroepen?

  Indien ons dat niet gelukt is, en die kans is groot, wat zijn de gevolgen voor onze omgeving, flora, fauna, smeltend ijs, waterstanden etc.? Kan Nederland zich opmaken voor een nieuwe Deltawerken?

  Wellicht is vijf jaar een te korte termijn om duidelijke veranderingen te zien, maar misschien is dan wel een trend duidelijker waarneembaar.

 3. 6

  Op welke postcode valt de komende 5 jaar de postcode loterijkanjer zodat ik mijn familie daar naar toe kan laten verhuizen (is geen persoonlijk gewin ;-)

 4. 7

  De vraagstelling van de vreemde vrouw is verwarrend. Enerzijds suggereert zij dat zij experimenteren met het veranderen van de geschiedenis, maar als zij vraagt naar een gebeurtenis en spreekt over de voltrekking lijkt mij daar weinig meer aan te doen.

 5. 8

  @Emile: Uitgangspunt bij de vraagstelling is dat de gebeurtenissen wel degelijk anders kunnen verlopen. Zij zal antwoord geven vanuit het perspectief van haar eigen geschiedenis. Maar op het moment dat ze het antwoord geeft is er de mogelijkheid de gebeurtenissen anders te laten verlopen. Haar geschiedenis zal dan ook veranderen.

 6. 9

  De vraag is ook zo idioot als maar zijn kan.
  Je kan door 1 vraag te stellen niet genoeg informatie verzamelen om iets op wereldvlak teweeg te brengen.

  Stel dat ik vraag wie zijn in de komende 5 jaar de belangrijkste positieve en negatieve elementen in het midden-oosten? Met als doel de knoeiboel daar op te kuisen.

  Hoe kan ik, kleine onbenullige IT’er uit België, binnen de 5 jaar zoveel invloed gaan ontwikkelen in de wereldpolitiek dat ik de negatieve elementen ginder kan verwijderen en de positieve samenbrengen?

  Dus ik zou toch wel voor persoonlijk gewin gaan om zodoende grote financiele armslag te krijgen om zo langs die weg positieve invloed op derest van de samenleving te hebben.

  Iets als, wanneer valt de grootste Euromillions pot te winnen in de komende 2 jaar en wat zijn de winnende cijfers lijkt me daarvoor een goeie vraag.

  En voor derest zou ik gewoon graag weten of Man Utd de komende 5 jaar nog is de Champions Leaugue gaat winnen of niet

 7. 10

  @Blammeke: Kom op, dit is het tijdperk van onbeperkte toegang tot informatie. Als jij iets weet kan je het heel snel wereldkundig maken. Dan kunnen meer mensen iets met die kennis doen.

 8. 11

  @steeph

  Anderzijds kunnen ook de verkeerde mensen met die informatie iets doen, bijgevolg kom ik waarschijnlijk in één of andere psychiatrische instelling terecht.
  Alhoewel mss hoor ik daar nu al thuis, want die stemmetjes in mij hoofd die roepen klinken al maar luider ;-)

 9. 13

  Gegeven dat haar boodschap NIET is: er is iets gruwelijk misgegaan en daarom ga ik terug in de tijd om de loop van de geschiedenis te veranderen zou ik zeggen:
  “Zwijg maar.”

 10. 14

  Het is nu 5 jaar voor ’12 (het bekende omwentelingsjaar vande Maya’s). Over de bekende a.s. rampen weten we alles maar doen we niks. Een vraag daarover heeft dus geen zin. Vragen naar onbekende rampen en daarvoor gaan waarschuwen brengt je in een gesticht. Je hebt dan in elk geval een probleem zo groot als Pandora.

  Maar als de tijdportatie over 5 jaar al realiteit is… Prachtig hoor, maar ook een ongelofelijk machtig nieuw wapen.

 11. 15

  @10 Nu overkwam mij dit gisteren toevallig, en het blijkt dat een tot-nog-toe niet ontdekte stof in de atmosfeer van de aarde bij 99% van de mensheid enorme domheid veroorzaakt. De bron van de stof is een familie in Arizona (vandaar dat het effect op dat continent groter is), die dus in een luchtdichte ruimte opgesloten dient te worden.

  Wie gelooft mij en doet er wat aan? Dat dacht ik al.

 12. 18

  Siquo heeft natuurlijk gewoon gelijk. Een beetje hetzelfde als Jezus nu “terug” zal komen. Niemand gelooft hem en we zullen hem snel opsluiten. Misschien is dat zelfs al gebeurd.

  Iedereen wacht op de terugkeer van de messias, maar niemand zal hem geloven als hij komt :-)

 13. 20

  Over vijf jaar is het een jonge techniek. Men doet wat experimenten op het recente verleden. Met “zwijgen is goud” vul je haar experiment wel in, maar komt er weinig duidbaars uit voort. Op Sargasso zal ze dus niet meer terugkomen, dat verzeker ik je.

 14. 22

  Mss wel een goed plan om toch een kleine vraag te stellen die op geen te grote groep betrekking heeft.

  Aangezien het om een experiment gaat is dat mss het beste.

  Als dan binnen 5 jaar blijkt dat er gaan enorm butterfly-effect is kunnen ze zachtjes aan grotere wijzigingen aanbrengen.

  Maar toch lijkt het me gevaarlijk. Ik was gisteren nog aant denken. Mss had België zich in 1830 maar niet moeten afscheuren van Nederland. Voor de Vlamingen een heel gemak want Nederlands weegt zwaarder door. Anderzijds vraag ik me af of een we dan in 1914 stand zouden hebben gehouden aan de ijzer of dat onder impuls van de dan Noord-Nederlandse politici Zuid-Nederland gewoon even tijdelijk aan de Duitsers zou worden overgedragen.

  een leuke site over dit soort zaken is http://www.othertimelines.com/

 15. 23

  Kijk, je kunt vragen: hoe gaat het verder met de klimaatverandering. Met het antwoord kun je de boer op om mensen wakker te schudden. Maar dat lukt niet. Dat lukt nl. nu ook niet, en het argument “een vrouw uit de toekomst heeft het me gezegd” is, vrees ik, niet sterker dan alle wetenschappelijke argumenten die er nu gebruikt worden om dezelfde boodschap te ondersteunen.

 16. 24

  Is over vijf jaar de golfstroom aan het ‘uitdoven’ of zelfs al aan het omkeren?

  Of een betere brandende vraag van klimaatwetenschappers die proberen het vraagstuk te doorgronden. Ik zit helaas zelf niet goed genoeg in de materie.

 17. 26

  Ik ben een westerling dus ik kan alleen voor persoonlijk gewin gaan, was ik oosters dan had ik daar waarschijnlijk veel minder moeite mee gehad.

  Moet ik me in de komende 5 jaar echt laten inenten tegen een of andere pandemie?

  Heeft het uberhaupt nog zin om me in te zetten tegen klimaatsverandering?

  Kan ik over 5 jaar nog skien in Oostenrijk? (wil nl. nieuwe ski’s kopen)

 18. 27

  Dat gezeur over dat klimaat, wat wil je van d’r weten wat je nu nog niet weet?? En wat kun je met die info?? Volgens mij niets.
  Dus:
  Welk meisje van 13 is over 5 jaar super mooi en tienerster?
  Welk Braziliaans straatjochie speelt over 5 jaar bij Real Madrid?
  Welk aandeel stijgt de komende 5 jaar het hardst?
  etc.

  Dat je de info niet gebruikt voor eigen gewin kan ze nooit van je verwachten, als ze je zou vertellen dat Nederland over 5 jaar onder water staat, ga je ook als eerste verhuizen. En als ik niet van de winsten op dit soort zaken profiteer, doet iemand anders dat en ik kan haar best wijsmaken dat ik moreel verantwoorderlijker ben dan de gemiddelde medemens.

 19. 29

  Als jullie inzicht in het verloop van tijdlijnen en geschiedenis nog zo onvolledig is dat jullie wildvreemde mensen in het park aanspreken om te vragen of ze mee willen helpen aan een experiment, hoe hebben jullie dan in godsnaam een tijdmachine kunnen bouwen?

 20. 35

  En inderdaad toch eerst ’s peilen naar Madame Zazou haar verhaal. Zie voor het overige “12 Monkeys”, “Stalker”, Resnais and a whiff of Gondry… etc. etc.

  Maar misschien toch ook wat vragen rondom gedrag qua medisch, milieu, energie, religie, noordzuid, enz.

  Ik vrees dat de vraag nogal reflecteert wat Sargasso nu bezighoudt, terwijl het èchte out of the box denken natuurlijk is : welke limit in welke sky ? Of ook : zal Ayaan zich hebben laten ombouwen tot Schwarzenegger ?

 21. 40

  @#40: de nummer één doorbraak zal “reizen in de tijd” zijn ?

  But seriously, wat moet je daar nu mee ? Als ik goed kan redeneren, zoals de opgave luidt, zou ik nog altijd nederig willen blijven en die persoon in contact brengen met een cenakel aan scherpe geesten van je eigen tijd, de strafste beslissers eerder dan de knapste koppen, en wie dat zijn vraag je dan eerst aan haar. Da’s één. Of beter : twee, want eerst moet je weten “binnen welk veld / welke domeinen”. Dus dat peuter je ook eerst uit haar. Enz. Ik denk echter dat iemand die uit de toekomst komt, niet op zoek zal gaan naar mensen die knap kunnen redeneren. En dus zou ik ook (drie) achterdochtig vragen “waarom precies iemand die goed kan redeneren”.

  M.a.w. : haar veel zelf laten vertellen ? En voor het overige heel veel vragen stellen over het verleden, natuurlijk ! Slaap lekker !